Oldalak

2011. november 15., kedd

Izrael végzett az iráni rakétakirállyal?

Amennyiben kitört a háború Jeruzsálem és Teherán között, akkor a résztvevők ügyesen titkolják. Irán nem vádolja a zsidó államot a rakétabázisa felrobbantásával, Izrael pedig nem vállalja a felelősséget a merényletért, amely végzett az iráni rakétaprogram atyjával. Vagy mégis baleset lett volna? Ha igen, megszaporodtak a balesetek az utóbbi időben Perzsiában.


Hasszán Mukaddám temetési menete

Iránban nagy tiszteletadás mellett vettek végső búcsút Hasszán Mukáddám tábornoktól, az iráni rakétaprogram megalapítójától, akinek az iszlamista köztársaság elsősorban köszönheti, hogy rendelkezik Európát is elérni képes, 1500 mérföld hatósugarú ballisztikus rakétákkal. Mukáddám akkora embernek számított, hogy még Ali Khameini ajatollah is részt vett a temetésén.

Lehet, hogy csakugyan baleset okozta a robbanást és a halálát, annyi azonban biztos, hogy Mukaddám első számú célpontnak számított abban a harcban, amelyet Izrael és Irán hosszú évek óta folytat az utóbbi állam atomfegyverkezése miatt. Irán a múltban nem egy alkalommal vádolta szabotázzsal a „cionista rezsimet” és az Egyesült Államokat. Ha azonban most is szabotázs történt, annak beismerése kellemetlen helyzet elé állítaná Iránt. Az iszlamista államnak be kéne ismernie, hogy az izraeliek hozzáfértek a féltve őrzött rakétabázisukhoz, és nem csak rombolni tudtak ott, de még tizenhét embert is megöltek, élükön az iráni rakétakirállyal.


Teherán nem kíván sebezhetőnek látszani

Ha ezt beismerik, Iránnak két választása van: vagy felveszi a kesztyűt – ez esetben napok alatt összeomlik az izraeli csapások alatt –, vagy nem veszi fel, és ezzel ország-világ előtt beismeri gyengeségét, tehetetlenségét. Logikusnak tűnik tehát: az a legjobb, ha úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Nem Irán lenne az első: 2007-ben, amikor az izraeli légierő megsemmisítette az épülő szíriai atomreaktort, Damaszkusz sokáig hallgatott az incidensről, mert ha beismeri, azzal azt is be kellett volna ismernie, hogy az izraeliek azt csinálnak a légterében, amit akarnak, a légiereje, a légelhárítása sehol nincs.

A tavaly felrobbantott atomtudós, Mádzsid Sáhríári temetése Teheránban

Az izraeli lapok ezekben a napokban megvonják a színfalak mögött vívott háború mérlegét, emlékezve arra, hogy 2007-ben ugyancsak rejtélyes robbanás repített levegőbe egy iráni rakétabázist, míg tavaly októberben detonáció rázkódtatta meg a Sáháb rakéták egyik létesítményét. Blogunk tavalyi újraindulása után nem sokkal a Stuxnet vírus híre járta be a világsajtót, és az elmúlt években több iráni atomtudós is erőszakos halált halt.

Ferejdún Abbászi (jobbra) egy évvel ezelőtt túlélte, hogy mágneses bombát tapasztott az autójára egy motoros a teheráni csúcsforgalomban, aki azután nyomtalanul eltűnt. A tudós felgyógyult súlyos sérüléseiből, s ma ő az iráni Atomenergia Szervezet igazgatója. Nem volt ilyen szerencsés kollégája, Mádzsíd Sáhrirári, akivel az Abbászi elleni merénylet napján, hasonló körülmények közt végeztek Teherán egy másik negyedében.

Napokkal e két merénylet után Szaíd Dzsálíli, Irán atomügyekben illetékes főtárgyalója az iráni nukleáris programmal kapcsolatos genfi tárgyalásokon vett részt, és gyalázatosnak nevezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nevesített egyes iráni tudósokat a programban való részvételük miatt, mert Dzsálíli szerint ezért kerültek fel a halállistára.


Sáhríári gépkocsija. Az ajtóra tapasztotta a mágnesbombát a motoros merénylő

Alaposan feltehető azonban, hogy az Abbászi és a Sáhriári elleni merénylet nem okozott akkora megrázkódtatást az egzaltáltnak mondott Ali Khameini ajatollahnak, mint Mukaddámé, aki a kedvencek közé számított. Egy régi fotó maradt fenn, amelyen az iszlám köztársaságot húsz éve igazgató ajatollah bal kezét az előtte feszes vigyázzban álló gárdista vállára teszi. Ellenőrizhetetlen hírek szerint a rakétakirály elvesztése minden eddiginél jobban megviseli a vallási vezetőt.

MÉG SOK ILYEN ÉRDEKES CIKKRE LENNÉL KÍVÁNCSI? ITT TÖBB SZÁZAT TALÁLSZ, ELŐÁLLÍTÁSUK PÉNZBE, IDŐBE KERÜLT. IDE KATTINTVA LEHETŐSÉGEIDHEZ MÉRTEN SEGÍTHETED A MIÉRT CIONT. KÖVESD MÁSOK JÓ PÉLDÁJÁT!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eldrad írja:

"...Irán nem vádolja a zsidó államot a rakétabázisa felrobbantásával,..."

- Most már igen.

Nézzétek csak meg, mit ír erről az Ynet, meg az Arutz Sheva!


Egyébként most kb. az történik, ami Egyiptomban, a hatvanas évek elején. Az elmebeteg Nasszer piszkos bombákat akart gyártatni, hozzá saját ballisztikus rakétákat (IBISZ és KLEOPATRA- programok).

A MOSZAD akkor még titkos hadjárata az egyiptomi, és az oda áttelepült, nekik dolgozó hithű német náci rakétamérnökök ellen 3 év alatt teljesen tönkre tette az egyiptomi programot, azóta sem indították újra.

Nechemia ben Avraham írta...

Akkor viszont elismerik, hogy meg lett csinálva a seggük :)

Nechemia ben Avraham írta...

Nos, én nem látom a yneten, hogy elismerték volna, az áruc sevát még nézem.

Névtelen írta...

Eldrad írja:

- Nem "elismerték", de vádolják.

Ezt sem hivatalosan- egyelőre még csak a szokásos pofajártatás szintjén.

Nézd:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149754

Nechemia ben Avraham írta...

Ezt láttam közben, ez csak egy anonim forrás. Az elismerés az lenne, ha a kormány egy tagja mondaná.

Névtelen írta...

Eldrad írja:

Persze, ezért mondtam, hogy ez nem elismerés.

Végül is mindegy, mert ennyi "baleset" és merénylet, na meg a Stuxnet nem lehet véletlen... ez lenne a bemelegítés?

Névtelen írta...

szerintem ez maga a háború, diverzánsmódszerekkel vívott háború. Bizonyos fokig ez a legjobb, mert nem halnak meg benne ártatlan, kényszersorozott emberek és civilek. Viszont nem is töri el az iszlám gerincét, mint egy 67es győzelem.