Oldalak

2011. november 13., vasárnap

Az Új Kelet e heti számából: Bujkál az iráni atombomba atyja

Szinte teljes inkognítóban él a Moszad fenyegetettsége miatt az az ember, akinek Irán elsősorban köszönheti, hogy karnyújtásnyira van a tömegpusztító fegyver előállításától – és könnyen lehet, hogy Jeruzsálem retorziójától is. Fakrizadeh egyelőre megfoghatatlan, akár egy kísértet, még fénykép sincs róla.



Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (IAEA) múlt héten kiadott jelentése, amely leszögezi, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság atomfegyver előállításán dolgozik, kitér Mohszín Fakhrizadeh személyére. Az elit Forradalmi Gárda tagja az egyetlen, akit a jelentés név szerint emleget, ám meglehetősen homályos figuráról van szó, akiről még a téma szakértői is csak keveset tudnak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 1961 táján született, teljes neve Mohszín Fakhrizadeh-Mahabadi, a teheráni Husszein Imám Egyetem fizikaprofesszora, ugyanakkor a Forradalmi Gárdában is tiszti rangot visel; állása van a hadügyminisztériumban, és korábban ő vezette a Fizikai Kutatóközpontot. Az ENSZ ellenőrei személyesen is szerettek volna elbeszélgetni vele, Irán azonban ezt nem tette lehetővé.

A nyugati hírszerző szervezetek adatai szerint ez az ember a 111. projekt néven emlegetett iráni atomprogram fő felelőse. Neve ebben a viszonylatban első ízben 2007-ben merült fel, amikor a Sunday Times egy kiszivárogtatott iráni dokumentum alapján azt állította, ő vezeti a teheráni nukleáris fegyverkezést. Az illető dokumentum egy négyéves tervet vázolt fel, aminek Irán azóta a jelek szerint a végére ért.

David Albright amerikai proliferációs szakértő szerint kulcsfontosságú figuráról van szó, akit az IAEA egy korábbi jelentése már 2008-ban is röviden említett. Az iráni sajtóban csak nagyon ritkán bukkan fel a neve. Négy éve a félhivatalos Mehr hírügynökség említette meg mint egy, a hadügyminisztérium számára dolgozó tudóst, a Fizikai Kutatóintézet volt vezetőjét. Egyes iráni honlapok fizikaprofesszorként szólnak róla.

Ez nagyjából minden, amit tudni lehet róla. A nyugati elemzők úgy vélik, a férfi tudatosan döntött a titokzatosság mellett, és mindent el fog követni ezután is, hogy homályban maradjon. Greg Thielmann, a washingtoni Arms Control Association munkatársa azt állította, ő még sohasem lázott fotót erről az emberről; megbízható felvétellel az internetes keresők sem tudnak szolgálni.

Fakrizadhnek minden oka megvan arra, hogy kerülje a nyilvánosságot, hiszen amennyiben az izraeli elhárítóknál létezik feketelista, azon jelenleg minden bizonnyal az iráni atomtudósé az egyes szám. Ez a foglalkozási ág korántsem veszélytelen a perzsa országban, ahol 2009 óta három tudós halt erőszakos halált, ki autóba rejtett bomba, ki távolról működésbe hozott pokolgép robbanásában. Júliusban Dárius Rezáje egyetemi tanársegédet lőtték agyon ismeretlen fegyveresek Teherán keleti részén.

Nincsenek megjegyzések: