Oldalak

2011. január 12., szerda

WikiLeaks - és aki mögötte van

Erőszaktévő vagy szent? A szabadság és nyilvánosság elkötelezettje, vagy a nyugati civilizációnak készakarva kárt okozó „antiglobalista”? A köz egyszerű szolgája, vagy ellentmondást nem tűrő megalomán?
Julian Assange, a nem a nyilvánosságnak szánt amerikai diplomáciai táviratokat és sok más dokumentumot közzétevő WikiLeaks alapítója legalábbis ellentmondásos személyiség, aki nem csak nagyüzemi indiszkréciójával osztotta meg élesen a világ közvéleményét. Azzal, hogy hónapok óta a hírek élén szerepelt, óhatatlanul önmagának is olyan nyilvánosságot vívott ki, amely elviselhetetlen teherként nehezedhet a világ nem egy kormányának dühét kiváltó médiapartizán vállára. A nyíltság koronázatlan királya CNN-beli szereplése alkalmával rosszul reagált a szervezetére vonatkozó kényelmetlen kérdésekre, több ízben kioktatta a riportert, miről szól a vele készített interjú, és amikor már nem bírta idegekkel, távozott a stúdióból. Személyisége és az ellene indult büntetőeljárás ma már legalább akkora érdeklődést vált ki, mint azok a titkok, amelyeket a WikiLeaks leleplezett.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lassan egy szubjektíve válogatott miértcion könyvet is kiadhatnál, meg is venném (ha még többet írnál Obamáról és Rabinról :))).
De ez a wikileaks-es is érdekes lehet. bár számomra még túl sok a rejtély és a függöny mögötti diplomácia.

bye Lacapc

Nechemia ben Avraham írta...

Egy komolyabb kötet kiadása ma 1,2-1,5 millió forint körüli összeg, a portálnak meg sajna nincs egy vasa se. A WikiLeaks aktuális és tényleg érdekfeszítő téma.