Oldalak

2011. január 14., péntek

Jó hír hétvégére: Bush levélben gratulált a Moszad leköszönt vezetőjének

Megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni, állítja a volt amerikai elnök Méir Dágánról, az izraeli hírszerzés távozó vezetőjéről. A levelet Izrael korábbi miniszterelnöke, Ehud Olmert kézbesítette a címzettnek.

Csütörtökön az izraeli biztonsági szolgálatok és a politikai élet ezer tagja jelent meg a Tel-Aviv Egyetemen, hogy méltóképp búcsúztassa a világ legjobb kémszervezete első emberét, Méir Dágánt. Számos üdvözlés, gratuláció és jókívánság hangzott el, s felolvasták George W. Bush, az Egyesült Államok előző elnöke személyesen írott levelét, amelyben gratulál az izraeli hírszerzés főnökének.

A Moszad és a CIA közötti, korábban nem egyszer vetélkedésbe torkolló viszony Ehud Olmert miniszterelnöksége idején vált igazán kollegiálissá, Olmert volt ugyanis az, aki Washingtonba magával vitte és az elnöknek bemutatta Dágánt, aki Bush elé tárta bizonyítékait az izraeli légierő által megsemmisített szíriai nukleáris létesítményről. Szintén ő hívta fel Bush figyelmét arra, hogy a kémfőnök távozik, s Olmert irodájába küldte a Fehér Ház Bush gratuláló levelét, a volt elnök most megjelent könyvének kíséretében.


Az eseményen jelen volt Simon Peresz elnök, Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, Ehud Bárák védelmi miniszter és a kormány több tagja. Dágán maga hívta meg az 1965-ben Szíriában kivégzett legendás kém, Éli Cohen, valamint a Libanon felett a nyolcvanas években lelőtt egyik izraeli gép navigátora, Ron Arad családtagjait. Beszédében sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy hivatali ideje alatt nem sikerült új információkat szerezni Ron Arad hollétéről, és Cohen földi maradványait sem tudták hazahozatni Damaszkuszból. Dágán kitért a jelenleg is terroristák tömlöcében raboskodó Gilád Sálitra is. „Nem szabad megfeledkeznünk azokról, akiket az út során elvesztettünk”, mondta.

Netanjáhu méltatásában azt állította, „vannak, akik kést tartanak a foguk között, Méir azonban RPG-t”.

Peresz egy különlegesen szórakoztató beszéddel állt hallgatósága elé. „Nagyon is tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy az izraeli Moszad tevékenységének titkait nem fedhetjük fel”, mondta, „de ha valaki mégis meg szeretne valamit tudni a Moszad tevékenységéről és Méir Dágánról, forduljon a külföldi sajtóhoz, különösen az arab médiához.”

„Az arab média külföldi jelentések szerint két nagyobb ’bakit’ fedett fel mostanában. Az arab hírszerzés behatolt a Moszadba, és elkapta a szervezet két kulcsfontosságú ügynökét: egy radarral irányított, lopakodó sast és egy olyan cápát, amelynek hangtompítója volt foga helyett. Az új ügynök egy tigris, aki, ha megsimogatják, macskává változik.”

Az elnök azokra a hírekre utalt, amelyek mostanában ingerelték felhőtlen kacagásra a világsajtó olvasóit: Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek egy, héber ornitológusok által meggyűrűzött keselyűt, feltételezték ugyanis, hogy a szárnyas madárnak álcázott izraeli transzmitter. A szaúdi sajtóban olyan állítások jelentek meg, hogy a keselyű agresszív természete és a madárból áradó bűz önmagában már bizonyíték annak cionista mivoltára.

 korábban Egyiptomban Izrael javára folytatott felforgató tevékenységgel gyanúsítottak egy cápát; Iránban azonban arra is volt példa, hogy mókusokat tartóztattak le kémkedés miatt.

Gut sábesz, sábát sálom, jó szombatot!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos egyre fogynak közülünk a nagy rinocéroszok!
Ez az "állat-kommandó" viszont kiverte nálam a biztosítékot. :))))