Oldalak

2009. február 2., hétfő

Apokalipszis és az oroszok / Könyvkritika / Joel C. Rosenberg: Epicentrum. A világ jövője a Közel-Keleten dől el

Többen is hivatkoztak az Olvtársak közül a könyvre, mondván, érdemes elolvasni: Ezékiél jövendöléseit fordítja le napjaink aktuálpolitikájának nyelvére. Bementem a Dob utca sarkán az Alexandrába, keresgéltem egy darabig az ezotériában, nem találtam, segítséget kértem. Nézegette a munkatárs a számítógépet, majd megkérdezte, nem lehetséges-e, hogy a politikai művek közt kell keresni. Kissé meglepődtem, de azt mondtam, végül is akár ott is lehet. Ott volt.

Félreértés ne legyen, én az ezoterikába tettem volna, de ez magánügy; lássuk a könyvet.

A könyv úgy került szóba, hogy hoztam a hírt a nagy gázmező-leletről, mire Timsó így reagált: „Ez csak a kezdet. Nem tudjátok, hogy próféciák vannak arra, hogy Izraelben irtó sok olajat is fognak találni, vagy valami hasonlót, de valami nagyon értékeset ezekben az időkben? (…) A prófécia további részében Oroszország Iránnal és még pár iszlám hatalommal együtt lerohanja Izraelt, valószínűleg a gázért/olajért, miközben Európa és sajnos Amerika sem csinál semmit, viszont Isten saját kezűleg védi meg Izraelt, valamiféle természeti csapásokkal, jégesővel, földrengéssel, a végén pedig egymás ellen fordulnak az ellenségei és egymást öldöklik.” Ezután ajánlotta Timsó és egy név nélküli hozzászóló a Rosenberg-könyvet.

Elöljáróban mindenképp le kell szögeznünk, hogy Rosenberg nem zsidó, édesapja az, ő maga evangéliumi keresztény szellemben nevelkedett, Jézust hiszi Messiásnak és az ő második eljövetelére számít. Amivel nincs is semmi probléma, azzal viszont – zsidó szemszögből – van, ha valaki számítgatja a Messiás eljövetelét, amit a júdaizmus nagyon szigorúan tilt.

A közel-keleti helyzetet, sőt több izraeli vezetőt jól ismerő Rosenberg több bestsellert írt, amelyek főként azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy regényes cselekményük többé-kevésbé az életben is bekövetkezett. A szerző, aki mellesleg illetlenül sokat fecseg a könyv elején a többi könyvéről, ezt azzal magyarázza, hogy a próféciákat követte. Ezt tette akkor is, amikor épp az Amerika elleni támadásról írt könyvet, amit még be sem fejezett, és már le is döntötték a World Trade Center Ikertornyait. Ennyit a mű első harmadáról, ugorgyunk.

A könyv a hetvenedik oldal körül kezd érdekessé válni, amikor Ezékiél könyvének elemzése nyomán következtetéseket von le. Mielőtt ítéletet alkottam volna, bátorkodtam átrágni magam a próféta vonatkozó sorain, és én is levontam a magam – egyetlen – következtetését. Ezékiél mindenképp látott valamit, amit nem volt képes visszaadni. Mindenképpen olyasmit látott, ami a leírás alapján apokaliptikusnak tűnik, és nagy valószínűséggel háborús esemény; egyszerűen nem állt rendelkezésére a fogalomkészlet, amivel a látottakat leírhatta volna. Ezékiél az évezredeken át is érezhető megindultsággal veti papírra a szavait, némely mondatát több alkalommal megismételve, izgalmában néhol szinte összefüggéstelenül kiáltozva. Kizárt dolognak tartom, hogy mindez légből kapott lett volna. Aki ebben kételkedik, nézzen utána, a prófécia mindjárt ezzel kezdődik. Valami ezzel az emberrel történt, az bizonyos.

A Rosenberg-könyv ennél sokkal tovább megy, arra tesz kísérletet, hogy Ezékiél alapján felvázolja a közeljövőt, különös tekintettel Izrael és a térség, valamint Oroszország további sorsára. Szerinte a prófécia forgatókönyv, aminek alapelemei:

a) Izrael soha nem látott békében és biztonságban fog élni egy átmeneti periódusban, természeti kincsek soha nem látott garmadájának felfedezése következtében;
b) A zsidó államot Európa, sőt az Egyesült Államok is a sorsára hagyja, miközben Oroszország több környező arab állammal szövetkezik, és arra készül, hogy a kincsek miatt egyszer s mindenkorra megsemmisítse Izraelt, a készleteket pedig tőle elvegye;
c) Ezt nagy valószínűséggel nem Putyin elnök, hanem a félőrült Vlagyimir Zsirinovszkij vezényletével hajtják végre;
d) Az összeesküvés sikertelen, mert egy – jelenleg pontosan le nem írható – isteni közbeavatkozás nyomán a zsidóellenes koalíció csúfos kudarcot vall.

(Miután a szerző evangéliumi keresztény, több más következtetést is levon, ezek azonban nem annyira műve szorosan vett tárgyköréhez, mint inkább személyes vallási meggyőződéséhez kapcsolódnak.)

A Haifa és Ciprus közti tekintélyes gázmező felfedezésével akár részben ki is pipálhatjuk az a) pontot, főleg, ha lesz folytatás. De miért épp Oroszországnak fájna a foga az izraeli gázkészletekre? A mostani lelet a picur országnak őrült nagy fogás, míg az ázsiai dromedárnak legfeljebb bolhaköpet. Utánanéztem az adatoknak, és kiderült, hogy a Gazpromnak akkora kiaknázatlan gázmezője van, hogy az leírhatatlan. Aztán egy kicsit jobban utánanéztem, és az is kiderült, hogy Murmanszk környékén van valahol, elég nehezen kitermelhető, a logisztika megoldása pedig bődületes beruházásokat igényel. Akkorákat, hogy az még a Gazpromnak is sok. Kerestek is hozzá partnereket, de több olajcég is jelezte, hogy reménytelennek tartja az esetet. A Gazprom úgy döntött, hogy akkor egyedül fogja majd kiaknázni.

Oké, a murmanszki gáz egyelőre talonban van – de bármekkora leletek lesznek is Izraelben, akkor is abszurdnak tűnik, hogy Oroszország megtámadja Izraelt. Vagy nem is annyira?

Vagy nem is annyira. A Rosenberg-könyv ugyebár azt állítja, hogy további hatalmas energiahordozó-tartalékokat találnak a Szentföldön, akkorákat, amikért esetleg megéri háborúzni. Oroszország köztudomásúlag akkor tudott felmutatni komolyabb gazdasági fejlődést – illetőleg akkor volt képes gazdaságának hanyatlását lassítani –, amikor felfelé ment az olaj ára, és ebből az orosz gazdaság profitálni volt képes. Valós gazdasági teljesítmény az utóbbi esztendők fényesen csillogó adatai mögött sem áll, csakis és kizárólag az olaj árának emelkedése. Oroszországnak – miközben ő maga vaskézzel fojtja el saját muzulmánjainak őrjöngését, nem riadva vissza attól sem, hogy Csecsenföldet és annak népét gyakorlatilag felszámolja – érdeke a közel-keleti feszültség és a világterrorizmus mindenáron való fenntartása, mert a Nyugat zavartalan fejlődés közben, és ez a történelem folyamán több alkalommal bebizonyosodott, egyszerűen állva hagyja. Az orosz medve békében és nyugalomban – versenyképtelen. Ez az első fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk.

A második az energiahordozók ára. Amennyiben a zsidó államban csakugyan hatalmas olaj- és/vagy gázkészletekre találnak, esetleg akkorákra, amelyek meghaladják az eddig ismerteket, azonnaliak a következmények: az energiahordozók ára rövid időn belül csökken, az iszlamista olajtermelő országok fontossága leértékelődik és a középkorba való visszazuhanásuk vészes közelségbe kerül. Az orosz gazdaság teljesítménye azonnali stagnálásba vagy csökkenésbe kezd. Érthető módon ez a kilátás sem az iszlám, sem az oroszok számára nem különösebben vonzó; őszintén szólva én a helyükben megpróbálnám elejét venni annak, mert ami eddig történt, az is ciki – hatvan év alatt nem sikerült megsemmisíteni a zsidó államot, pedig de sok pénzt fektettek ebbe a közös vállalkozásba! –, és ha most a zsidók még olaj-nagyhatalom is lesznek, mi meg megyünk a levesbe, az több annál, amit el lehetne viselni.

A harmadik fontos szempont – energiahordozóktól függetlenül – az oroszok alapvető terjeszkedési szenvedélye. A birodalmi szemlélet egyáltalán nem csak a vezetésben, de az emberekben is él. Izraeli orosztól volt szerencsém hallani, hogy ő egyáltalán nem érzi Tel-Avivban idegenben magát, az egész neki olyan, mintha a Szovjetunió egyik déli tagköztársaságába utazott volna. Számos izraeli orosz zavartalanul vodkázik november hetedikén és nosztalgiával emlékezik meg a „Szajuzról”. Az oroszok nem szeretnek kicsik lenni. Maga Putyin a huszadik század legnagyobb áldását – a Szovjetunió összeomlását – a század legnagyobb tragédiájának nevezte. Ehhez járul a tény, hogy az oroszok Nagy Péter óta rögeszmésen ki akarnak jutni a déli, meleg tengerekre (ahol véleményem szerint semmi keresnivalójuk; milyen ocsmányos volna már pálmafák alatt ruszki katonacsizmát látni, he?), és ennek érdekében sorozatban indítják vagy indíttatják a háborúkat. A második világháború végén csak nagy nehezen lehetett őket kiseprűzni Iránból. A második világháború után Sztálin igent mondott Izraelre, abban a reményben, hogy a zsidó állam majd az orosz birodalmi törekvések kiszolgálója és a bolsevizmus kapcarongya lesz; tévedését felismerve késedelem nélkül nekilátott a szovjet Holokauszt megszervezésének, aminek több áldozata lett volna, mint a náciknak – szerencsére a postarablót elvitték az agydaganatai; azt mondják, amit a boncolóorvosok a koponyájában találtak, már nem is emlékeztetett emberi agyra.

Moszkva 1967-ben, de különösen 1973-ban arra épített, hogy a legkorszerűbb szovjet fegyverekkel ellátott arab hadseregek egyszer és mindenkorra letörlik Izraelt a térképről, és amikor csicskásai csúfos kudarcot szenvedtek, az bizony az ő veresége volt. Megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, ingerültté vált és fenyegetőzött az óriás, amelynek túlélését részben az 1973-as olajárrobbanás biztosította. Egyiptomnak – illetve Anvar Szadatnak – volt annyi esze, hogy kihátráljon ebből a zsákutcából, Szíria viszont benne maradt, és a vörös ateista birodalom addig tömte ebbe az országba a dollármilliárdokat, amíg Mihail Gorbacsov ki nem rúgta a reagani Amerika által agyonfegyverkezett kommunizmus alól a sámlit, és a Gonosz Birodalma össze nem omlott.

Vidám időszak következett ezután egy kedélyes vodkásbutykossal, Borisz Jelcinnel az élen; nem tehetek róla, de én azt az Oroszországot, a hanyatlót kedveltem, mert az senkire nem jelentett fenyegetést. Ám jött egy nyugodt tekintetű, intelligens KGB-s, és azóta Oroszország újra fenyegetést jelent (mint láttuk, elég, ha egy csinovnyik teker egyet a csapon, és fél Európa megfagy). Nyájas mosolyaik, korrekt tekintetük és baráti ölelgetéseik mélyén mindig ott lappang valami iszonyú, jeges fenyegetés. Az oroszok és az irániak évek óta, makacsul kerülgetik egymást. Közös történelmük csak negatívum, így nem nagyon van mire építeni, mégis folyik az etyepetye, mert közös jövőben reménykednek.

Eddig az én gondolataim, amelyek nagyjából megegyeznek a Rosenberg-könyvben olvashatókkal. Nem ismételném el, ő mivel támasztja alá a maga mondókáját, felidézem viszont a könyv véleményem szerint két legmegdöbbentőbb részét, ami nekem, megvallom őszintén, mondott újdonságot.

Az egyik újdonság az volt, hogy az izraeliek az 1982-es libanoni hadjárat alatt hatalmas bunkerrendszert fedeztek fel Libanonban, ami tömve volt a pisztolytól a harckocsikig annyi fegyverrel, hogy abból hat hadosztályt lehetett volna felfegyverezni. Zsírúj szovjet hadfelszerelés volt, és arra az időre tárolták, amikor majd szovjet katonák érkeznek Libanonba.

A másik részt inkább idézném. Előzmény: a szerző és édesapja Moszkvában leülnek beszélgetni Zsirinovszkij egyik főemberével, Alekszej Mitrofanovval (balra), aki többek közt ezeket mondja:

– Zsirinovszkij olyan akar lenni, mint Sztálin (…) Hatalmat akar, és azt, hogy Oroszország újra az első helyen álljon a világban.
– Van esélye arra, hogy Putyin utódja legyen?
– Úgy gondolom, hogy igen (…) 2012-ben (…) Zsirinovszkij lesz Oroszország új elnöke. Hatvanhat éves lesz ekkor. Húsz éve lesz már a politikában. Az emberek ismerik, megszokják a nevét, elfogadják azt a márkát, amelyet ő képvisel (…) Ezenkívül Zsirinovszkij addigra nagyon csendes lesz. Sokat változik. (…) A stílusa és a nézetei is. Tapasztalatot gyűjt… Ő az az ember, akire Oroszországnak szüksége van.
– Mit tenne elnökként, mondjuk a külpolitikában?
– Koalíciót építene. (…) Oroszországnak négy államot kell ellenőriznie ahhoz, hogy a határai mentén nyugalom legyen: Afganisztánt, Iránt, Irakot és Pakisztánt. (…) És Törökországot
.

[Közbevetőleg: olvassátok el Zsirinovszkij - a képen - kb. tíz éve magyarul is megjelent könyvét; abban a politikus Iránt és Törökországot be akarja olvasztani a birodalmába.]

– Miért ezeket?
– Zsirinovszkij a Bizánci Birodalmat akarja újjáépíteni – mondta magától értetődő hangon.
Csak néztem rá, miközben megpróbáltam feldolgozni mindazt, amit hallottam, és rájönni arra, hogy miért beszél ilyen nyíltan pártja célkitűzéseiről. A Bizánci Birodalom? – gondoltam. – Az sokkal nagyobb területet jelent, mint ez az öt ország. Ide tartozik Szíria, Libanon, Jordánia, Egyiptom… és Izrael is.
*

Rosenberg tovább boncolgatja ezt a dolgot, akit érdekel, vegye meg a jó ár-értékarányt tükröző 1850 forintért. Idézzük fel, amit Bizáncról tanultunk anno. Bizánc ugyebár nem más volt, mint a Kelet-Római Birodalom, amely úgy ezer évvel élte túl a Nyugat-Római Birodalmat. Évszázadokon át birkózott az iszlámmal és az ázsiai barbárokkal, majd megbukott. Restaurálásának gondolata lázálom, de nem volt-e lázálom Hitler valamennyi elképzelése, vagy Mussolinié, aki az egész Római Birodalmat, úgy, ahogyan volt, helyre akarta állítani? A Bizánci Birodalom 1453. évi bukását követően az ortodox kereszténység központja Moszkva lett. Charles A. Coulombe írja a Krisztus helytartói című művében:

1453. május 29-én a török betört Konstantinápoly falai mögé. A császár csapatai élén esett el a Szent Romanus kapunál folytatott harcokban. Mindazokat, akik a Hagia Sophiában kerestek menedéket, lemészárolták, s Jusztiniánusz hatalmas templomát mecsetté alakították át. (…) Mohamed ezután II. Gennadiosz pátriárkát, a kléruson belüli pápa-ellenes párt vezéralakját jelölte ki új pátriárkának. Gennadiosz, akit kimondottan arra szemeltek ki, hogy véget vessen az uniónak, ironikus módon Aquinói Szent Tamás filozófiai tanítványa volt – noha mesterétől eltért abban, hogy visszautasította a pápai primátust, s elfogadta a szeplőtelen fogantatás koncepcióját. (…) Boldog Konstantin lánya a messzi Oroszországba ment feleségül, a Moszkvai Nagyfejedelemség urához, s hozományként magával vitte a császári trónt. A Nagyfejedelemség uralkodói ettől kezdve nevezték magukat cárnak, azaz császárnak, használták a kétfejű sast címerként, valamint funkcionáltak a keleti ortodoxia egyházfőjeként. „Róma – nyilatkoztatták ki – a barbároké lett, Konstantinápoly, az új Róma pedig a töröké. Moszkva azonban a harmadik Róma, negyedik pedig nem lesz!” (S ez lett az orosz udvar legfőbb vezérelve egészen 1917-ig, a monarchia bukásáig.)

Nos, akár azt mondhatjuk: Ezékiél könyve sem igazán kell ahhoz, hogy az orosz terjeszkedési törekvéseket megjósoljuk. Rosenberg könyve gondolatébresztő – legalábbis bennem ezeket a gondolatokat ébresztette.

Találós kérdés: mit jelképez az orosz sas két feje?

* Morvay Péter fordítása


MÉG SOK ILYEN ÉRDEKES CIKKRE LENNÉL KÍVÁNCSI? ITT TÖBB SZÁZAT TALÁLSZ, ELŐÁLLÍTÁSUK PÉNZBE, IDŐBE KERÜLT. IDE KATTINTVA LEHETŐSÉGEIDHEZ MÉRTEN SEGÍTHETED A MIÉRT CIONT. KÖVESD MÁSOK JÓ PÉLDÁJÁT!

134 megjegyzés:

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

- Szerintem a libanoni monstre-méretű, hat szovjet (vagy akármilyen) hadosztályra való föld alatti fegyverraktár kamu. Meg is mondom, miért.

1. Tudod, hogy elég sokat foglalkozok izraeli és közel-kelti hadtörténettel, gropolitikával, geostratégiával, de én még ilyenről utalásszerűen sem hallottam.

Márpedig ha ilyesmit találtak volna az izraeliek Libanonban, azt abban a pillanatban világá ordítják, nyilvánvaló okokból, és azóta is tanulmányok légiója jelenne meg a témáról.

Nem ordítoták világgá, sem a katonák, sem a nyomukban haladó média, mert semmi ilyesmit nem találtak.

2. Te nyilván ismersz több olyan személyt is Izraelben, vagy bárhol, akinek a tudása izraeli háborús témakörökben messze meghaladja az én ismeretim, de a tiéd is.

Soha nem említett egyikük sem semmiféle titkos libanoni óriás fegyverraktárat, melyet valamiféle londoni metró léptékű alagútrendszerben helyeztek volna el valamikor valakik.

Miért nem említették?

Mert nincs ilyen.

3. Egy ekkora léptékű föld alatti installáció kiépítése sok évet, de inkább évtizedeket venne igénybe.

Namost, egy ilyen tevékenység SEHOL A VILÁGON nem maradhatna titokban, a puszta méretei, az építkezés jellege, és a projectben résztvevők hatalmas száma miatt.

Főleg egy olyan kicsi országban, mint Libanon.

És akkor még nem is említettem, hogy ez a monstre építkezés miért nem tűnt fel a végig ('60-as évek óta) ott tarózkodó amerikai, izraeli, akármilyen kémeknek, diplomatáknak, újságíróknak, akárkiknek?

Mert soha nem épült semmi ilyesmi.

4. Egy ilyen léptékű szovjet, vagy bármilyen fegyverszállítás (több országon keresztül, óriás kovookban leszállítva a cucot) és betárolás nem hogy szemet szúrt volna bárkinek, de egyenesen kiütötte volna a szemét BÁRKINEK.

Sehol semmi.

Szóval...ez kamu. Hatásvadász kamu, nem több.

Amúgy sem jó, ha vallási alapon közelítünk meg egy kőkemény geopolitikai és stratégiai témát. Többen megtették már, de többnyire vaskos tévedésekkel, csúsztatásokkkal vannak tele az ilyen művek, legyen szó bármiről.

Pat Robertsont pl. kedvelem, hiába keresztény fundamentalista, de néha olyan hülységeket mond, hogy ihaj.

És akkor most itt ez az újabb szerző.

Tévedések, félinformációk még komolyabb szakirodalmakban és ismeretterjesztő irodalmakban is előfordulnak, pl. a Bodansky könyv (Békecsapda), vagy Randall Price történészprofesszor könyve (magyarul "Dzsihad" címen jelent meg).

De ez a Libanon alatti óriás fegyverraktár, mely az általad idézettek szerint volt kiépítve - feltöltve...ez eddig mindent visz.

Főleg azokat a szempontokat figyelembe véve, amiket fentebb négy pontban felvázoltam.

A könyv többi részével nem óhajtok vitába szállni, mert a rövid szinopszis alapján azt lehet mondani, hogy ez egyfajta "politikai sci-fi", vallási fundamentalista köntösben.

Egy ilyen könyv állításaival vitába szállni pedig kb. olyan volna, mintha valaki kihívná Dan Brown hatásvadász pop-írót, és kezdene el vitázni vele, hogy miért bizonyíthatóan hülyeség, amiket állít.

De most hagyjuk a vallási próféciákat, csak a fenti négy vázlatpontomat nézzük, aki konzultálni óhajt velem (vagy bárkivel) erről a libanoni über-brutál hadianyag raktáról, annak létéről-nem létéről.

És CSAKIS ARRÓL, a vallási kérdéseket meg a "próféciákat" hagyjuk.

Nechemia ben Avraham írta...

A szerző a Washington Post 1982. július 7-i cikkét idézi, címe: BEGIN DESCRIBES SOVIET ARMS CACHE.

Begin beszámolója szerint a következőket találták:

4000 tonna lőszer és robbanóanyag
144 páncélozott jármű és tank
12 500 kézifegyver
515 nehézfegyver
359 korszerű kommunikációs eszköz
759 optikai eszköz (látcső, éjjellátó)

Begin szerint öt (tehát nem hat, bocs) harci hadosztályt lehetett volna velük felfegyverezni.

Tíztonnás teherautókból álló konvojok hat hétig hurcolták a cuccot Izraelbe.

Az izraeli hadseregben - és ezt viszont már a két szememmel láttam a kilencvenes években - tömegével van olyan orosz hadianyag; azt hittem, az mind 1973-ból való hadizsákmány.

Az izraeliek egy hónap múlva lerombolták Oszirakot, azután még egy hónappal a keresztény milicisták lemészárolták Szabra-Satilát, és a világsajtó ezekkel volt elfoglalva, talán azért nem foglalkoztak ezzel.

Két eset lehetséges, ha neked van igazad.

1. A Washington Post hazudott egy kurva nagyot, és Rosenfeldnek, a politikai stratégának ez nem tűnt fel negyed század múlva sem.

2. Maga Rosenfeld hazudik, és olyan cikkre hivatkozik, ami nem is létezik.

Én ezeket elég nehezen tudom elképzelni.

Azt, hogy a bolseviki rezsimekben kussoltak a felfedezésről, el tudom. És azt is, hogy Nyugaton szartak rá, mert fontosabb volt Oszirak, aztán meg Szabra-Satila pláne.

Nechemia ben Avraham írta...

A libanoni fegyverraktár egyébként az összkép tekintetében lényegtelen. A többiről mi a véleményed, fundamentalista ateista?

:)

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

1. Én a szerző hazugságát bőven el tudom képzelni, nem ő volna az első, aki nem létező újságcikkekre referál.

Amúgy ezt speciál lehetne ellenőrizni, mármint a cikk létét-nem létét: utánna kellene nézni a WP-archívumban, de erre nekem jelenleg nics lehetőségem.

Igazából pénz kérdése az egész, mert annyit kellene tenni, hogy mikrofilmen megrendelni a WP adott számát, és el is küldenék - valami 70.000 - 100.000 forintért, postaköltséggel együtt. Hát erre most nem költök pénzt, főleg ennyit nem, tudod is, hogy miért.

2. OK, hogy Osirak, meg ilyenek, és hogy "egyébbel volt a világ elfoglalva", de nehogy má' azt mondja nekem bárki is, hogy egy ekkroa léptékű fegyverraktárral a kutya se' foglalkozott volna akkor, vagy később! Na nehogy már!

3. Mindettől függetlenül az első hozzászólásomban felvázolt nény alapkérdés marad, mert sem az esetleges "elhazudás", sem az esetleges nemzetköi érdektelenség (amit meg én tartok kizártnak... nem ad rájuk magyarázatot.

"A többiről mi a véleményed, fundamentalista ateista?"

- Ej, de rosszmájú már a kérdés is ebben a formában...:))

Erre nem is válaszolok, mert megmondtam: vallási kérdésekbe egyáltalán nem megyek bele ezen a fórumon, mert ez nem erre való, szerteszét offolnánk az egészet.

Magánlevélben majd írhatok pár sort róla (kb. öt oldal, az én mércémmel, hehe...) de itt semmiképpen.

A múltkor sem szóltam bele, mikor páran egymásnak mentetek tudomány VS vallás, genetika és törzsfejlődés VS teremtés kérdésekben.

Pedig lett volna mit mondanom, ugyanis az izraeli és közel-keleti hadtörténet, geostratégia, geopolitika mellett a természettudomány és a tudományos ismeretterjesztés a másik nagy érdeklődési köröm.

De mondom ismét: ez nem ide tartozik.

Ami viszont az előző beírásomhoz még hozzájön, főleg a válaszodra reflektálva:

1. Izrael a szárazföldön ásványkincsekben szegény, és kész, ez nem vallási kérdés, henam geológiai.

2. Az izraeli haderőnél a tömeges orosz felszerelés is tény, de egészen pontosan tudni lehet, mikor, mit, és honnan zsákmányolták.

És többnyire NEM Libanonból.

3. Begin lehet, hogy ezeket a cucokat sorolta fel (nem tudom, a WP megadná rá a választ), de tegyük fel...nézd csak meg: ennyi felszereléshez nem kell semmiféle nagy földalatti raktár, ennyit egy nagyobb hadjárat idején lazán össze lehet szedni.

Főleg, hogy ott figyelt Libanonban legalább egy, teljesen feltöltött szír hadosztály, amit a CAHAL le is darált annak rendje-módja szerint. És ha 60-70 százalékos arab veszteségi arányokkal számolunk, vagyis a szokásos arab aránnyokkal (hehehe...), akkor ennyi éppen maradhatott zsákmányként, már ami a tankokat meg a teherautókat, robbanóanyagot, kézifegyvereket illeti.

Másrészt:

- A felsorolt felszerelés nem hogy öt hadosztálynak nem volna elég, de ennyiből legfeljebb egy teljesen feltöltött dandárt lehetne felszerelni, ez alól a "nagy számú nehézfegyverek és a kom. eszközök " kivételek, lásd alább, miért.

A nehézfegyverekről és a kom.eszközökről:

Mondjuk itt érdemes volna tudni, mit értsünk a "nehézfegyver" és a "kommunikációs eszközök" alatt.

Mert pl. a "nehézfegyver" a behemót önjáró 155-ös tarackoktól kezdve a kicsi, tábori 75-ös tarackig bármit jelenthet...na nem, ez így túl általános, hidd el.

A "korszerű kom.eszköz" meg lehet egy jó minőségű, de teljesen közönséges rádióadóvevő, vagy egy hatalmas böhöm radarállás, netán' korabeli műholdas kom. eszköz is.

Na látod, itt sem mindegy a méret, meg hogy egyáltalán MI AZ, a kiszolgáló személlyzet létszáma, és a logisztika miatt. Mert végül is ez határozza meg, milyen szintű egységbe vannak besorolva (zászlóalj, ezred, dandár, hadosztály, hadsereg).

4. A "próféciákban" (bármelyik valláséban, nem csak a kereszténység esetében!) az a legdurvább, hogy tartalmilag homályosak, keletkezésük abszolút bizonytalan, sokféleképpen érlemezheőek.

És ha bekövetkezik valami esemény, amire akármelyik "próféciát" rá lehet valahogy (többnyire nyögvenyelősen, erőszakosan magyarázkodva) húzni, akkor óbégat mindenki, hogy HALLELUJA!

DE HA:

- Nem teljesül a "prófécia", vagyis többségében, azt előzékenyen elhallgatja mindenki, és annyiban hagyják a dolgot.

Mintha el sem hangzott volna.

Firtatni meg "nem illik" az ilyesmit, ugye...

Nechemia ben Avraham írta...

Amennyiben egy sikeres bestseller-szerző, akinek menő stratégiai-politikai tanácsadó cége van - amit többek közt Netanjáhuék kértek fel kampányra - teljesen értelmetlenül nemlétező újságcikket idéz, annak biztosan van valami következménye. Nem gondolod?

Amellett ezt írod:

"nézd csak meg: ennyi felszereléshez nem kell semmiféle nagy földalatti raktár, ennyit egy nagyobb hadjárat idején lazán össze lehet szedni."

Akkor viszont nem is olyan nagy a fogás?

Sok mindenre nem figyel ám fel a sajtó, és ne feledd, akkor még nem voltak nagy nemzetközi hírtévék. Amiről a nagy lapok, hírügynökségek nem szóltak, éspedig részletesen és hosszan, az nem is létezett.

Én mindenesetre írok a Washington Postnak és megkérdezem, volt-e a jelzett időszakban ilyen cikkük, amit J. Rosenberg itt és itt idéz, vagy J. Rosenberg csak kamuzik.

Max. nem válaszolnak.

Nechemia ben Avraham írta...

Hogyaszongya a WP archívuma:

http://pqasb.pqarchiver.com/washingtonpost_historical/results.html?st=basic&uid=&MAC=50a23aa1f3f5c6104e90e36051420d61&QryTxt=BEGIN+DESCRIBES+SOVIET+ARMS+CACHE.&sortby=REVERSE_CHRON&restrict=articles&x=9&y=14

És egy preview-t nézzünk csak:

http://pqasb.pqarchiver.com/washingtonpost_historical/access/125394072.html?dids=125394072:125394072&FMT=ABS&FMTS=ABS:AI&fmac=&date=Jul+7%2C+1982&author=Washington+Post+Foreign+Service&desc=Begin+Describes+Soviet+Arms+Cache

Buy Complete Document Buy Page Print


Begin Describes Soviet Arms Cache
The Washington Post (1974-Current file) - Washington, D.C.
Author: Washington Post Foreign Service
Date: Jul 7, 1982
Start Page: A13
Pages: 1
Text Word Count: 422

JERUSALEM -- Prime Minister Menachem Begin has charged that Israeli forces in southern Lebanon captured "10 times more Russian weapons than were previously reported by our intelligence."

Reproduced with permission of the copyright owner. Further reproduction or distribution is prohibited without permission

A komplett dokumentum megvétele négy dollárba kerül. Megveszed?

Névtelen írta...

Egyébként miért nem lehet zsidó az aki "evangéliumi keresztény szellemben nevelkedett, Jézust hiszi Messiásnak és az ő második eljövetelére számít"?
Még a halacha szerint is...

Névtelen írta...

Élvezet volt olvasni a véleményedet a könyvről, amit Timsó és én ajánlottam. Bevallom, nagyon megszerettem ezt a blogot. Hajrá, csak így tovább!
Üdv. egy olvasó

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

Szóval a cikk létezik.

- OK, rendben. Viszont én nem azt mondtam hogy nem nagy fogás, hanem azt, hogy ez egyszerűen nem elég nem hogy öt, de egy hadosztály feltöltésére sem. Vagyis, ahogy a könyv szerzője előadta, az durva túlzás.

És ez megint csak hírfüggetlen tény. Számold ki. Nézd meg, kb. mennyi tank, APC, teherautó, tüzérségi eszköz, kiszolgáló személyzet alkot egy hadosztályt.

Hát, ennek a felsoroltnak a két de inkább háromszorosa.

Azon kívül, a négy kérdésem akkor is marad, még ha az újságcikk tényleg igaz, akkor is.

Meg hát a cikk írója, amennyiben "föld alatti raktárakat" emlegetett, nem túlozta el egy cseppet? Amire a rá hivatkozó szerző még rá is tett egy lapáttal?

Egyáltalán, a cikkben szerepel bármiféle, hatalmas, mindent átszövő földalatti installáció, ahol ezt a dandár léptékű hadianyagot megtalálták(a szerző szerint ÖT HADOSZTÁLYRA VALÓT)?

Vagy csak egy nagy, de semmi különös föld alatti raktárról van szó?

Egyáltalán, LÉTEZIK ILYEN installáció Libanonban?

Hát, föld alá ásott raktárak biztos, de nem ekkora, mint amit a könyv írója vizionált...

"Amennyiben egy sikeres bestseller-szerző, akinek menő stratégiai-politikai tanácsadó cége van - amit többek közt Netanjáhuék kértek fel kampányra...nemlétező újságcikket idéz, annak biztosan van valami következménye. Nem gondolod?"

- De, viszont a cikk ezek szerint valódi. Más kérdés, hogy a szerző a könyvében ír a valóságtól némileg elrugaszkodott dolgokat, legalábbis a rövid ismertető alapján ez elmondható.

Amúgy nem rendelem meg a cikket, mert minden fityingre szükségem van most, még 4 dollárnyi összegre is.

De a cikk valódiságáról meggyőztél, viszont a többi kételyem, melyeket eddig leírtam, marad.

Nem tudom, a cikkben van szó arról, hogy ezt a felszerelést valóban valamiféle később beözönlő szovjet alakulatnak szánták volna?

Vagy ezt is csak a könyv szerzője fantáziálta?

És pontosan megjelöli, miféle "nehézfegyvereket", és "kommunikációs eszközöket" találtak az izraeli katonák?

De még egyszer hangsúlyoznám: akárhogy is, ennyi fegyver nem elég egy hadosztály feltöltéséhez sem.

Amiaz izraeli hírszerzést illeti:

- Ha tényleg tízszer akkora szovjet fegyverszállítmányt találtak, mint amire számítottak, hát az ügyön rajtalévő tisztnek igen elverhették a seggét '82-ben...

Bár ez megint elég furcsa, mert ha a felsorolt hadianyagokat elosztod tízzel, az már egy századra sem elég...

:((

Szerintem Begin az ÖSSZES addig zsákmányolt hadianyagra gondolhatott, nem csak erre az egy lerakatra. Úgy esetleg lehetséges a kb. "tízseres szorzó".

Csak hát akkor már megint a könyv szerzője idézte az egészet félreérthetően...

Na, mindegy.

Lényeg, hogy Izrael a világ egyik legfontosabb geostratégiai és geopolitikai csomópontja, ez tény.

De ez a terület az ókorban is végig az volt (meg a középkorban is, de ez a "próféciák" szempontjából lényegtelen...), szóval nem kellett ahhoz semmiféle prófétának a jövőt vizionálni, hogy rámutason:

Ez bizony a jövőben is így lesz.

Nagy eséllyel megtippelte a dolgot, és lám, bejött neki!

Nechemia ben Avraham írta...

Nem azt írtam, hogy evangéliumi keresztény nem lehet zsidó, hanem hogy Rosenberg nem az. A mama nem zsidó. Erről ő maga számol be a könyvében.

Nechemia ben Avraham írta...

Köszönöm a gratulációt, ha megszeretted a blogot, please ajánld, ahol csak tudod, mert a zsidó média bojkottál minket.

Névtelen írta...

Lehet hogy hülye kérdés, de mi az oka, hogy a zsidó média bojkottál titeket?

Nechemia ben Avraham írta...

Konrad, nem vitázni akarok, de el kéne döntened, mit állítasz. Elsőre azt állítottad, nincs ilyen cikk; ezt értettem. Most meg, ha jól értem, ami nem biztos, azt mondod, ez az arzenál bakfitty, nem lehetett volna öt hadosztályt felfegyverezni.

A fegyvereket pontosan nem jelöli meg, hanem mint írtam, vérbeli civilként azt mondja:

4000 tonna lőszer és robbanóanyag
144 páncélozott jármű és tank
12 500 kézifegyver
515 nehézfegyver
359 korszerű kommunikációs eszköz
759 optikai eszköz (látcső, éjjellátó)

Erre te teljes joggal vetetted fel, hogy a "nehézfegyver" sok minden lehet, meg a páncélos is. Erre én azt tudom mondani, hogy a hadosztály is sokféle lehet. A Varsói Paktum hadosztályai pl. 12 ezer fő körül voltak, a kézifegyverek száma alapján egy hadosztályt lehet felszerelni - és nem egy dandárt. A páncélosok száma már nem stimmel, mert úgy tudom, és ha tévedek, javíts ki, de a Varsói Paktumban egy harckocsizó hadosztályban volt vagy 300 tank és még ugyanennyi BMP. Az amerikaiaknál viszont a hadosztály 18 ezer ember. Izraelben nem tudom, mennyi. Lehet, hogy kétszeres félrefordításról van szó, talán már a sajtótájékoztatón félreértették, félrefordították Begint. Ezt nem tudom. Egy dolog tuti: a számokat nehéz félrefordítani. És itt több ezer tonna cuccról van szó, lehet, hogy tízezer tonna nagyságrendről. És új cuccról. És ez a nagyon ijesztő. Hogy vitték oda a ruszkik? Hát Damaszkuszon át, hogyan másképp. Csináltak ők már nagyobb légihidat is, amikor a kubaiakat vitték Angolába.

חנה írta...

Én korántsem vagyok olyan tájékozott, mint itt sokan, s azt gondolom, tájékozottságunk nagyban függ a titkosszolgálatok megszellőztetett igaz, félig az és álhíreitől, illetve az ilyen-olyan kormányok érdekszülte médiahazugságaitól. Nem mondom, közel egyenlő a nullával, de tény, a lényeg a színfalak mögött zajlik.
Szerintem.
Nem akarom az evangéliumi keresztényeket sem bántani, de valljuk be őszintén, ők is, mint az előző századok világvége-várói, tévedtek már nagyokat. Legalábbis, a történelem eddig azt mutatja, hisz még tart:) Báruk Hasem!
Huntingtonnal egyetértve kizárt dolognak tartom, hogy itt az olaj/gáz motiválná Gógot és Magógot, a kétfejű bestiát. Érdekes ez a Zsirinovszkij-jellemzés, én is felfigyeltem az ürgére, pardon, medvére.
S betekintve a hatalommánia kispályás kóreseteibe, könnyen elképzelhető a "dicső múlt" ilyetén visszasírása, s a világuralmi orosz ambíciók , akár csak gőgből is, de ne feledkezzünk el a sztálini Oroszország antiszemitizmusáról sem. A fejekbe adott mese rém lassan változik...
Elképzelhető..., én úgy érzem, Rosenberg, most velünk együtt, egyenlőre a képzelet és a találgatás sikamlós talaján próbál kapaszkodókat találni.
Annyian annyifélét belemagyaráztak már ezekbe a nem kicsit sötét /s biztos nem véletlen sötét/ jechezkéli próféciákba.
Én is elolvastam őket ismét, ennyi hasznom legalább volt R. könyvéből... Köszi:)
Csodálatosak az összegyűjtés ígéretei..., könnyet is csalt a szemembe...
De ami számomra most leginkább sokatmondó volt, az az a gondolat, ami az egész könyvön átvonul, többször odabökve a vértől csöpögő, apellátát, kérdőjeleket, hezitálást nem tűrő, gyáva megfutamodást kikerülhetetlenné tévő, hívő ember számára megkérdőjelezhetetlen, s egyértelmű kijelentések közé minden történés céljaként :

" s megtudják, hogy én vagyok az Ö-ó"!

kékfrankos írta...

El fogom olvasni a könyvet. Addig is csatlakozom Névtelen megválaszolatlanul maradt kérdéséhez: miért bojkottál a zsidó média? És megtoldom továbbiakkal: aktívan részt veszel valamely (természetesen nem kérdezem, mely) zsidó közösség életében? Wouk könyvét nyilván ismered. Nem ismerted véletlenül a magyarra fordítóját?

Unknown írta...

ad 1 Miért pont, az akkor már évek
óta polgárháborús teljes anarchiában
lévő Libanont választották volna
a ruszkik? Miért nem volt jó nekik
a nyugodt,totális diktatura Sziria?
ad 2 Ha volt arab ország,melyet teljesen feltérképezett a Mosad,az Libanon volt
ad 3 Miért állították le Israelt a
yenkik,mielött teljes biztonsággal
hatalomra segítették volna Gemalej-éket?
ad 4 Kitől kapta meg az USA a legmodernebb szovjet haditechnika
(radar,tank,repülő,stb) prototipusát? Israeltől :)
Mikor a szovjet vezérkari fönök
meghallotta a politikai döntést,hogy újra felszerelik a legmodernebb technikával Sziriát
és Egyiptomot,dührohamot kapott
és ezt üvöltötte
"ugyan ne szarozzunk, adjuk át az israelieknek, minek ez a huzavona?"
ad 5 Ugyan melyik ország akadályozta meg az orosz medvét ,hogy betegye a tappancsát a Közel-Keletre?
ad 6 Ugyan melyik ország tudott
volna a térségben légihidat kiépíteni az israeli légierő ellenében? És mégegyszer minek,miért ne lett volna jó a ruszkiknak Sziria?
ad 7 Melyik ország volt a szovjet fegyverek 2. legnagyobb exportörje?
(56,67,73)
Bestseller, mint irtad :)))

Névtelen írta...

Konrad:

Ricsi:

"...el kéne döntened, mit állítasz. Elsőre azt állítottad, nincs ilyen cikk;"

- Mondtam: meggyőztél a cikk létezéséről. A cikk tehát létezik.

Egyébként meg nem állítottam direktben, hogy a cikk nem létezik, csak olyan értelemben nyilatkoztam, hogy nem todok a létezéséről.

De ebben benne volt az is, hogy ettől még létezhet, legfeljebb én nem tudok róla, én vonom kétségbe.

De most már tudjuk, hogy létezik.

A hadosztályokról:

- kitűnően rámutattál egy eléggé zavaró problémára, történetesen arra, hogy különféle hadsregek és katonai szervezetek koronként is lebontva, más létszámot értenek hadosztály és hadosztály, dandár és dandár között.

Izraelben a jelenlegi leosztást számszerűen nem találtam meg(valahol biztos van), de pl. '67 - ben így volt a legnagyobb fronton, a Sinain a háború kitörésekor:

Izrael:

Összesen 70 ezer katona, 600 tank (ebből 250 Centurion, 250 M-47/48, 100 M-4 Sherman). Ebből három hadosztály, ezeken belül és velük együttműködve 13 dandár. Ez volt az izraeli fő csapásmérő erő.

Egyiptom:

Összesen hét hadosztály, ezen kívül egy önálló gyalogdandár. Összesen százezer katona, melyhez még átcsoportosítva 50 ezer, hozzájuk beosztva további 12 ezer palesztinai harcos. Ez összesen 162 ezer fő. A Sinai hadtesthez tartozott még 1000 tank, a többi 200 Jemenben volt ekkor (össz: 1200). plusz több száz páncélos szállítójármű, és ezernyi löveg.

( a szír elrendezés léptéke is hasonló volt)

Vagyis: ha utánnaszámolsz, kiderül, hogy mindkettőnknek igaza van, meg nem is.

Én a korabeli hadosztály-dandár leosztásra emlékeztem rosszul, de a fentiekből kiderül, hogy a cikkben említett fegyverekkel legfeljebb EGY HADOSZTÁLYT (tehát, NEM dandárt, és és én itt tévedtem) lehetett volna felszerelni, de azt sem 100 % feltöltéssel.

Ötöt semmiképpen, egyik oldalon sem.

Ami VSZ és a NATO egységeket illeti, az említett cucokból ott is legfeljebb EGY hadosztályt lehetett volna felszerelni (ahogy te is megállapítottad végül), azt sem teljes feltöltéssel, legfeljebb 2/3-ra, 50 %-ra.

De itt már megint bejön egy újabb probléma:

MILYEN HADOSZTÁLY;páncélos, vegyes, gépesített lövész, utász, logisztikai, stb.??? Nem olyan egyszerű am ez...

Aztán ott van a teljes feltöltöttség állapota, meg a részben feltöltött egységek...

Pl. '73-ban a Golant védő teljes izraeli, NÉVLEG hadosztály léptékű erő összesen állt a harcok kitörésekor összesen 144 tankból, pedig ez már tényleg dandár-lépték. Egyszerűem azért, mert nem voltak feltöltve.

OK.

És az első válaszomban (2009. február 2. 12:18) megfogalmazott négy kérdés még mindig marad, fordítástól, hadosztályokt méretétől függetlenül!

:)))

És még valami:

Rámutattál egy esetleges félrefordításra, amikor Begin a sajtótájékoztatót tartorra.

Hát ez akkora probléma a mai napig, hogy ihaj.

Akik a katonai szakirodalomban egyáltalán nem jártasok, még ha angolul anyanyelvi szinten tudnak is, rendszeresen össze-vissza keverik a Battalion, a Brigade és a Division szavakat.

És ez irtó zavarokhoz vezet, többször is csak a fejemet kapkodom, mikor ezek szóba jönnek, és nem katonai szakírótól hallom, hanem olyantól, aki nincs a jelentésükkel tisztában.

De akkor így van, lépték szerint lefelé:

Army : Hadsereg
Division : Hadosztály
Brigade: Dandár
Regiment: Ezred
Battalion: Zászlóalj
Company: Század

Ezeket csak azért írtam le, hogy lássa mindenki, aki ezt olvassa, hogy miket szoktak gyakran öszekeverni a katonai fogalmakban teljesen jératlan fordítók, még ha anyanyelvi angoljuk van, akkor is.

OK, akkor szerintem a fegyvermennyiség vitát itt tisztáztuk.

Hasznos volt, azt gondolom.

Nekem legalábbis, mert többé nem tévesztem el a szervezeti egységek nagyságrendi léptékeit, az tutkó.

Nechemia ben Avraham írta...

Lászlóéknak: A Sófár, amely valamennyi cionista blogot hozza, zokon vette a lágymányosi történések megemlítését, sőt, már az arról való kérdezősködést is, és közölte velem, hogy "kiírtam magam a zsidó médiából". Majd szánalmas bosszút állva leszedtek mindenünnen az oldalról és ki a hírlevélből. Na, innen tudom, hogy a Seres Attila a "zsidó sajtó".

:)

Névtelen írta...

Most akkor levonható az a következtetés, hogy a lehetséges félrefordítás miatt akár helytálló is lehet a könyv állítása ?

Nechemia ben Avraham írta...

Én ezt nem mondom, mert nem láttam az eredetit, Konrad nem akarja négy dolcsiért megvenni... :) Összegezve: nem tudjuk, mi történt, szerintem 10 ezer tonna zsírúj hadianyag, főleg ha harckocsik és BMP-k is voltak, egyértelműen inváziós célokat szolgál. És most már a többi részével kéne foglalkozni a dolognak, tehát hogy a ruszkik csinálnak-e Izrael-ellenes szövetséget vagy sem. Eddig a politikájuk 99 %-a erre irányult. Valaki lát másfajta tendenciát?

Névtelen írta...

Ani írta:

„Nem akarom az evangéliumi keresztényeket sem bántani, de valljuk be őszintén, ők is, mint az előző századok világvége-várói, tévedtek már nagyokat. Legalábbis, a történelem eddig azt mutatja, hisz még tart:)”

Legelőször az apostolok voltak, akik azt hitték, hogy „azonnal megjelenik Isten országa”. De van több utalás, ami arra enged következtetni, hogy most tényleg érdemes figyelni. Amikor a fügefa virágzik, közel a nyár…

Névtelen írta...

Adjunk kölcsön ? :)

És most is ott van ez a cucc ?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

- A felhalmozott új hadianyag nem feltétlenül szolgált inváziós célokat, nagyon is elképzelhető viszont, hogy a szír hadsreg tartaléka volt.

Egyébként is, említettem, hogy ennyi hadifelszerelés zsákmánynak jó, de invázóhoz szörnyen karcsú (egy félig feltöltött vegyeshadosztállyal nem lehetett volna inváziót végrehajtani).

Na de hagyjuk, mert még berágsz itten rám, :)))


***


Orosz törekvések:

Természetesen ebben totál igazad van, ahogy írtad is: nagy Péter óta orosz cél a céli tengerek elérése, ott a helyzetük stabilizálása.

Azóta sem sikeredett nekik.

Attól én nem tartok, hogy valamiféle orosz-izraeli háború kitörne, mert egyrészt a két ország között nincs semmiféle háborús feszültség (nem úgy, mint '67-ben vagy '73-ban).

Másrészt, ha valami elmebeteg alkesz, mint zsírseggű zsirinovszki kerülne elnöki posztra, és agybajában netán' elhatározná, hogy na most aztán Izrael megkapja, hát az orosz haderő egyszerűen NINCS OLYAN ÁLLAPOTBAN, hogy szembeszállhason Izraellel és szövetségesével, az USA-val.

Nem is lesz olyan állapotban később sem, mert az oroszoknak akkora a lemaradásuk katonai (és minden egyéb) téren az euro-atlantiakkal szemben, hogy az behozhatatlan.

Egyedül az orosz ABV fegyverek jelentenének komoly fenyegetést, de ez ment végül is a hidegháborúban végig...

...kölcsönös elrettentés az ABV fegyverekkel.

Szóval, nem gondolom, hogy lesz bármiféle Izrael-ellenes szövetség, melybe Oroszföld beszáll.

Tudják ők azt jól, hogy nagyon kevesek ehhez.

Hogy politikájuk 99 %-ban erre irányult volna?

A Szovjetúnió idején egyértelműen igen, de azóta...hát, nem.

Az, hogy fegyverrel ellátják az Izrael lemészárlását létcélként kitűző iszlámnáci diktátorokat, az nem jelent semmiféle szövetséget.

Az csak üzlet.

Amúgy meg az utóbbi 50 évben elég világosan lehetett látni, mit érnek az orosz fegyverek az izraeli és euro-atlanti hadi termékekkel szemben.

Egy izraeli katonai berepülő pilóta véleménye szerint itt nem csak az iszlamisták katonai mesterségbeli tudásának súlyos hiányosságairól van szó, hanem az alkalmazott haditechnikák közötti jelentős külömbségről is.

És ha alaposan végignézzük az izraeli-iszlám háborúk történetét, belátható, hogy ez bizony így van, legalábbis a '60-as évektől.

Ekkor kezdett nyílni a szakadék az izraeliek által használt haditechnika és az iszlamisták által bevetett, főleg szovjet-orosz cuccok között.

Ej, kezd ez az értekezés érdekessé válni...:)))

Nechemia ben Avraham írta...

Na, a magánvéleményem az, hogy valamilyen Armagedonnak nagyon itt van az ideje. Amilyen állapotban ez a világ van, megmondom őszintén, én az Öreg helyében megnéznék egy meccset, közben legurítanék egy üveg whiskyt egy láda sörrel, aztán megtörölném a szakállamat és megnyomnám a piros gombot. Megérett ez a világ arra, hogy a levegőbe repüljön.

Nechemia ben Avraham írta...

J. I. ezen bejegyzését:

"Adjunk kölcsön ? :)

És most is ott van ez a cucc ?"

- nem nagyon értem, főleg az elejét, de azt hiszem, már nagyon fáradt vagyok.

A cucc, ha a hadizsákmányra célzol, az izraeli hadseregben van.

Nechemia ben Avraham írta...

Achát, felvetéseid józanak és logikusak, csak azt tudhatnád, hogy a világ, vagy annak legalábbis a 90 százaléka, nem józan és nem logikus. Az például, amit Ahmedináci művel, mindennek mondható, csak józannak és logikusnak nem, de mondhattam volna a történelemből ötven nevet. A politikacsinálók általában nem Marcus Aureliusok. Visszatérve Ahmedinácira, és ezt a könyv is fejtegetni, tudni kell, hogy a síita iszlámnak is van egyfajta Messiás-várása, ott az illetőt Mahdinak nevezik. A könyv elég jól dokumentálja, hogy Ahmedináci és az iráni vezetés több tagja suttogó propagandával terjeszti, hogy a Mahdi már itt van, sőt, ők kapcsolatban vannak vele. Nekem ennél sokkal rosszabb sejtésem van, szerintem Ahmedináci azt hiszi, hogy Ő MAGA a Mahdi. Na most egy ilyen ember pár év múlva egy Zsirinovszkijjal párosulva eléggé páratlan páros, nem gondoljátok?

Nechemia ben Avraham írta...

Oké, közben leesett, j.i. a négy dolcsira célzott. Bocs.

Névtelen írta...

1) Rosszul gondolod! Ahmadinezsád nem gondolja azt, hogy ő Mahdi.

2) Őszintén szólva érdekel a könyv tartalma, de tartok tőle, hogy abból a téves (ám de megdönthetetlennek tartott) előfeltevésből indul ki, hogy az iszlám-arab világ a felelős, ők a hibásak, stb.
És szánt szándékkal erre épít fel egyfajta összeesküvés-elméletet.

Nechemia ben Avraham írta...

Kapaszkodj meg: az iszlám világ a felelős, és ők a hibásak.

Remélem, ezen a blogon nem akarsz vitát nyitni erről.

חנה írta...

Na, és mi van azzal a találóskérdéssel?
Mit jelképez az orosz sas két feje?

Tippelni lehet? :)
Világi és egyházi hatalom egy kézben? :)

Névtelen írta...

Konrad írja:

névtelen 2009. február 3. 17:13:

"abból a téves... előfeltevésből indul ki, hogy az iszlám-arab világ a felelős, ők a hibásak"

- Mégis, akkor ki az ótvaros s***gem a hibás?

Kik követik egy pedofil tömeggyilkos rablóvezér által alapított össznépi sivatagi pszihopátia (iszlám) tanait, és tesznek meg mindent, hogy gyakorlatba is átültesék az említett bűnöző agyrémeit?

Kik herdálják el az olajdollár-trilliárdokat henyélésre, narkóra, luxusqrvákra, paloták építésére, miközben a népeik többnyire ókori szintű nyomorban élnek, sok helyen nincs szociális háló, közoktatás, jogszolgáltatás, infrastruktura, stb.?

Kik deklarálják, hangosan és rendszeresen belebőgve a világba, mit szeretnének tenni az euro-atlanti közösséggel, és végső soron az egész Földdel?

Kik nyomatják az iszlámnáci agymosást, százmilliókat fertőzve ezzel, csecsemőkortól kezdve, állami propaganda szinten, hogy hát "gyilkolni jó", és hogy "megdögleni a 'hitetlenek' elleni öngyilkos merényletekben a legnagyobb frankóság"?

Mely államokban számít a Mein Kampf bestsellerenk az olvasni tudó lakoság körében?

Mely államokban jelennek meg hivtalosan, állami diktátumra stürmer-stílusú mocskok a helyi médiákban?

Kik tartanak rendszeresen, évtizedek óta őrjöngő-tomboló ultra-erőszakos, dühöngő felvonulásokat, népvezéreik támogatásával?

Aha...az iszlamisták nyilván NEM.

Áh...frászt neked, aztat.

***

Ricsi:

"A könyv elég jól dokumentálja, hogy Ahmedináci és az iráni vezetés több tagja suttogó propagandával terjeszti, hogy a Mahdi már itt van, sőt, ők kapcsolatban vannak vele. Nekem ennél sokkal rosszabb sejtésem van, szerintem Ahmedináci azt hiszi, hogy Ő MAGA a Mahdi"

1. Nem "suttogó propagandával" terjesztik ez az agyyrémet, hanem teljesen nyíltan.

Amikor ez a majomember, mint irán elnöke, első beszédét (agymenését) rotyogtattaaz ensz közgyűlése előtt, úgy érezte, megáll az idő,fényudvar veszi körül, hangokat hallott, és mindenki ŐT nézte...

...és erről teljesen nyilvánosan számolt be az iráni partlament előtt,roppant büszkén.

És azóta is volt már jó pár hasonló megnyilvánulása.

Aztán meg:

http://dzsihad.blog.hu/2006/12/11/
ahmedinejad_megmondja_a_frankot

http://dzsihad.blog.hu/2006/05/18/
iran_minden_mennyisegben

Stb.

Most mégis, mit lehet erre mondani?


2. A "mahdiról":

Ez is teljesen nyílt dolog, mármint a "mahdi" lófrálása a világban, és az apokalipszis, melyet irán indítana el, atommal. Ezzel csak "szívességet tennének" a világnak - gondolják irán beteg, szexuálisan és moinden szempontból aberrált vezérei - , mert az esemény amúgy is evidencia.

És akkor már miért ne kezdhetnék Izraellel...

Nem egyszer, nem kétszer hallottam már a külföldi híradókat erről beszámolni, de időnként a magyar médiában is felbukkan pár ilyen hír, lábjegyzetként.

Hogy ez az abrrált féreg azt hiszi magáról, hogy ő a "mahdi"?

Nem lepne meg, ha ezt gyszer nyíltan ki is jelentené.

Miért ne, hiszen ő, mikor az ensz közgyűlés előtt beszél, akkor ugye megáll az idől, fényudvar veszi körül, hangokat hall, stb., tehát a hülye is láthatja:
Ő A KIVÁLASZTOTT, AKI ELHOZZA A...mit is???

Ezt?

http://www.islam-watch.org/MAsghar/
Islamic-Paradise-Muslims-cannot-miss.htm

Amúgy is...

Hány olyan őrült rohangál a világban, aki azt hiszi magáról, hogy ő a "megváltó", az "isten", akárki?

És ezek közül az egyik történetesen a jelenlegi legerősebb iszlámnáci állam népvezére.

Persze azt talán még ez a majom is felfogja, hogy csak iszlamista mértékkel mérve "erős" irán, Izraelhez és az USA-hoz képest lófütty.

Gyanítom, ezért nem támadott még rá Izraelre, meg az euro-atlanti szövetségesnek számító öböl-monarchiákra.

(aki nem tudná: irán és az iszlamista pszihopátia éppen olyan veszélyt jelent a kisebb arab monarchiákra és azoknak hedonista uraira, mint a "nyugatra", csak ez valahogy nem jön le a nyugati médiákban)

Névtelen írta...

Névtelen:

A könyv témája nem valamiféle felelősség vizsgálata sem nem összeesküvés elmélet gyártása, hanem bibliai próféciákat, illetve a jelenlegi politikai tényezőket vizsgálva igyekszik felvázolni a közeljövő várható eseményeit.

Névtelen írta...

Most az jutott még eszembe, hogy "az Izrael soha nem látott békében és biztonságban fog élni" c. feltételre úgy tűnik még várni kell, hiszen még nem tartunk itt.

Valami jelentősebb dolognak kell történnie, hogy azt mondhassuk Izrael békében és biztonságban él.

Névtelen írta...

:DD eszembe jutott egy forgatókönyv: Földrengés lesz Jeruzsálemben, az Szikla és a másik mecset összedöl, az arabok nagyon megijednek, a radikális iszlám eltűnik, Izrael pedig békében és biztonságban él. Közben még újabb ásványkincseket találnak,
míglen az orosz medve, Irán és a többiek elérkezettnek látják az idejüket.

Névtelen írta...

"Kapaszkodj meg: az iszlám világ a felelős, és ők a hibásak.

Remélem, ezen a blogon nem akarsz vitát nyitni erről."


Nem. Nem akarok.
Igény lenne rá, de úgyis mocskolódásba torkollana. Na, nem az én részemről, hanem a tietekéről.
Ha meg az érvek elfogynak, majd jön a személyeskedés.

Nekem erre nincs szükségem...

Viszont jótanács: ahelyett, hogy az iráni elnököt mindenféle önjelölt-messiásnak felvázolnátok, inkább kutatgathatnátok az iszlám történelmében. És akkor majd sok mindenre rájöttök. Például, hogy ki az a Mahdi, miért fontos, meg ilyenek...

Én - a helyetekben - nem alkotnék úgy senkiről véleményt, hogy fogalmam sincs, hogy miről van szó...

Nechemia ben Avraham írta...

Már kutatgattunk, és sok mindenre rájöttünk. Na, adieu.

Névtelen írta...

Konrad írja, hogy nincs és nem is lesz az orosz haderő olyan jó állapotban, hogy lerohanja Izraelt.

De hát éppen ezért lesz meglepetésszerű, nem számít rá senki.

Ezékiel 38.8 és 11.
"Felmegyek a nyílt földre, jövök azokra, akik nyugalomban vannak, s bátorságban laknak, kik laknak mindnyájan kőfal kerítés nélkül..." (Most még van kőfal kerítés, és nincs zavartalan békesség-biztonság)

Izrael a radikális iszlám fenyegetés megszünésével (?) már békében-biztonságban él (sztem a gazdasági versenyelőny még nem elég a zavartalan békéhez, ezért még más valaminek is történnie kell, bár lehet, hogy tévedek). Tehát a meglepetés a lényeg. Időpontot tekintve pedig lehet, hogy nem a nagyon közeli jövőben számíthatunk erre, csak pl. 10 év múlva.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Jaj, már megint egy iszlamista Igazságmegmondó...

"Én - a helyetekben - nem alkotnék úgy senkiről véleményt, hogy fogalmam sincs, hogy miről van szó..."

- Áh, egy cseppet sem közhelyes, hülye kijelentés...itt ugyanis nyilván csupa olyanok vannak, akik még csak hallomásból sem ismerik a sivatagi pedofil bűnöző és bűntársai által alapított "vallást"...

"...inkább kutatgathatnátok az iszlám történelmében.."

- Biztos, hogy itt még senki nem tette ezt meg. Biztos.

"És akkor majd sok mindenre rájöttök. Például, hogy ki az a Mahdi, miért fontos, meg ilyenek..."

- Fogalmunk sincs, ki az a "mahdi". Soha nem hellottunk még róla. :(((

"Igény lenne rá - vitára az iszlámról - , de úgyis mocskolódásba torkollana."

- Na, ezt viszont tudjuk. Életveszélyes fenyegetések, csak itt, Magyarföldön, aki az iszlámot komolyan kritizálni meri.

És persze mocskolódás, az is van bőven, elég csak megnézni, mi történik, ha akár itt, akár más anti-iszlamista fórumon leszedi a szűrőt az oldalgazda.

Külföldön meg konkrét gyilkosságok, tömeges rendbontások, TV-ben leadott ordítozások, mikor az anti-iszlamista rendesen belekérdez az iszlám mocskosabb kitételeibe.

Szóval, ezt tudjuk.

"úgyis mocskolódásba torkollana. Na, nem az én részemről, hanem a tietekéről."

- Igen, hogyne. Persze. Jól van fiam, nincs is kocka fejed...

Általánosan ismert ugyanis, hogy szegény iszlamistát mindenhol csak bántják, fegnyegetik, "véleményét" elnyomják, telefonon trágár hívásokat kap, családja egy perc biztonságban nem élhet.

Na, egyáltalán nem tisztelt uram, menjen maga oda, ahová azt most én gondolom.

Az pedig egy elég csúnya hely.

Olyan iszlamistáknak, és a velük kollaboráló európai és egyéb bűnözőknek, valamint elvbarátaiknak való.

***

Na jó, komolyra fordítva:

Ilyenkor, mikor az iszlamista elkezd panaszkodni, hogy hát "milyen gonosz velük a világ", meg hogy "őket mindenki csak mocskolja", és egyéb szívet tépő dolgokat rotyog , mindig eszembe jut, hogy:

EZEKKEL SOHA NEM LESZ ÉRTELMES PÁRBESZÉD.

Az itteni olvasóknak, valamint azoknak, akik háratosak valamennyire az iszlám VS civilizáció kérdésben, nem kell elmagyarázni, miért.

Most kezdjük el egy ilyennek magyarázni, hogy A TÖMEGGYILKOS NEMZETKÖZI TERRORIZMUS IMMÁR 100 % - BAN AZ ISZLÁMHOZ KÖTHETŐ?

Vagy hogy legyen már olyan jó, és adjon magyarázatot a mindennapos iszlámnáci agymosásra, mely állami szinten megy a legtöbb iszlám diktatúrában, és immár visszavonhatatlanul megmérgezte a lakosságuk nagyobb részét?

Vagy magyarázza már el, miért asszociál egy csomó iszlamista nő a terheség látványa alapján egy, a hasában ketyegő bombára?

Esetleg szólhatna az iszlám diktatúrák többségében tomboló, teljesen nyílt, szadista, nők elleni erőszakról?

Áh...

Végül:

Ezek az iszlámnácik és bűntársaik világszerte tényleg akkora lúzerek, hogy az már szinte magától sikít.

De ez a tipikus magatrás, amit ez a legutóbbi, szegény, panaszkodó iszlamista Igazság- és Tutimegmondó- Mindenttudó kölök is produkál, ez a garancia arra, hogy lúzerek is maradnak örökre.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Nem csoda, ha az iszlámnácik és bratyijaik begurulnak, mikor ezt belevágják a képükbe...

http://www.thereligionofpeace.com/

Tessék lenyitni egyenként a főmenüpontokat, melyek ott láthatóak a fejlécen, és alaposan áttanulmányozni mind. Pár hét lehet, hogy kell hozá, aki elsőnek látja ezt a belinkelt oldalt...

És akkor ugye, mit "bántjuk" mi őket, meg ilyenek...

Az iszlamisták, és mindenki, aki velük együtt óbégat, egyszerre szánalmasak, rémisztőek, és undorítóak.

De leginkább ez utóbbi.

Nechemia ben Avraham írta...

1967-ben sem volt az arab haderő olyan állapotban, hogy lerohanja Izraelt, meg 1973-ban sem. Ezt mutatja, hogy veszítettek. És mégis megpróbálták. Erre írtam Konrádnak, hogy a világ nem matematikai egyenlet. Ha egyszer valaminek jönnie kell, az oroszok lépnek, akár "olyan" állapotban lesznek, akár nem.

Nechemia ben Avraham írta...

A kétfejű sas ugye Bizánc címere volt, a kelet- és a nyugat-római birodalmat jelentette és azt, hogy az újraegyesítésről nem mondanak le.

Ha megfigyelitek, a két sas fején három korona van, ennek utánanéztem, és többféle magyarázat van rá, nem túl meggyőzőek. Szerintem a harmadik korona Jeruzsálemet jelenti.

Unknown írta...

ÓÓÓúúúú, na fééék, FÉÉÉÉÉÉÉÉK.

Azért egy darab könyvből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni, az ilyen könyvek tele vannak belemagyarázásokkal.

Annyi ilyen könyv van a világon, hogy a sri lankai cunamit meg lehetett volna állítani velük.

Összeesküvés-elméletekből Én is írhatnék könyvet, de azért akármilyen könyvet ír akárki, nem kéne azt rögtön kézpénznek, mi több, 100% jóslatnak venni véleményem szerint.

A világ folyamatosan változik. Nem lehet megmondani sose, hogy mi lesz holnap.

Ricsi, ez a piros gombos dolog nagyon nem tetszett.

Voltak nagy háborúk, lesznek is még, de EGY DARAB könyvből ne akarjunk már jósolni.

Mert akkor van itt még a 10-es bolygó, Nostradamus, satöbbi.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"Konrad írja, hogy nincs és nem is lesz az orosz haderő olyan jó állapotban, hogy lerohanja Izraelt.

De hát éppen ezért lesz meglepetésszerű, nem számít rá senki"

- És aztán idézel egy jövendölést.

Nos...

Meglátásaim ezekkel kapcsolatban, és szigorúan katonai szempontokból:

1. Már hogy lenne meglepetésszerű? Vagy inkább hogy LEHETNE?

Egy akkora hadrőt, amivel Izraelt bizonyosan el lehetne söpörni, nem lehet ám csak úgy, titokban mozgósítani, mert az több tucat ultramodern vegyes, páncélos, utász, tüzér, gyalogsági, logisztikau hadosztályt jelentene, több mint egymillió katonát.

Ez akkora mennyiség, hogy azt akkor is észre lehetne venni, ha történetesen nem volnának vérprofi izraeli kémek mindenhol.

De hát vannak.

És mindezt figyelembe véve, egy ekkora léptékű készülődés (tejhát még csak nem is maga a támadás..) KIZÁRT, hogy titokban maradhatna.

És most ne jöjjön nekem senki a '73-as arab tömegtámadásal Izrael ellen, mert a totál rossz szakmai közfelfogással ellentétben az NEM VOLT meglepetésszerű.

Hogy mi volt, arról írhatok, de jobb lenne elolvasni Haim Herzog tábornok könyvét, a War of Atonement címűt. Mármint, ha hozzáférhető.

2. Próféciákat nem helyes bevonni katonai és geopolitikai szakmai kérdésekbe, még ilyen fórum szinten sem.

Mert a stratégiát nem "próféciákra" szokás alapozni, hanem profszionális információgyűjtésre, katonai doktrínákra, saját és ellenséges haderő állapotának felmérésére, ismertére.

Nechemia ben Avraham írta...

Gábor, én nem jósoltam a könyvből, csak leírtam a szigorúan evilági gondolataimat egy lehetséges szituról, ahol a ruszkik meg az iszlamisták egy brigádban vannak, ilyen meg már volt a történelemben évtizedekig, úgyhogy igazán nincs benne újdonság.

A piros gombhoz ennek semmi köze, csak kijött a 28 ezer forintos januári gázszámla, és ezt reagáltam le ilyen antiszociális módon.

Nechemia ben Avraham írta...

"És mindezt figyelembe véve, egy ekkora léptékű készülődés (tejhát még csak nem is maga a támadás..) KIZÁRT, hogy titokban maradhatna"

Ki mondta, hogy titokban fog maradni?

1973-ban megelőző csapást kellett volna mérni - ma sem tudni, miért nem tették meg. Feltehetően tartottak a ruszki reakcióktól.

Ha az Ezékiel-forgatókönyv, vagy Rosenberg-forgatókönyv helytállónak bizonyul a valóságban is, akkor be kéne vetnie Izraelnek mind a négyszáz atomrobbanófejét, ebből kétszázzal meglepetésszerűen megbénítani Oroszországot, százzal az iszlámot, százat meg eltenni tartalékba, hátha valakinek még ezek után hülye gondolatai támadnának.

Szted ez mennyire reális?

S ha már itt tartunk: Ahmedináciék fölnyomtak és orbitális pályára állítottak - már ha igaz - egy műholdat. Magában a műholdban nincs semmi különös, az egy negyven centis ketyere, jobb műszaki egyetemeken diákok barkácsolnak ilyet. Ellenben a hordozórakéta - újabb találós kérdés: na, vajon kitől kapták? Mert ilyenje még Izraelnek sincs. Ezt csak két helyről kaphatták, nem? Melyikre tippelsz?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

Azt írod, hogy '67-ben és '73-ban az arab haderők nem voltak "olyan" állapotban, hogy Izraelt lezúzhasák, mégis támadtak.

- Csak részben "nem voltak".

Ugyanis technikailag nagyjából egában voltak akkor még, legalábbis a szárazföldi haderőt tekintve (most azon lehet vitázni, hogy mi a jobb, a Centurion és az M47-48-60 tank, vagy a T-55-62...)

Bár a légiereje Izraelnek egyértelműen fejlettebb volt már akkor is, és most csakis műszaki szempontokra gondolok (a pilóták szakmai tudása pdig nem képezhetett összehasonlítási alapot, ahogy ma sem képezhet).

Az arab katonák felkészültsége, és a vezérkar mesterségbeli tudása volt, ami elmaradt az izraeli színvonaltól, de ez azóta sincs másképp, és az előtt sem volt másképp.

"Ha egyszer valaminek jönnie kell, az oroszok lépnek, akár "olyan" állapotban lesznek, akár nem..."

- Lehet, de ahogy Ildikónak is írtam: ez nem valamiféle "meglepetés" lesz, azt is megírtam, hogy miért.

Ráadásul egy ilyen esetben nem csak Izraellel találná magát szemben egy orosz-iszlámnáci szövetség (amit én eleve kizártnak tartok), hanem az egész NATO-val.

És még valami: egy ilyen szövetséghez igazi kőhülye pszihopata kellene oroszföld élére, olyan zsírvalagú zsirinovszki féle, aminek elég kicsi a realitása, jelenleg.

És, aki - ez is fontos - bele tudná rángatni a teljes orosz vezérkart a világháborúba, mert hogy ez az lenne. Ennek megint csak kicsi az esélye.

(az orosz átlag nem nagyon kedveli a nagypofájú, képzetlen, alkoholsta bábokat az ország élén, ez a Putyin-Medvegyev féle kigyúrt, művelt, jóvágású "Chuck Norris" fazon inkább bejön nekik)

Magánvélemény:

Jelenleg semmiféle tendencia nem mutat arra, hogy az oroszok az iszlámnácikkal akarnának szövetkezni. Ez a halálkultusz (iszlám)ugyanolyan veszélyes rájuk, mint bárki másra.

Azért az oroszok is tanultak ám a korabeli német náci együtműködés hátulüzőiből, vagy 70 éve...

Hogy fegyvereket és technológiát adnak el iszlamista diktatúráknak?

NA ÉS?

1. Ez üzlet, nem szövtség. Egyébként iszlám diktatúráknak a nyugatiak is addnak el fegyvereket, természetesen nem a legkorszerűbbeket (naná, hiszen alapelv, hogy semmi olyat nem adnak el senkinek, aminek nincs meg a hatékony ellenszere...)

2. A legjobb eszköz, amit az orosz hadiipar elő tud álítani, az is legalább egy, de inkább két gebnerációval az izraeli és euro-atlanti cuccok mögött van.

A keleti fgyverek már többször csúfosan leszerepeltek a nyugatiakkal szamben, de erről már korábban írtam.

Most sem lenne másként, meg a jövőben sem.

Az egyetlen komoly fenyegetés orosz részről az ABV fegyverkészlet.

Na, ez az igazi fenyegetés.

Névtelen írta...

Sokan írták itt, hogy nem kéne jósolgatni. ( Nostradamus stb ) Ezzel egy probléma van. Nem akármiben olvasható ez a prófécia, hanem az Ószövetségben. Ezékiel Isten prófétája volt, aki nem írhatott le akármilyen légből kapott hülyeséget. Persze, aki nem hiszi, hogy az írás Istentől ihletett, annak továbbra is fennt áll a kétely.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

"ki mondta, hogy titokba fog maradni?"

- Ezzel csak Ildikó megjegyzésére válaszoltam, melyben "meglepetésszerű" orosz-iszlámnáci támadásra referált.

Atom-használatról:
"Szted ez mennyire reális?"

- Atomháborús forgatókönyv, szóval annyira reális, mint egy atomháború.

Iráni hordozórakéta:

- Totál mindegy, kitől kapták, esetleg saját fejlesztés.

Ha kapták, akkor ez csak üzlet, ahogy említettem korábban.

Ha saját produktum, akkor meg valószínű, hogy a '60-as évek technológiai színvonala.

De ez sem érdekes, hanem az, hogy alkalmas atomfej hordozására?

Ha igen, na akkor - amennyiben az iráni atomfegyver öszeszrelési fázisba kerül - meggyőződésem, hogy Izrael légiereje tömegtámadást indít irán ellen.

Elég sok jel mutat erre, majd írok róluk pár sort.

Ja, még valami:

Azt írod, hogy Izraelnek nincs hordozórakétája.

De van, neve: SHAVIT.

Íme egy rövid cikk róla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shavit

És ne felejtjkezzünk el a világ három működőképes rakétavédelmi felszreléséről sem, melyből kettő amerikai (Patriot-szériák, AEGIS-rendszer), egy meg...na, vajon?

Izraeli.

Arrow-szériák.

Névtelen írta...

Gábor gondolataihoz:

Egy pillanat, egy pillanat…én is azt mondom, ácsi !

Azért itt közel nem arról van szó, hogy egy könyvből vonunk le következtetéseket.
Először is a könyv a Bibliára támaszkodik, és értelmezi a világban zajló eseményeket, megpróbál ez alapján előrejelzéseket készíteni. A Bibliát természetesen valaki elfogadja, valaki nem, ez egy más dolog, de a Biblia mindenesetre nem az ezotéria kategóriájába tartozik !

A másik, hogy Richard szépen leírta a posztban, hogy ki a szerző, ami már önmagában is egyfajta garancia. A fordító pedig Morvay Péter, illetve a kiadó meg abszolút garancia.
El kell mondjam, hogy az evangéliumi keresztények jórészt igen józan emberek, egy lapon semmiképpen nem említhetők kóklerekkel, pláne nem holmi Davinchi-kódosokkal vagy Nostradamussal. És semmi ezotériával sem ! Ezt ki is kérnék maguknak :) !!

Sok bibliakutató, pásztor, stb. többek között a Bibliában található próféciákat is vizsgálja, próbálja értelmezni, hiszen erre felhívást is találunk, vagyis hogy figyeljünk a próféták beszédeire, mint a sötétben világító szövétnekre. Miért? Azért, hogy képesek legyünk értelmezni a világban körülöttünk zajló eseményeket, időket.

Tehát semmiképpen nem valamiféle összeesküvés elmélet gyártásról van szó (!), hanem annál sokkal megalapozottabb, komoly dologról. Ráadásul az Ezékiel és a többi közismert próféta és prófécia értelmezésében – a lényeget tekintve - azért elég nagy konszenzus van a Bibliát értelmező szakemberek körében. Az írók nem belemagyaráznak, hanem a rendelkezésre álló információk alapján próbálják megérteni,értelmezni az eseményeket, elhelyezni a szereplőket. Ebben előfordulhatnak tévedések is, de újra hangsúlyozom, hogy ennek semmi köze a kóklerséghez !

Örülnék és nagyon remélem, hogy sikerült kicsit tisztáznom és helyretennem a dolgokat….

Unknown írta...

Lehet kicsit Én is fölé lőttem, de mind a ruszkikból, mind a szélsőiszlámtól a tököm telivan.
A világ legnagyobb országa Oroszország, mi a lófaszt akarnak még?
Nagy, kurva nagy hatalom, százmillió szegények országa, az egész egy nagy nulla, csak a tákolt hadifegyverei tartják életben, meg az ország nagysága, FÁK-ról ugyanez a véleményem.
Ahmadinaci-t meg már kifejtettem 600x.

Nekünk távfűtés van… veled nyomom a gombot :D

חנה írta...

Az, hogy mérnöknek öltözve ott áll az ahmed a mahdináci, s felpakolt mosolyával konstatál egy eseményt, ami bármi lehet, nem bizonyít semmit. Azt biztos nem, amire most rohadtul büszkének próbálnak látszani: hogy valami nagyot csináltak.
Ha van modern technika, nem kérdés honnan. De én valószínűbbnek tartom, hogy hazudtak s nem lőttek egy orbitálisat. Oszt meglátjuk. Valahogy ez jobban a cég profiljába vág, mint egy lego összerakása, akár használati utasítással is, hovatovább egy saját fejlesztés! Röhögnöm kéne, ha nem bőgnék két napja...
Na, nem a gázszámlán, vagy hogy kirúgtak, csak túl sok izraeli képet meg útifilmet néztem...

Amúgy meg igen rossz húzás volt tőlük most előjönni ezzel a nagyfiúvagyokszétlőhetemakárEjrópaseggétis-felvágással, hisz eddig olyan klasszul mellettük állt a világ humanizmusára oly büszke fele... Így páran azért elgondolkodnak, hogy nem ártana mégse az az amcsi rakétapajzs.
Dehát ez itt már nem is a fegyverek versengése, hanem a gőgé..., ami után bukás következik.
Nakhon o ló nakhon? :)

חנה írta...

na de fiúk :D
mennyetek öngyilkolni más oldalakra, ez egy zsidó blog!:)

Névtelen írta...

Konrad-nak válasz:

Van egy elég jó aforizma, amit Geothe mondott. Igencsak kifejezi az igazságot:

"Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad!"


És ez szerintem a manipulációra is állhatna, valami ilyesféle módon:

A leginkább annak van átmosva az agya, aki azt gondolja, hogy függetlenül gondolkodik. Igen, függetlenül. A tényektől.


Ezen tessék elgondolkodni, és visszatérünk a vitánkra...

Nechemia ben Avraham írta...

Ma reggel nyilatkozott az izraeli űrkutatási hivatal vezetője, aki szerint Irán műholdat a saját erejéből nem állíthatott orbitális pályára, mert erre még Izrael sem képes. Én csak erre támaszkodtam.

Konrad, azt írod "csak részben" nem voltak "olyan" állapotban, hogy Izraelt lezúzhassák.

Nem, semmi rész vagy egész. Elveszítették a háborút, az elsőt hat nap alatt, a másodikat asszem húsz nap alatt. 1967 előtt senki egy likas garast nem adott volna Izraelért. Te magad se. Utólag lehet magyarázni mindent. 1967 májusában egyértelmű volt, hogy Izrael egy-két hónapon belül nincs többé. Ehhez képest szarrá vert mindenkit és háromszor akkora lett. Ezt nem lehet utólag se racionális okokkal megmagyarázni, ez maga volt az isteni csoda. De akár 1973 is. Basszus, akkora hadsereggel ment Szadat meg Asszad, mint a Hitler 1941-ben. És az ENSZ-nek úgy kellett Izraelt leállítania, hogy ne tartsanak parádét Damaszkuszban meg Kairóban.

Ani:

"Ha van modern technika, nem kérdés honnan. De én valószínűbbnek tartom, hogy hazudtak s nem lőttek egy orbitálisat"

Erre nemrég volt példa, amikor azt hazudták, új nagyhatótávolságú rakétájuk van, aztán nemsoká kiderült, hogy a régit átfestették. Mellesleg ez se vall valami racionális viselkedésre.

Szvsz ha a történelem a józan logika alapján zajlana, akkor nem létezne történelem. Mindenki elvolna a másikkal, azt annyi.

Névtelen írta...

Konrád:

"2. Próféciákat nem helyes bevonni katonai és geopolitikai szakmai kérdésekbe, még ilyen fórum szinten sem.

Mert a stratégiát nem "próféciákra" szokás alapozni, hanem profszionális információgyűjtésre, katonai doktrínákra, saját és ellenséges haderő állapotának felmérésére, ismertére."

Ezzel egyetértek, hiszen ez a természetes, kivéve, hogy "még ezen a fórumon sem". De, éppen itt lehet ezt megtenni, különösen, hogy maga a poszt is ilyen vegyes (világi-bibliai) megközelítésről szól, a kettőt veti egybe.
A katona- és geolpolitikába gyakorlati szinten természetesen nem kell bevonni a próféciákat, de lehet róla diskurálni, összevetni a kettőt, ill. akit érdekel értelmezni - éppen ilyen fórumon, mint a blog.

Nechemia ben Avraham írta...

"Ráadásul egy ilyen esetben nem csak Izraellel találná magát szemben egy orosz-iszlámnáci szövetség (amit én eleve kizártnak tartok), hanem az egész NATO-val."

Na EZT honnan veszed, Konrad?

"És még valami: egy ilyen szövetséghez igazi kőhülye pszihopata kellene oroszföld élére, olyan zsírvalagú zsirinovszki féle, aminek elég kicsi a realitása, jelenleg."

Na ne mondd. Ez az ember egyszer már kapott 25 %-ot.

Névtelen írta...

Egyébként nagyon egyetértek Richárd álláspontjával, miszerint nem lehet csak a hűvös logika alapján számítgatni a lehetséges történéseket, egyetértek azzal, "hogy a világ nem matematikai egyenlet. Ha egyszer valaminek jönnie kell, az oroszok lépnek, akár "olyan" állapotban lesznek, akár nem."

Nechemia ben Avraham írta...

"na de fiúk :D
mennyetek öngyilkolni más oldalakra, ez egy zsidó blog!:)"

Nem öngyilkolni akartunk mink a piros gombbal... Különben is a whisky meg a sör arra lenne jó, hogy az ember másnap már ne emlékezzen az egészre. :) Előfordul az ilyesmi... Csak fölkel, hú, filmszakadás volt, és hallja, hogy nagy a csönd. :)

חנה írta...

NAGY CSÖND...!

Hú, ha egyszer úgy ébredhetnék, hogy nem "kell" azonnal felmenni a netre meg belőni reggel a tv-t, hogy mi történt, míg aludtam...
(Ki milyen gombot nyomogatott :D)

S nekünk itt még arany életünk van!
Itt nincs ceva adom... Egyenlőre.

Minap élő közvetítést kaptam egy ashdodi ismerősömtől a harcirepcsikről...
Ő azokat figyelte, én az arcát. "Itt biztonságban vagyunk, Izrael erős!" - ment az egyenszöveg. (Ami mellesleg igaz is.)De közben egyfolytában azt nézte, mért Irán felé mennek a gépek, mért nem Gázának. S minden volt, csak nyugodt nem. Aszongya, Irán nem támad meg bennünket, mert tudja, hogy az egyenlő lenne a III. világháborúval.
Sokan esnek abba a hibába, hogy ésszerűséget várnak az elhivatástudatától orbitális pályára elszállt prófétafitól. Erről kéne leszokni, s megtanulni, hogy ők másképp gondolkodnak. Már nem Nektek piások :), hanem annak a cafka Európénak. Aki nem whiskytől részeg...

Egyre inkább úgy érzem, akkor rugaszkodom el jobban a valóság talajáról, mikor ebben még reménykedem. S nem akkor, mikor itt elengedek pár cionista sikolyt.

Ami, kedves Konrád: őszinte! :D

Nechemia ben Avraham írta...

Névtelen írja:

"A leginkább annak van átmosva az agya, aki azt gondolja, hogy függetlenül gondolkodik. Igen, függetlenül. A tényektől.


Ezen tessék elgondolkodni, és visszatérünk a vitánkra..."

Na halljunk tényt.

De csak egyet! És tény legyen!

Pallywood nem játszik. :)

Nechemia ben Avraham írta...

"Már nem Nektek piások :), hanem annak a cafka Európénak. Aki nem whiskytől részeg..."

Európát már besorozták, mint az egyszeri lengyel csajt a szultáni hárembe. Mondjuk Mo.-ról ez kevéssé látszik - még -, mert itt nem volt élősködésre alkalmas táptalaj, de hogy a németek pl. mitől vakok, azt nem értem.

Névtelen írta...

Konrad,

Én a meglepetést úgy értem, hogy senki nem számít már rá (az esetleges hosszabb idő óta tartó békeség-biztonság miatt), tehát racionálisan nem lesz kisakkozható, hogy miért akarná az orosz medve, meg a többieknek lerohanni Izraelt. Dehát a bloggazda már meg is adta a választ, ami szerintem nagyon figyelemre méltó, és jó magyarázatot is ad. (
Geopolitikai háttérbeszorulás, gazdasági veszélyeztetettség, terjeszkedési szenvedély + Zsirinovszkij).

A másik, hogy vadászgépekkel nem kell sok készülődés, gyorsan el lehet érni Izraelt….

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

"Ráadásul egy ilyen esetben nem csak Izraellel találná magát szemben egy orosz-iszlámnáci szövetség... hanem az egész NATO-val."

Na EZT honnan veszed, Konrad?"

- Ez csak tipp. Most olyan dolgokról van szó, amelyeket csakakkor tudna bárki is tutira, ha kezében volna a Bölcsek Köve.

Na de akkor is: Ebben a posztban ugye, egy világméretű háborúról van szó, és hogy ez a mai Izrael területén fog eldőlni. Jó, tegyük fel.

Feltételezem, hogy amennyiben ez bekövetkezik, azért az euro-atlanti világ is beavatkozik...

Azt pedig végképp nem gondolom, hogy ha orosz-iszlámnáci koalíció alakulna Izrael ellen, azt tétlenül végignéznék a nyugatiak. Mert az már az egész világra közvetlen és nagyon komoly fenyegetést jelentene, nem csak Izraelre.

Jó, most mondjátok, hogy a mai iszlamizmus is komoly és közvetlen fenyegetés, aztán nézzem meg, mit tesznek ellene Európában a vezérpolitikusok...és ebben igazatok van, b***ssza meg.

:((

Ne feledjük, hogy azért az '56-os háborúhoz is volt némi köze a nyugatnak (naná, most a végeredménytől függetlenül...), és '67 május huszadika után kifutott a teljes hatodik amerikai flotta az olasz támaszpontokról, melyhez 31-én még egy repülőgép-hordozó is csatlakozott (Interpid)...végül nem avatkoztak be.

Aztán...Izrael győzelme nem isteni csoda volt egyik alkalommal sem, hanem a tökélyre fejlesztett harcászati és hadászati taktika, a többnyire jobb minőségű felszerelés, és a kitűnően képzett katonák győzelme a totális arab hadvezetési inkompetencia, a legfeljebb egában lévő, de többnyire gyengébb minőségű hadfelszerelés, és a rosszul képzett, analfabéta, gondolkodásra képtelen arab katonák fölött.

Ahogy ez történt pl. az Öböl-háborúkban is.

Még ha az arabok oltári túlerőben voltak, akkor is.

De ezt ne nekem "higyje el" senki, hanem Avigdor Kahalaninak, Haim Herzognak, Ariel Saronnak (hm...mintha ez "hit" kérdése volna, nem ténykérdés...).

Megjegyzés: egyértelmű technikai fölény az arabok részéről egyetlen alkalommal volt, mégpedig a '73-as háborúban, a Golaon zajlott ütközetben. Ekkor a szír tömeges tank-invázó alatt majdnem minen egység fel volt szerelve aktív éjjellátóval, míg a tartalékos szinten sem feltöltött izraeli alakulatok gyakorlatilag "pucér seggel" állták a rohamot 3 napig.

(Avigdor Kahalani és Ben Gal izraeli ezredesek azért megmutatták, ennek ellenére hogyan kell az arabokat hülyére verni, még így is...)

"...egy ilyen szövetséghez (iszlámnáci - orosz) igazi kőhülye pszihopata kellene oroszföld élére, olyan zsírvalagú zsirinovszki féle, aminek elég kicsi a realitása, jelenleg."

Na ne mondd. Ez az ember egyszer már kapott 25 %-ot"

- Ez igaz, de ettől függetlenül nem látok olyan tendenciát, hogy az agyalágyult, böfögő-röfögő kőbunkó alkesz jönne be az orosz szavazók többségének a fiatalos, jóvágású, határozott, okos, híresen józan Putyin-Medvegyev típusok helyett.

Jó, persze, ez még vátozhat, naná.

Csak azt mondtam, erre elég kicsi az esély, és a tendenciák egyszerűen nem erre mutatnak.

De legyen, átfogalmazom:

Gondoljon bárki bármit a Putyin-féle csapatról, amíg ők és a hozzájuk hasonlóak vannak hatalmon, addig nem lesz iszlámnáci-orosz szövetség. Márpedig, ez a csapat nem nagyon akarja a hatalmat elengedni, és ebben a nép is támogatja őket.

Magánvélemény:

A jelenlegi orosz haderő az ABV fegyvereket leszámítva, nincs abban a helyzetben, hogy Izraelt le tudja nyomni. A hivatásos katonáik ugyan jól képzettek (a sorállomány viszont hírhedten rossz az utóbbi huszonakárhány évben...), de ez rossznyavalyát se' ér, hiszen fegyvereik elavultak, légi szállítókapacitásuk totálisan le van épülve, katonai pilótáik pedig súlyos repülésóra-gondokkal küszködnek napjainkban is.

És igen,tudom, hogy Putyinék hatalmas fejlesztési programot terveznek (szóval még nincs jóváhagyva, ez még csak terv...), mely szerint valami 200 milliárd dollárt költenének korszerűsítésre - 20 ÉV ALATT, ÉS A TELJES HADERŐRE LEBONTVA.

1. Így ez a 200 mrd már nem is olyan sok, főleg ha figyelembe vesszük eleve félelmetes lemaradásukat, meg azt, hogy pl. az amerikai hadi költségvetés a pótköltségvetésekkel együtt EGY ÉV ALATT (tehát, NEM 20 év távlatra...)közelít a 800 milliárd dezsőhöz.

2. Az orosz gazdaság egyszerűen képtelen tartani az iramot az amerikaival, hiába akarnak Putyinék akármennyit pumpálni a hadi költségvetésbe. Ezt ivánék egyszer már eljátszották az USA-val és a NATO-val szemben, eredménye: totális összeomlás.

Izrael technológiai fölénye az oroszokkal szemben pedig szintén jelentős, és azt remélem, mindenki tudja, hogy éppen ezért, egy katona már rég nem egyenlő egy másik katonával, egy tank nem egyenlő egy másik tankkal, egy repülő nem egyenlő egy másik repülővel, és lehetne folytatbni az öszes fegyvernemre részletesen lebontva.

Az iszlámnácikat meg hagyjuk, azok éles helyzetben immár legfeljebb gyakorlólövészetre jók a CAHAL számára.

Aki orosz-ügyben ehhez hozzá akar tenni valamit, tegye, érdekel minenkinek a meglátása.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

"Irán nem támad meg bennünket - Izraelt - , mert tudja, hogy az egyenlő lenne a III. világháborúval. "

- Hát a mai szituban ez nem III. VH lenne, hanem mindössze irán gyors és hatékony pusztulása. Természetesen csak hagyományos fegyverekkel.

Ezt ahmedinácimajom és bandája is tudja, ezért ordítanak folyton mindenféle ocsmányságot.

Nézd, irán légiereje ócska, sz***r, pilótái képzetlenek. Nagy hanggal beordított (orosz gyártmányú) légvédelmük legalább egy, de inkább kettő generációval van elmaradva a szükségestől, kijátszható, lebénítható. Szárazföldi haderejük kb. a '70-as évek közepén megrekedt. Katonáik mesterségbeli tudása...hát, ha a gázai kiképzőket veszük alapul, akkor...na, ezt tudod.

Ahogy egy izraeli tartalékos ejtőernyős haversrác mondta nekem még 2006-ban, mikor erről beszéltünk:

"Áh, irán csak egy rutinmunka volna nekünk. Az igazi bajt az európai hülyeség és biztonságpolitikai inkompetencia jelentené..."

- Hú, de igaza van...

"mikor itt elengedek pár cionista sikolyt"

- Csak nyugodtan, he-he!!!

Nechemia ben Avraham írta...

"Azt pedig végképp nem gondolom, hogy ha orosz-iszlámnáci koalíció alakulna Izrael ellen, azt tétlenül végignéznék a nyugatiak."

De, tétlenül végig fogják nézni. Talán a németek kiabálnak egy kicsit, mert nekik azért kötelességük ilyenkor kiabálni, de azt magad se gondolod komolyan, hogy olasz, spanyol, francia, görög katonákat fognak majd küldeni, hogy Izraelért elpusztuljanak? Röhögve fogják várni, ahogyan '67-ben, maximum krokodilkönnyek lesznek, és néhány jó érzésű fiatal majd megjelenik az európai követségeken, hogy önként jelentkezzen az izraeli hadseregbe, de elküldik őket. Lengyel, svéd, francia és német példán tanulta meg Európa, hogy az oroszt a legjobb békén hagyni, ezért aztán nem is fognak csinálni semmit. Soha nem is csináltak, sőt, 56-ban egyszerre hagyták veszni Szuezt és Magyarországot. Aztán ha Izrael majd mégis megnyeri, akkor följelentgetik őket spanyol meg belga bíróságokon háborús bűnökért.

"Az orosz gazdaság egyszerűen képtelen tartani az iramot az amerikaival, hiába akarnak Putyinék akármennyit pumpálni a hadi költségvetésbe. Ezt ivánék egyszer már eljátszották az USA-val és a NATO-val szemben, eredménye: totális összeomlás."

Pont ezért kell új olajlelőhelyekért háborúzniuk. Eddig csak szlogen volt a háború az olajért duma, ilyen háború még nem volt, de ez az lesz.

A totális összeomláskor meg mázli, hogy Gorbacsov volt a góré és nem pl. Andropov, mert az magával vitte volna az egész hóbelevancot.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"A másik, hogy vadászgépekkel nem kell sok készülődés, gyorsan el lehet érni Izraelt…."

- Erről az imént írtam két hosszabb beírást is, ez miért nem egészen van így. Szigorúan haditecnikai szempontokat figyelembe véve.

"Dehát a bloggazda már meg is adta a választ..."

- Én is, olvasd el.

Nechemia ben Avraham írta...

"Ez igaz, de ettől függetlenül nem látok olyan tendenciát, hogy az agyalágyult, böfögő-röfögő kőbunkó alkesz jönne be az orosz szavazók többségének a fiatalos, jóvágású, határozott, okos, híresen józan Putyin-Medvegyev típusok helyett."

Majd be fog jönni, ha megint mélyrepül az életszínvonaluk. Az ilyesmi mindig akkor szokott bejönni. Ha határozottnak és erős kezűnek állítja be magát,akkor bejön. Ezeknek cár kell. Mit cár, ezek Sztálint visszasírják, mert "rend volt", ábszolúte hidegen hagyja őket, hogy százmillió ember ment a levesbe. Arrafelé az ilyesmi a népességszabályozás rendes módja. Sztálin úgy próbálta ki az atombombát, hogy frankón ledobta egy szibériai városra, mert valamiért orrolt az ottaniakra. Ez egy ilyen világ. Nem racionális.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

Ezzel az iszlámnáci-orosz (esetleges) koalícióval kapcsolatban még annyit:

Egy ilyen eseményt szerintem eleve valamilyen nagyobb arányú világméretű balhé-sorozat előzné meg, és ezért feltételezem, hogy a nyugat is szorosabbra zárná sorait.

Ez akkor már rég nem csak Izraelről szólna.

Pl. amikor irak ellen mentek a nyugatiak, az egész' jól sikereedett.

Az afganisztáni szarfészek elleni hadműveletek is, más kérdés, hogy a "pc" miatt jelenleg nem úgy kezelik azt a helyzetet, ahogy kellene.

Szóval, az EU többnyire katonailag valóbanj tré, de azért a fenti két példa mutatja, hogy igenis képesek öszekapni magukat, ha kell.

Nechemia ben Avraham írta...

Névtelen haverunknak egy tény:

AZ ENSZ ELISMERTE, HOGY NEM IS LŐTTÉK AZ IZRAELIEK AZ ISKOLÁT

kurva jó, mi? Ezen rikácsoltak hetekig. Az összes képernyő azzal az affektáló buzeránssal volt tele, aki most visszakozott.

UN Admits: IDF Didn't Hit School

by Maayana Miskin


(IsraelNN.com) During the Cast Lead operation in Gaza, IDF tank fire near a United Nations school in Gaza was blamed for the deaths of dozens of civilians who had taken refuge in the building. The incident became one of the most highly publicized attacks in the war, and led to heavy international criticism.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129696

A végén még az is kiderül, hogy meg se halt senki.

Azt már most tudni, hogy az ezerhatszáz halott mese habbal. De most nem merték a tízszeresét hazudni, mint Dzsenínben.

Na megyek, mert építőkockázni akar Izrael leendő első Forma-1-es pilótája.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

"A totális összeomláskor meg mázli, hogy Gorbacsov volt a góré és nem pl. Andropov, mert az magával vitte volna az egész hóbelevancot"

- Lehet, de ez már megint csak találgatás, fikció.

Egyébként a szovjet haderő akkor már rettentően le volt robbanva, nem volt egy kategória a NATO-val, az USA-val meg aztán főleg nem.

Egyedüli komoly fenyegetést már akkor is csak az ABV fegyvereik jelentettek, ahogy most is.

Névtelen írta...

pc írja:
Én azt nem értem, mióta viszonylagos nyugalom van Irakban, és a megmaradt feszültséget is Iránból gerjesztik(!), miért nem dobják át a fiúkat egy kis létesítmény látogatásra?! Ilyen közel tétlenkedni?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Juj....

http://dzsihad.blog.hu/2009/02/04/
a_hamasz_gyermekei

Kötelező videó.

Különösen a legutóbb pár alkalommal "névtelen" névvel beírogató iszlámnáci mosdató - Igazságtudó-Tutimegmondó- Iránabékebajnokaéskész-
Tinemtudtoksemmiténviszontmindent stb. kölöknek.

Annyi az egyetlen pozitívum ebben az egészben, hogy ezeknek a nyomoronc kölköknek és felnőtt változataiknak a "kiképzési színvonala" és "harci kompetenciája" világosan megmutatkozott már párszor, mennyit ér...legutóbb a Cast Lead idején.

Mondjuk alpári rothadmányos tetű szemétség, hogy EZÉRT nem rikácsol a nyugati média hetekig, és az ensz főtitkár sem érzi szükségét, hogy odacsapjon...

Az immár teljesen agybajos "békeaktivisták" és "másságtisztelők" óbégatásának hiányát egy ilyen ügyben már említeni is fölösleges, ők a történelem selejtjei.

Akárcsak imádatuk tárgyai, az iszlámnácik.

Névtelen írta...

Ez valami szánalom ami itt megy ezzel a könyvvel kapcsolatban. Mi lesz ha majd... ez ki a faszt érdekel.
Rosenberg irt egy könyvet ami egy LEHETSÉGES jövőt vetít elő. 2001 óta bekerült a köztudatba milyenek a muzulmánok valójában (mert előtte senkit sem érdekelt). Az oroszok meg ugyan csak nem a jó fiúk táborát erősítették.
Jönnek az oroszok-muzulmánok megint, de nyernek a jók. Red Alert-es story majd nem.
Bár nem tudom Izrael, hogy állítaná meg az orosz medvét egy maga.
Merkava biztos jó tank lepattan róla a parittyakő. De repülőt nem gyártanak, a modern fegyverzet nagy része külfödről való.Attól mert halomra ölik az Allah-Akbár-ozó muzulmánokat nem nagy szám Izrael.
Az oroszok picit összezuhantak igaz
de abból a 2 országból akik eltudják pusztítani a földet pont ők az egyikek. Most kiadnák a parancsot negyed óra se kellene és pár Topol békét vinne a Közel-Keletre.

Nechemia ben Avraham írta...

"Ez valami szánalom ami itt megy ezzel a könyvvel kapcsolatban. Mi lesz ha majd... ez ki a faszt érdekel."

Nyilván ezért van annyi hozzászólás. De úgy tűnik, az igazán nagy faszokat nem érdekli...
:)

Nechemia ben Avraham írta...

Emberek, szavazás vége hat nap múlva, és huszonegy voks, ugye ezt nem gondoltátok komolyan? Hát megint fel kell kerülnöm a kurucra?

:-)))

Névtelen írta...

Ááááá de jó, így van, így van, egyetértek a Bloggazdával. Jók az érvek, a háború az olajért, gázért nagyon meggyőző. Szerintem a posztból és fenti érvekből is jól látható, hogy mennyire alátámaszthatóak a próféciák, illetve a könyv előrejelzései. Az orosz-iszlámn. koalíciót sztem is figyelmen kívül fogják hagyni, pont úgy, ahogy Richárd leírta, plusz ki tudja mi zajlik a színfalak mögött, nem mindent tudunk meg. Sőt ott zajlik a lényeg ?

Erre hadd említsek meg egy érdekes sztorit "Az Elárult Jeruzsálem" c. könyvből.
A szerző (Mike Evans, nagyon ajánlom, szuper-szerző, bestsellere pl. "The Final Move Beyond Iraq) szóval 1988. december 13-án egy ENSZ közgyűlés fárasztó napja után szállodája éttermében épp a kávéját szürcsölgette, amint véletlenül fültanuja volt, hogy egy amerikai diplomata odaígéri Jeruzsálemet (96-ra, de legkésőbb 2000-re) és Izrael nagy részét (95-re) egy jól öltözött közel-keleti férfinek. Következő hagzik el:

"Miden rendben van otthon Washingtonban - mondta az amerikai - és Harry a Japán egyezményen dolgozik. Épp most jövök egy tárgyalásról a római klubból, és partnereink Európa-szerte biztosítanak támogatásukról." A szerző aztán a reptéren újra belebotlik az amerikai diplomatába: "Ön nem tudja, hogy én ki vagyok, de én ismerem önt, és tudom mik a tervei Jeruzsálemmel." A diplomata falfehér lesz, "kezdek megijedni - szólt - ki maga ?" :D

Ebből a könyvből derül ki az is, hogy az USA miért adott el AWACS-okat 1981-ben Szaud-Arábiának. Nagyon izgalmas ez a sztori is.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Az újabb Igazságtudónak:

"névtelen 2009. február 4. 18:21"

Már ezerszer kértük, hogy fékinformációk, magyar nyelvű, rosszul lefordított wikipédiás cikkekből senki ne okoskodjon, mert kb, olyan hülyeségeket fog írni, mint ez a legutóbbi "névtelen".

Pár gondolat azért:

"Most kiadnák a parancsot negyed óra se kellene és pár Topol békét vinne a Közel-Keletre"

- Frászt.

1. Izraelnek letsztelten működő rakétaelhárító rendszere van, az Arrow III. Egys szakértők szerint jobb, mint az AEGIS, bár a "névtelennek" ezek nem mindanak semmit, na nem baj, attól még ezek az eszközök léteznek.

Szóval, el kell az illetőt keserítenem: pár Topol Izraelre...még a pályájuk felén le lennének lőve.

2. A kölcsönös elrettentés elve most is működik az orosz és a nyugat között.

"Az oroszok picit összezuhantak "

- PICIT ÖSSZEZUHANTAK???

Ez elég elnagyolt így (enyhén szólva...). Ha csak az általam korábban felvázoltakat veszi figyelembe, hát az nem "pici összezuhanás", hanem reménytelen elmaradás, és a kettő nagyon nem ugyanaz.

Ha nem hiszi, járjon utánna.

"Merkava biztos jó tank lepattan róla a parittyakő..."

- A korszerű orosz rakéták nagyobb része is lapattan róla többnyire. Tessék ellenőrizni a 2006-os libanoni háborúban bevetett Merkavák sérülési és pusztulási arányát az öszes bevetett tankhoz képest itt:

http://www.indiandefencereview.com/index.php?s
=hezbollah

és itt:

http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/
2007/1/2007_1_8.pdf

(itt a 14. oldal, 6. számú táblázat: izraeli harckocsi veszteségek című táblázatát)

Az eredmény enyhén szólva is lehangoló az orosz "szuperfegyverek" rovására.

Jó, erről ennyit.

"...a modern - izraeli - fegyverzet nagy része külfödről való."

- Lófaszt, a szárazföldi haderő (beleértve a csúcsminőségű elektronikát is) immár kb. 90 %-ban hazai gyártmány. Ez nagyon nagy arány.

"Attól mert halomra ölik az Allah-Akbár-ozó muzulmánokat nem nagy szám Izrael"

- Jó, akkor javaslom, tanulmányozza alaposan Izrael modern kori hadtörtébnetét. A nagyobb háborúktól kezdve a kommandóakciókig, meg azt is, pontosan mikor kik voltak az ellenfelek, mennyien voltak, mivel voltak felszerelve, kik képezték őket, hol és milyen körülmények között zajlottak az összecsapások, stb.

Pár év elég is lesz hozzá. Tudom, ez valamivel nehezebb, mint a rosszul, hiányosan lefordítot (inkább leferdített)magyar wikipédiából "tájékozódni"...

"Bár nem tudom Izrael, hogy állítaná meg az orosz medvét egy maga"

- Fentebb erről elég hosszan írtam, és arról is, miért gondolom így.

"2001 óta bekerült a köztudatba milyenek a muzulmánok valójában (mert előtte senkit sem érdekelt)"

- Frászt nem.

Az iszlámnácizmus története a '30-as évek legelejére nyúlik vissza, de igazán akut és az egész világra konkrét fenyegetést úgy 25 éve jelent.

Az iszlamisták és az iszlámhívők defektes magatartásáról és eszelős viselkedéséről, valamint az iszlám visszafordíthatatlan, halálos probláémáiról már a '80-as években komoly művek jelentek meg, a '90-es évekre pedig már könyvtárnyi anyag és videoanyag állt rendelkezésre, pedig 9/11 még sehol nem volt.

Ön nyilván túl fiatal ahhoz, hogy minderre emlékezzen.

De akkor meg, háborodott, dühöngő berottyintások helyett vegye már a fáradtságot, és legalább az alapinformációkat szerezze be.

Oszt' jónapot.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

Én szavaztam...a kurvainfóra meg - az ott megszokott prehumán trógerkodás céljából - amúgy is felkerül "elrettentésként" minden olyan anyag, ami a hitleristák szíve csücskét, az iszlámnácikat bármiért is elmarasztalja.

Hát igen, nem bírják megemészteni, hogy iszlamista elvbarátaik és példaképeik immár pofozózsáknak is alig jók a "zsidók", vagyis a CAHAL számára...

..ez bizony lelombozó lehet, de van tovább is:

Az iszlamisták újabb, hasonló "győzelmek" elé néznek a továbiakban is, sőt, helyzetük csak rosszabb lesz, szerte a világon.

Katonailag NULLÁK, sőt, mínuszok, és semmi nem mutat arra, hogy változna a helyzet.

Azaz változik: egyre rosszabbak.

Az iszlamistáknak egyetlen hatékony fegyverük van, az is csak az EU területén veszélyes: az etnikai, de ez meg cak addig lesz, míg az euro-atlanti világ ki nem vágja őket a francba.

Névtelen írta...

Konrad,

azt is írtad, hogy ...."Izrael győzelme nem isteni csoda volt egyik alkalommal sem, hanem a tökélyre fejlesztett harcászati és hadászati taktika..." Persze igaz a profizmus, de a tényeket te se hagyd figyelmen kívül... :D Konkrétan már itt a blogon is volt beszámoló régebben valamilyen katonai akció közben történt csodáról, és teljesen ignoráltad.
A csoda is lehet tény...:D

Sőt hallottam, hogy a JP beszámolt róla (én nem találtam meg a cikket), hogy a mostani gázai események kapcsán is több hasonló beszámoló érkezett katonáktól (!).

Nechemia ben Avraham írta...

Hát igen, Ráchel anya. Le kéne fordítanom ezeket is, csak mostanában semmi időm.

Aki tud angolul:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129532

Ez a Post:

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1231866577142&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

És a cirkuszigazgató úr:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129609

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

- Hagyjuk már ezt a "csoda"-baromságot, de komolyan.

Én meg ajánlom neked a fent említett szakirodalmakat, a Chaim Herzog-könyv talán megvan a Széchenyi könyvtárban, na AZ a mérvadó, nem a "próféciák".

Már csak azért is, mert abban a könyvben apró részletekig menően le van írva, melyik harctéren mikor mi történt, de sokszor még a katonák nevei is ott vannak, hadnagyig bezárólag (na szóval elég részletes).

Egyébként az izraeli tisztek és katonék elég dühösek lennének, ha valamiféle "csodára" való hivatkozással el akarná bárki is vitatni rendkívüli harci teljesítményeiket...erről van egy személyes beszélgetésem is egy öreg hadnaggyal, hát ne tudd meg, milyen litániába kezdett, mikor csak megemlítettem neki, hogy vannak, akik valamiféle isteni beavatkozást emlegetnek az izraeli háborúkkal kapcsolatban...

Nem, ez nem a "csodáról" szól, hanem rendkívüli emberi és technikai teljesítményről.

De olvasd újra, mit írtam erről valahol fentebb.

És tényleg hagyjuk már ezt a "csodát", különösen egy olyan téámakörben, ami tökéletesen magyarázható, tanulmánnyozható, felderíthető.

"Persze igaz a profizmus, de a tényeket te se hagyd figyelmen kívül.."

- Nem hagyom, ezért írtam a rövid elemzést, hogy miért tudják az izraeli és a nyugati erők ekkora arányokban az iszlamistákat rommá verni.

Nincs ebben semmi csoda.

Legalább ott ne kerssünk már csodát, ahol nincs.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

Egyik cikket sem tudom belinkelni.

Mik ezek?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Na most, az izraeli és a nyugati stratégiai, taktikai, technikai abszolút fölényen kívül az iszlám erőkkel szemben, íme a "csoda" újabb magyarázata, nem is akárkitől:

http://www.meforum.org/article/984

Legalább tőle fogadjátok már el...

...ha már tőlem nem, aki 9 éve foglalkozok közel-keleti, de főleg izraeli hadtörténettel...

Nechemia ben Avraham írta...

Lehet, hogy darabokban kell belinkelni.

Konrad, légy szíves, ne írd, hogy baromság. Mások sem így állnak hozzá a materializmushoz, pedig az is csak egy vallás.

Névtelen írta...

Konrad írja:

- Jó, nem írom legközelebb.

De nehogy má' a Herzog és a Kahalani könyvek tényanyaga ésw apró részletekbe menő beszámolói elé helyezzük a "próféciákat", meg a "csodát"!

És akkor még egy halom video-anyagról nem is szóltam, meg a többi, sok ezernyi kötetet kitevő katonai irodalomról sem, ami az izraeli-arab háborúkat tárgyalja...

Ami a materializmust mint "vallást" ileti, na erre mondtam korábban, hogy ez nem lehet téma itt, mert széjjelvernénk vele a fórumot.

Ezért nem is szólok hozzá. Erre ott vannak a szkeptikus oldalak.

De érdemes ehhez elolvasni egy fél szekrényre való tudományos ismeretterjesztő-és szakirodalmat is, ha már foglalkozunk a dologgal...

Névtelen írta...

Konrad.....:(

Legszívesebben most nem szólnék egy szót se, de megkerestem neked Gerson Salomon személyes, vele történt beszámolóját a Hetekben.
Aztán azt gondolsz, amit akarsz...

http://hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=68879

(Ui. tudtam, hogy ez a terület téged nem érdekel, épp ezért nem is hoztam volna fel, kizárólag a tények, mint olyan miatt hoztam szóba)

חנה írta...

Konrád,

eszméletlen jó a cikk!!! Ezek ősemberek...

http://www.meforum.org/article/984

Mindenkinek: kötelező olvasmány!

Névtelen írta...

Véleményem szerint ezek a sikerek azért valahol csodának mondhatók. Én nem tudok egyetlen egy olyan országot sem, akik alig pár évtized alatt ilyen szép, virágzó államot hoztak létre, és ilyen sikeresen védekeztek az arab világgal szemben. Ez nem semmi. Sok irigye van Izraelnek, és még több lesz. Én viszont örülök, és gratulálok az egész Izrael népének. Látszik, hogy Isten keze rajtuk van. Ez egy modernkori csoda. :)

Névtelen írta...

De azért Konrad köszi a részletes leírásokat, lassan le is vizsgázhatnék zmne-en. :))

חנה írta...

Konrád,

mire utalt az izraeli barátod a biztonságpolitikai inkompetenciával?
Bocs, de ezt nem értem. Vártam, valaki megkérdezi, nem csak én égek folyton, mennyire nem értek ahhoz, amihez szólok:)

חנה írta...

Hogy kerül a Ciprusnál elkapott iráni fegyvecsempészhajóra orosz kapitány s legénység?

Névtelen írta...

Richárdom... nem érted, hogy a németek mitől vakok?

Ezt te komolyan nem érted?

Éppen te?

Van kedved beszélgetni erről?

Nechemia ben Avraham írta...

"Ami a materializmust mint "vallást" ileti, na erre mondtam korábban, hogy ez nem lehet téma itt, mert széjjelvernénk vele a fórumot. "

Nem is téma, csakhogy te érezhetően ingerült vulgármaterialista módon állsz hozzá más hozzáállást igénylő módon.

Nechemia ben Avraham írta...

Madárijesztőnek: nem a németek a vakok, és a disznóságaik miatt NEM azok. Némi kedvem lenne, csak időm nincs. Ha van kedved, fejtsd ki, persze a Holocaust mindennemű tagadása meg relativizálása nélkül, mert az ezen a fórumon nem megy, mint azt többször kifejtettem.

Nechemia ben Avraham írta...

Gerson Salomonról: volt még egy-két eset, amikor két-három izraeli katona meg egy dzsip találkozott egy egyiptomi századdal, és már elkészültek arra, hogy le kesz verve a biztosítékuk, mire az egész század megadta magát nekik. Ők meg az élükre álltak és bevitték őket a hadifogolytáborba.

Névtelen írta...

pc írja:
Izraelben tényleg az újkori csodák nyomában járunk (Michael Greenspannel) .
De vissza az oroszokhoz:
hihetetlen, hogy ők is mennyire lenullázták magukat a szénhidrogének miatti dúskálás semmittevésében...
Egyetlen versenyképes iparáguk maradt: a hadi kutatás-fejlesztés, és az irtózatos fegyverarzenál.
Szerintem ez most beindult.

Névtelen írta...

Konrad írja:

OK, akkor a "csodáról" részemről tényleg utoljára:

- Ajánlhattok nyugodtan ilyen-olyan cikkeket, meg evangéliumi kersztényektől könyveket, akár Pat Robertson műveit is (az öreg harcot nagyon kedvelem, ettől függetlnül néha eget verő hülyeségeket ad elő).

De erre én meg ideírhatnék egy tonnányi politikai, katonai elemzést, melyek Izrael dolgait a legapróbb részletekbe menőkig adják elő, teljesen világosá téve, hogy maradhatott fenn ez az ország egy ennyire ellenséges környezetben.

A Herzog-könyvet azért ajánlottam, mert annál részletesebb katonai elemzést én még nem olvastam egyik izraeli háborúról sem (hát most komolyan, olyanokat is beleír, hogy hol mennyi katona esett el, kinél mikor fogyott el az üzemanyag meg a lőszer, mikor jött az utánpótlás, helyi parancsnokok mozgása óráról órára, helyi egy az gyben ütközetektől kezdve a nagy, megsemmisítő hadműveletekig, stb...).

De magyar nyelven ajánlom Rostoványi Zsolt könyveiben a vonatkozó részeket, és persze Josszi Melman-Dan Raviv: Igaz barátok c. politikai "mega-elemzését" is (magyar nyelven ez az általam ismert leg részletesebb politikai szakirodalom Izraelről).

És ne feledjük Ricsi nagyszerű könyvét, a Quo vadis, Izrael-t sem! Ami ugyan nem szakirodalom, de kitűnő ISMRETTERJESZTŐ irodalom!

És tesék a neten utánnanézni még valaminek:

Israel and the arabs; Fifty years of war (Brian Lapping Associates and WGBH Educational Foundation, 1999.)- ez egy 4,5 órás széles körű katonai-politikai elemző műsor, a legjobb, amit ismerek

Battlefield Detectives: The Six Day War (A&E Television Networks for History Channel, 2005.) - ez meg a '67-es háború átfogó bemutatása

Mindkettő hozzáférhető.

Nincs itt semmi csoda...hagyjuk már ezt, komolyan.

Ott ne keresünk már legalább "csodát", ami 100 %-ban felderített, kikutatott, ismert történet.

Izrael modern kori története pedig ilyen.

Na.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

- Nem az, hogy nem érdekelnek a misztikus dolgok (dehogynem, de kizárólag szakmai szempontból...)

...hanem az van, hogy megmondtam:

1. Ott ne kerssünk "csodát", ahol - mint azt már harmadjára írom le - nincs "csoda", van viszont nagyon is jól kimutatható emberi akaraterő, brilliáns stratégia, csúcstechnika...stb, stb, olvasd újra, mit írtam erről.

2. Ahogy már szintén mondtam, minden egyes "csodás" linkre kb. 10 szak-és ismeretterjesztő irodalmat, cikket, video-anyagot tudok megadni, melyek teljesen világosan bemutatják, mi van-volt ott.

Hogy vannak, akik ezt "csodaként" élik meg, rendben, nem baj.

De attól még egészen világi magyarázatok vannak minderre, ráadásul ezek ELLENŐRIZHETŐ TÉNYEK, nem pedig amolyan "valaki azt mondta" - jellegűek, melyeknek ugye, nem lehet utánanézni.

Ha mindennek ellenére "csodát" akarnak páran látni Izrael moern kori történetében - tegyék, nekem mindegy.

OK.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

- Az izraeli cimbora arra gondolt ezzel a "biztonságpolitikai inkompetencia" - dologgal, ahogy az euro-atlanti világ vezérei kezelik mindazt, amiről mi itt, meg az egyéb anti-iszlamista oldalakon hosszan értekezünk.

Ahogy kezelik - vagyis magukat megadva, fejüket elfordítva, saját katonáikat ott gáncsolva, ahol csak lehet, hangosan rikácsolva, ha Izrael néha megfenyegeti a teljesen nyíltan létére törő iszlámnáci diktatúrákat (melyek amúgy egyben az egész nyugati világot is nyíltan fenyegetik...) ilyesmi.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"De azért Konrad köszi a részletes leírásokat, lassan le is vizsgázhatnék zmne-en. :))"

- Hát, akkor mindenképpen szerezd be ezt a két filmet:

Israel and the arabs; Fifty years of war (Brian Lapping Associates and WGBH Educational Foundation, 1999.)

Battlefield Detectives: The Six Day War (A&E Television Networks for History Channel, 2005.)

Mindkettő hozzáférhető a neten.

Közép-felsőfokú angol tudás kell hozzájuk, azt előre mondom.

Magyarul meg a legjobb szakirodalom Izrael politikatörténetében az "Igaz barátok", de ez elég száraz tényanyag-halmaz, amolyan tipikus tankönyv - jellegű, ezért aztán nehéz olvasmány.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

"Hogy kerül a Ciprusnál elkapott iráni fegyvecsempészhajóra orosz kapitány s legénység?"

- Hát úgy, hogy bevett nemzetközi szokások szerint egy adott állam zászlaja alatt bejegyzett hajó egyáltalán nem biztos, hogy saját népének fiaival közlekdik.

A több nemzetiségű legénység meg már 500 éve szintén bevett szokás.

Nézzünk egy jó példát.

Ott van ugyebár, Panama.

Szegény ország, totális korrupció, meg minden, szóval tipikus latin-amerikai. DE:

Az állam által nyújtott különleges vám-és adókedvezmények miatt irgalmatlan méretű kereskedelmi flottája van - papíron.

4860 db hajó, összesen 122 543 755 bruttó regiszter tonna (2002. adat).

Teljesen világos, hogy ennek a flottának köze nincs Panamához, mert ők csak az államot megillető hasznot szedik le a világ összes hajózó nemztétől, akiknek hajóik náluk vannak bejegyezve, és akik megfordulnak a kikötőikben.

Na, mit akarok ezzel az egésszel...

Az, hogy orosz legénység van egy iráni hajón, abból speciál nem lehet levonni a következtetést, hogy lám. itt az iráni-orosz szövetség bitonyítéka...

Az a legénység lehetett volna francia, olasz, görög, magyar, norvég, akármilyen.

Hogy ez egy fegyvercsempész hajó volt?

Na és?

A csempészet is nemzetközi, nem csak a legális rakománnyal közlekedő hajóforgalom.

Ha viszont kiderülne, hogy itt bizony az orosz állam vezérei adtak utasítást miderre, az iráni bűnözőkkel lepaktálva, hát abban biztos vagyok, hogy azt a különféle titkosszolgálatok világgá bőgnék azonnal, de még a nemzetközi sajtó is

(természetesen a sajtó NEM ultralib és szélsőbalos-jobbos rétege, mert azok mint tudjuk, többnyire nem adnak le olyan hírt, ami az iszlámnácikat kompromittálná...).

Nechemia ben Avraham írta...

"De erre én meg ideírhatnék egy tonnányi politikai, katonai elemzést, melyek Izrael dolgait a legapróbb részletekbe menőkig adják elő, teljesen világosá téve, hogy maradhatott fenn ez az ország egy ennyire ellenséges környezetben."

Konrad!

Olyan szakirodalmat is tudsz ajánlani, ami 1967 nyara ELŐTT íródott és ebben a szellemben? Vagy ezek mind utólagos bölcsességek?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

- Ezek nem utólagos "bölcsességek", hanem apró részletekbe menő katonai-politikai elemző munkák. Ráadásul olyanoktól, akik maguk is részt vettek az ütközetekben, így náluk hitelesebb szerzőt nem fogsz találni.

Azért Herzog tábornok, Avigdor Kahalani, és a többiek munkásságát, Saron tábornok, Aba Evan, és a teljes korabeli amerikai és izraeli fővezérkar szsvait ne vonjuk már kétségbe...

Nem véletlenül ajánlom ezt:

Israel and the arabs; Fifty years of war (Brian Lapping Associates and WGBH Educational Foundation, 1999.)

Minden benne van, egyszerűen MINDEN, a kezdetektől a '90-es évek végéig. És hát, pl. az ott szereplők elemzéseit, nyilatkozatait "utólagos bölcsességnek" nevezni...

Nos, tehát szakirodalom, mely '67 előtt íródott.

Sajnos én nem rendelkezek ilyennel (ha lesz erre való pénzem, majd rágyúrok...), de íme, egy 1974-ben megjelent bibliográfia izraeli-arab konfliktusokkal kapcsolatban, benne...ha jól emlékszem, 4000 (!!!!) kötettel:

Palestine and the arab-israeli conflict (An annotated bibliography)
Published: University of Kuwait, Kuwait city, 1974
Edited: Walid Khalidi


Lehet válogatni, aknek van erre forrása.

Megjegyzés:

Az általam viszont feldolgozott elég nagy számú szakirodalomban és ismeretterjesztő irodalomban + több órányi video-anyagban igen sok referencia található a '67 előtti időkből.

Izrael katonai helyzetének a megítélése totál kettős volt nyugati részről, '67 előtt. A laikusok (médiák, egyes politikusok) nem adtak volna érte egy garast sem, de azért voltak más hangok is.

1. A már említett médiák, és egyes politikusok reménytelennek tartották Izrael stratégiai helyzetét.

2. Mások biztos győztesnek tekintették Izraelt, mert figyelembe vették, amiket én is leírtam:

- Totális és abszolút fölény a katonai mesterségbeli tudás szintjén, a vezértábornokoktól kezdve a sorkatonáig

- Aprólékosan kidolgozott stratégiai, taktikai haditervek (az iszlamistáknál a mai napig nincs ehhez fogható)

- Általában jobb minőségű fegyverzet

- Abszolút kiképzésbeli fölény

- Izraeli kémszolgálatok elsöprő fölénye, precíz információk folyamatos szolgáltatása (Eli Cohen és Wolfgang Lotz csak kettő volt a sok közül...)

- Kőkemény pszihológiai hadviselés, már a '60-as évek elejétől, az arabok (főleg Egyiptom) és a nekik dolgozók ellen

- Arab-iszlám haderők öszes hátrányának megfelelő ismerete

- stb.

Mindezek megfelelő ismeretében már nem is volt annyira reménytelen Izrael katonai helyzete, így visszanézve sem.

Névtelen írta...

Konrad,

"És ne feledjük Ricsi nagyszerű könyvét, a Quo vadis, Izrael-t sem! Ami ugyan nem szakirodalom, de kitűnő ISMRETTERJESZTŐ irodalom!"

Sajnos nem lehet már kapni....Hol lehetne elolvasni ?

Nechemia ben Avraham írta...

Jobb könyvtárakban a Quo vadis hozzáférhető, online antikvárokban pedig talán elő lehet jegyeztetni. Nem nagyon szokott tőlem lenni antikvárban semmi, hála Istennek, mert ez azt mutatja, akihez került, az ragaszkodik hozzá.

***

Konrad, másként teszem fel a kérdést. Te, aki évek óta foglalkozol ezzel a problémakörrel, találkoztál-e már valaha olyan, a Hatnapos Háború előtti, mérvadó elemzéssel (tehát nem arab-bolsi szájtépéssel), amely ki merte volna jelenteni, hogy az arab hadseregek akár többen együtt is olyan szinten esélytelenek Izraellel szemben, hogy a zsidó állam erői napok leforgása alatt képesek két vállra fektetni őket?

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

- Bármelyik nagyobb könyvtárban beszerezhető, hacsak el nem lopták, de antikváriumban is fellelheted, ha szerencséd van.

Ha esetleg van ismerősöd valamelyik nagy könyvretjesző cégnél, megkérheted, hogy nézzen utána a régi készletekből, hátha van ez a könyv. De erre kicsi az esély (azért ajánlom mégis, mert én pl. így szereztem be).

Vagy érdeklődj a szerzőnél, bár ezzel nehéz dolgod lesz, mert az illető köztudottan nehezen elérhető, visszahúzódó figura, he-he!

:)))))

Ricsi:

Átfogalmazott, és konkretizált kérdésedre a válasz:

- Nem.

És nem is gondolom, hogy akadt volna bárki is, aki ezt így kijelentette volna, még a legoptimistábbak sem.

De attól még tény, hogy az a háború (is) apró részletekig fel van dolgozva, és teljesen jól megmagyarázható, miért alakultak úgy a dolgok, ahogy.

De erről én is írtam egy rövid vázlatot fentebb, kétszer is.

És még valami:

- Senkinek a leghalványabb fogalma sem volt arról korábban, hogy:

1. az arabok ilyen szinten töketlenek a háborúban, hiszen a '67-es volt az első igazán nagy mérkőzés.

2. a '67-es háborúban az egyesített arab haderőknek NEM VOLT egységesen kidolgozott haditerve, így eleve bukóra mentek.

És újra belinkelem EZT, nehogy elkerülje bárki figyelmét, mert ez nagyon fontos dokumentum, és sok mindent megmagyaráz:

http://www.meforum.org/article/984

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

- Az a probléma, hogy semmi hasonlót nem tudok, ami ilyen jó összefoglalót adna laikusok számára a közel-keleti ügyekről, és Izrael belső problémáiról egyszerre, mint a Quo vadis, Izrael.

Vannak jó könyvek magyarul persze ezen kívül is, de azok szakirodalmak, ezért némelyik elég nehezen emészthető.

Talán ezt tudom ajánlani, bár ez is szakirodalom:

Rostoványi Zsolt: Az iszlám világ és a Nyugat (Corvina kiadó, 2004) ISBN: 963 13 5317 6

Vagy ezt, ami nem szakirodalom, hanem ismeretterjesztő:

Randall Price: Dzsihád (Új spirit könyvek, 2002) ISBN: 963 7453 80 6

Bár ez utóbbi inkább csak az erőszakra meg a harcoskodásra élezi ki az egészet, míg a Quo Vadis Izraelben azért elég jó képet kaphat bárki az izraeli életmódról, belpolitikáról, ilyenekről is.

Ja, és Randall Price egy kijelentése TÉVES. Mikor is azt állítja, hogy bizony, a szaddam-rezsim együttműködik az al-kaidával.

Már akkor is sejthető volt, hogy ez felettébb valószínűtlen, és hát kellőképpen fel nem derített dologról nem illik határozott, kijelentő módban beszélni...

De ettől az egy hibától eltekintve rendben van.

Névtelen írta...

Konrad,
"Ja, és Randall Price egy kijelentése TÉVES. Mikor is azt állítja, hogy bizony, a szaddam-rezsim együttműködik az al-kaidával"
Nem tudom, mire alapozta ezt ? És miért fontos, hogy nem működött együtt ? Na jó, ha túl hosszú, nem kell válaszolni...

Névtelen írta...

Konrad,

mivel kapcsolódik, (a tárgybani könyv szerzője és Pat R. azonos szellemi hátterének okán) írj már egy-két olyan dolgot, amit Pat Robertson mondott és neked nem volt tuti.

Névtelen írta...

Vagy érdeklődj a szerzőnél, bár ezzel nehéz dolgod lesz, mert az illető köztudottan nehezen elérhető, visszahúzódó figura, he-he!
:)))) >: ez LOL volt

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

- Hát igen, Richárdot nem lehet ám csak úgy elérni...hö-hö!!!

"Randall Price... azt állítja, hogy bizony, a szaddam-rezsim együttműködik az al-kaidával"

Nem tudom, mire alapozta ezt ? És miért fontos, hogy nem működött együtt ?"

- Semmire nem alapozta, nem is indokolta a kijelentést, csak úgy odalökte, ami szakmailag teljesen megengedhetetlen. És érthettlen is ebben az esetben, mert a könyv tényanyaga, felépítése ettől a súlyos hibától eltekintve, kitűnő.

- Miért fontos hogy együtműködtek vagy sem?

Ez is szakmai kérdés, több oka is van, csak a legfontosabbak:

1. szaddam h. és gengje végigg súlyos trancsírban volt az összes iszlamista terrorbandával, mivel ő egy világi diktátor volt. Eképp' pedig hatalmát és hiteleségét súlyosan fenyegette bármilyen iszlamista banda.

Ezért mindent megtett, hogy Irak határain belül ne működhessen ilyen társaság.

Az iráni Sah sorsát ő sem felejtette el soha, mint intő példát.

2. Amennyiben szaddam és bandája együttműködtek volna bármilyen iszlamista terrorcsoporttal, főleg a néhai al-kaidával, azt egyszerűen nem tudták volna titokban tartani, annak nyomai lettek volna (ez nekem meggyőződésem). Márpedig, semmi ilyen jellegű hírt nem ordított világgá sem az USA, sem Izrael, sem más.

Miért?

Mert nem volt ilyen.

3. Amit már említettem: valamit magára adó elemzőnek, történésznek, szerzőnek nem szokása határozott kijelentő módban leírni egy nem bizonyított, félinformációkra, egyéni gyanúra, vagy még arra sem alapozott sejtést.

Ezért is meglepő, hogy pont Randall Price követte el ezt a hibát, és pont egy, ettől az egy hibától eltekintve tűnő könyvben.

Pat Robertson

- Na, hát már hónapok óta nem tudtam nézni a műsorát, de korábbról több olyan dolog volt, ami nagyon nem tetszett. Ezek többsége a tipikus, könnyen cáfolható, bizonyíthatóan hamis vallási fundamentalista kijelentés (az isten 6 nap alatt teremtette a világot, és kész, a világ 10.000 vagy ottan körüli éves, márpedig globális özönvíz igenis volt, stb), de most nem is ez a lényeg.

Volt viszont egy olyan eset, mikor világi eseményt adott elő, történetesen a '67-es hat napos háborút.

Máskor is foglalkozott ezzel, valamint Izrael más háborúival is, IGEN JÓ ELEMZÉSEKET, ÖSSZEFOGLALÓKAT ADVA róluk.

Érthetetlen, egyszer mitől hibbant meg, ugyanis egyszer azzal lepte meg közönségét (így engem is), hogy valami teljesen értelmetlen, saját "felfedezésű" számmisztikával kezdte el magyarázni az 1967, háborút.

Pontosan már nem emlékszek, mik voltak a kiindulópontok, de arra igen, hogy még ő is mondta, hogy "nézzék csak, mit fedeztem fel....", vagyis, ez saját ötlet volt. És rettentően értelmetlen, mert annak a tipikus esete volt, hogy keres valaki egy évszámot, és UTÁNNA adig oszt, szoroz, rángat elő képleteket, és igazítja az óhajtott eredményhez, míg az ki nem jön.

Na, valami ilysmit tett ő is. Nem pont ez hangzott el, de értelmileg ilyesmi:

"vegyük pl. a 999-et. Ez megfordítva ugye, 666, a sátán száma. Na, ha ebből leveszük az egyik hatost - mert hogy isten 6 nap alatt teremtette a világot - , marad 66. Et pont egyel kevesebb, mint 67, márpedig I.E. 1, az ugye a keresztény időszámítás első éve.

És, ehhez ezret hottáadunk, ami az első kereszény millenium volt, amikor is eljött volna az apokalipszis (nem jött el, de ez valahogy figyelmen kívül marad mindig..), akkor kijön, hogy 1967.

Ez pedig VILÁGOS BIZOBYÍTÉK (!!!?????!!!) - mondta ő - az isteni beavatkozásra!!!"

OK.

A hülyeség (Ricsi, ez bizony hülyeség, méghozzá alpári hülység, ezért írtam így le...), a feje tetejére állítot érvelés, és az értelmetlen bigottság ilyen megnyilvánulása akkor is bedühített volna, ha nem az általam egyébként sokra tartott Pat Robertson adja elő, hanem valami agyament fantaszta, aki ezzel akar feltűnni.

Hihetetlen, komolyan, hogy ilyet a nyilvánosság előtt elő mert adni, pedig megtette.

Ő, aki egyébként magas színvonalú riportokat, összeállításokat készít a világ dolgairól, kitűnő összefoglalókat ad hadtörténeti témákból, szóval nagyon érti a dolgát...hogy jöhtett elő ezzel a vallási - misztikus köpenybe burkolt szégyenteljes gagyival?

Na, hát ilyesmire gondoltam.

Nechemia ben Avraham írta...

A tízezer év szerintem is hülyeség, még csk 5769-et írunk. Svát hó tizedikét méghozzá.

:)

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ricsi:

"A tízezer év szerintem is hülyeség, még csk 5769-et írunk. Svát hó tizedikét méghozzá.:)"

- ÁRRGHHHHH!!!!!

:))))))

Névtelen írta...

Kedves Konrad :)

Ezt csak akkor hiszem el, ha látom ! Sztem félreérthettél valamit. Robertsonról nem tudom elképzelni, hogy "misztikus gagyival" foglalkozna.

(Habár a számoknak is lehet jelentőségük, amennyiben ezt I.ten adja. Lehet, hogy már nem tökéletesen emlékszem, de pl. 12 a Bibliában a teljesség száma, a 7 is fontos szám, 7 nap, 7 ünnep, stb.) Szóval gyanus ez nekem.

חנה írta...

Ben G egy régebbi cikkéből:
"A Washington Times elemzése szerint Oroszország a század végére Iszlám ország lesz. Jelenleg 25 millió muszlim van Oroszországban. Nyolc éven belül az Orosz hadseregben a katonák fele muzulmán lesz. 2020-ra Oroszország teljes lakosságának 20%-a muszlim lesz. Sőt, egyes számítások szerint 30 éven belül több muszlim lesz Oroszországban, mint nem muszlim. Az Orosz föderáció muszlimjainak létszáma 40%-al nőtt 1989-óta. "
Ez is árnyalja az orosz kérdést. Bár a szerző akkori álláspontja szerint az európai országok majd fegyvert fognak megvédeni kultúrájukat. Azóta egyre inkább úgy tűnik Európé erkölcse nem terjed tovább egy ócska kurváénál. Profin csinálja, na, ezt meg kell adni neki.
Már Róma is nagy volt ebben:S
De nem kell olyan messzire menni. Gondoljunk csak Hitler keltahablatyát milyen lazán nyelték be...
Mi lesz ennek a vége...?

Névtelen írta...

Konrad, a keresztények nem állítják, hogy a Föld ~6000 éves, az emberi faj történetéről állítják ezt. A Föld életkorára - ha jól tudom - nincsenek utalások, több millió éves is lehet akár. Miért ?
Mert az 1 Móz. első és második verse között jelenleg ismeretlen hosszúságú idő telhetett el, amire az eredeti szöveg mutat rá.

"A Föld kietlen és puszta volt" eredetiben "lett".
(ill. az eredeti szó ugyanúgy megengedi ezt a változatot is, csak Károli a "volt"-ot választotta).

Tehát kezdetben I.ten teremtette az egeket (eredetiben) és a Földet. Majd eltelt egy nem tudjuk milyen hosszú idő, és valószínűsíthetően egy kataklizma következtében tohu és bohu, vagyis kietlen és puszta lett.

Ezt az elméletet nem csak az eredeti szöveg, hanem az a logika is alátámasztja, hogy a Teremtő nem teremt valamit haszontalannak, kietlennek, tohunak és bohunak, hanem jónak, hiszen a teremtés során minden napon megállapította, hogy minden, ami elkészült, "jó".

Ezen a területen (mint a geopolitikában például) ugyanúgy fontos a mélyebb ismeret, hiszen enélkül helytelen következtetésekre jutunk...khm :))

(A másik a 6 nap. Erről csak annyit tudok nyilatkozni, hogy van olyan a Bibliában, hogy 1 nap olyan I.tennél, mint 1000 esztendő.)

Névtelen írta...

"Ben G egy régebbi cikkéből:
"A Washington Times elemzése szerint Oroszország a század végére Iszlám ország lesz."

Ez az egész előrejelzés nem számol azzal, amit Richard is említett a posztban, hogy Oroszo. "vaskézzel fojtja el saját muzulmánjainak őrjöngését".
Ez az előrejelzés egy nagyon hosszú időtartam elemzéséhez egyetlen szempontot vesz figyelembe, a demográfiait. Ráadásul csak az egyik oldal jelenlegi demográfiai tendenciáját vizsgáka. Ennyi idő alatt ki tudja mi fog még történni...

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"Ezt csak akkor hiszem el, ha látom!"

- Pedig így volt, ez van. Bizonyítani oersze nem tudom, mert nem vettem videóra azt az adást, de kb. ilyen értelmű agymenés hangzott el.

Én kedvelem Pat Robertsont, és a műsorát is, szóval nem mondanék ilyet róla, ha nem láttam volna.

Vagy most mi van?

Azért, mert ő az észak-amerikai evangéliumi keresztények egyik vezéralakja, meg ex-tengerészgyalogos, akkor már nem is mondhat marhaságot?

Ő is esendő, mint mindenki, legyen bármilyen művelt, bármilyen tájékozott.

Így aztán ő is elkövet hibákat, mint mindenki.

"Robertsonról nem tudom elképzelni, hogy "misztikus gagyival" foglalkozna"

- Nem is azt mondtam, hogy azzal foglalkozik (tudztommal nem foglalkozik), hanem hogy ilyesféle misztikus gagyi hangzott el.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

"egyre inkább úgy tűnik Európé erkölcse nem terjed tovább egy ócska kurváénál..."

- Ha kisé szakszerűbben akarunk fogalmazni, inkább azt mondhatnánk, hogy az EU mint gazdasági közösség, megállja a helyét, de katonai-politikai közösségként totális csődöt mondott.

"Mi lesz ennek a vége...?"

- Nézd meg az Ember gyermeke c. remek poszt-apokaliptikus dámát.

Szerintem az lesz ennek a vége, ami ott látható, csak a filmben teljesen más jellegű a bevándorló-kérdés, és teljesen más az oka, mint a valóságban, napjainkban.

De a megoldás az kb. olyan lesz, szerintem.

Ha most rögtön fel akarná az EU számolni a bevándorló-problémát, már akkor is csak úgy tehetné meg, mint a filmben(nem hogy 30 év múlva...)

Na, irány a videotéka, vagy a legközelebbi DVD bolt!

Az oroszokat meg nem kell "félteni" ebből a szempontból. Na, őket aztán nem.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"A másik a 6 nap. Erről csak annyit tudok nyilatkozni, hogy van olyan a Bibliában, hogy 1 nap olyan I.tennél, mint 1000 esztendő"

- Na most azon túl, hogy létezik ám nény kitűnő egzakt tudományág, a geológia, a paleontológia, az asztrofizika, és a planetológia, ami a földtörténeti korokkal foglalkozik...szóval azon túl...

...hogy vagy II. János Pál pápával?

Már azért kérdem, mert hát már ő is kijelentett valami "olyasmit", hogy jóllehet, az isten teremtette a Földet, a bibliai teremtéstörténetet nem kell szó szerint venni, az csak egy afféle metafora...

(a galaxisokat, idegen naprendszereket, nyomokban már fellelt mikroszkopikus földönkívüli életformákat és aminosavakat, melyekről egyetlen vallás szent könyévben sincs egy büdös szó sem, vajon ki teremtette???...na mindegy...)

Névtelen írta...

Konrad írja:

"Ez az előrejelzés egy nagyon hosszú időtartam elemzéséhez egyetlen szempontot vesz figyelembe, a demográfiait"

- Bizony.

Ezért írtam, hogy az oroszokat nem kell félteni ebben a kérdésben.

Azok, akik egy kis népességszabályozás kedvéért már nem egy nagyarányú "önnépirtást" végeztek történelmük során (na jó, ez így a téma leegyszerűsítése...), szerintetek mit fognak tenni a házukon belül tartózkodó iszlamistákkal, ha igazán komolyra fordul a dolog?

Másságtisztelet lesz, és emberi jogok?

Nem hinném...

Egyébként meggyőződésem, hogy végül az euroatlanti világ is brutális erőszakhoz fog folyamodni az iszlamizmus kirúgása érdekében.

Csak az a kérdés, hogy:

- MIKOR?
- Meddig hagyják az iszlamistákat garázdálkodni a kontinensen?
- Addig mekkora károkat okoznak az iszlamisták?

Tipp:

- Még a mi életünkben bekövetkezik mindez, de a károk olyan léptékűek lesznek, hogy az EU vissza fog esni valami kevésbé fejlett társadalmi-politikai-gazdasági rendszerbe.

jujjj, ez elég szörnyen hangzik...

(az ultraliberalizmust ne számítsuk politikai rendszernek, mert az nem "politikai rendszer", hanem egy ultra-defekt, egy lassan múló betegség súlyos tünetegyüttese, mint pl. a nácizmus, vagy a sztálinizmus)

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

Ajjajajjajajj, de elgépeltem...

"- Nézd meg az Ember gyermeke c. remek poszt-apokaliptikus dámát.."

:(((

Természetesen DRÁMÁT!!!, nem "dámát".

De akkor is nézd meg a filmet, OK?

Ej...

Nechemia ben Avraham írta...

"Tehát kezdetben I.ten teremtette az egeket (eredetiben) és a Földet. Majd eltelt egy nem tudjuk milyen hosszú idő, és valószínűsíthetően egy kataklizma következtében tohu és bohu, vagyis kietlen és puszta lett."

A zsidó misztikában van vélemény, ami szerint Isten korábban más világokat is teremtett, amikkel nem volt megelégedve és amiket lerombolt. Ezek romjain építkezhetett újra. Tehát a többmilliárd évesnek tűnő maradványok, dínócsontok etc. ügye rövidre van zárva.

חנה írta...

Konrádhoz:
Én nem tudom a tutit, csak hangosan gondolkodom...
Mikor Európét írok, nem feltétlen katonai/politikai hatalomra gondolok, hanem elsősorban civilizációra. Aminek értékei megkérdőjelezhetetlenek. (Majdnem ideírtam "voltak".)
Egy világ, ami megszülte és megvalósította (nagyjából) a szabadság eszményét, s most önként és dalolva köti be saját szemét a halálba ugrás előtt...
S épp rövidlátó gazdasági érdekekből teszi ezt, ezért volt az ocsmány jelzőm, mert minősíthetetlen szellemi értékek sárbadobása anyagi érdekekért.
Ez a müncheni kakastalálkozó is látványosan megmutatja még a kevésbé hozzáértőknek is, hogy mi bűzlik a háttérben.
Én nem csak a demográfiai szempontot akartam figyelembe, de úgy gondoltam, egyáltalán nem mindegy kikről beszélünk, mikor azt mondjuk a jövő Oroszországa vagy Angliája vagy Franciaországa, s árnyalni akartam a kérdést, ami kétségkívül sokrétű. S ami a legvalószínűbb, olyan események, változások úszhatnak be egyik pillanatról a másikra a képbe, hogy abszolút ostobaság jóslatokba bocsátkozni. / A keresztény jövőlátóktól engem is kiráz a hideg. Hogy láthatná az a jövőt, aki a múltat és jelent sem látja? Már bocsi I. / Beszélni, beszélgetni viszont kell róla. Mert, mint Te is írtad, még a mi életünkben komoly változások lehetnek.
A kérdéseidre, hogy kik meddig hagyják garázdálkodni országukban az iszlámnácikat(jaj, ha csak arról lenne szó...), szerintem kultúránként más-más választ fognak adni. Nagyon úgy tűnik, hogy az emberi jogokban élenjáró Észak képtelen lesz megbírkózni az iszlámmal, míg a birkasorban tartott Kelet könnyen megúszhatná az iszlám-inváziót nacionalista kormányok diktatórikus lépéseivel. Ez a két véglet, ahogy én látom. Közte mi. Szokás szerint:S Hihetetlen önellentmondásnak tűnik, hogy erényeink a gyengeségeink. Vagy inkább: a demokrácia gyengéi hozzák meg épp halálát.
Talán nem lenne késő Európának kézbevenni azt a Bibliát..., mert "átkozott aki téged átkoz, s áldott, aki téged áld", mondja Izraelre.

Névtelen írta...

Konrad írja:

"a többmilliárd évesnek tűnő maradványok, dínócsontok etc. ügye rövidre van zárva"

- Most komolyan, szerinted ezzel el van intézve a paleontológia, és az összes létező segéd-és kapcsolódó tudományág? Antropológia, planetológia, fejlődéstan, kihalástudomány, stb.?

Ez az EGZAKT tudományok "vulgárteista" (hehe, nincs is ilyen szó, csak a "vulgármaterialista" alapján találtam ki...) jellegű lenézése, és semmibe vétele lenne...

Meg aztán én is írhatnék jó sok mindent, amire meg nyugodtan lehetne mondani, hogy "ezzel meg a vallási kérdések vannak rövidre zárva..."

- De ahogy korábban mondottam, erre valók a szkeptikus oldalak. Szóval itt részemről ez a téma tényleg be van fejezve, MERT így napok alatt széjjelbarmolnánk ezt a fórumot.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ani:

- Ezt leszémítva rendben van a dolog:

"S épp rövidlátó gazdasági érdekekből teszi ezt"

- Hát nem gondolom, hogy az iszlamista tenyészetek létrehozása, kezelhetetlen méretűre felduzzasztása, szociális juttatások bevándorló csőcselékkel való felzabáltatása, a kontinens felprédálásának engedélyezése bárkinek is gazdasági érdeke lenne az euro-atlanti világban.

Szóval, ez nem gazdasági kérdés, hanem pszihopatológiai.

És az eu-vezérpolitikusok rettentő szégyene, hogy a lakosság nagyobb részének akaratával totál szembe menve még mindig az ultraliberális szemetet akarják lenyomni a népek torkán, hogy hát

"máskultúra és máságtisztelet kell-
márpedigőkintegrálódniakarnak deatöbbségelutasítjaőket-
adjunknekikmégtöbbsegélytakkorbiztosjobblesz-
mindenatöbbségitársadalomhibájaésfelelőssége
stb-stb, háp-háp, rotty-rotty, röf-röf...

Pedig a nyugati és az északi népeknek már a ...izéje, kinek mije is tele van az iszlámmal, meg a bevándorlókkal.

Meg a szemét, áruló, elmebeteg politikus bandával is, csak egyelőre egyszerűen NINCS KIRE lecserélni ezeket.

Geert Wilders? És még - összeen - 5-6 jelentős név?

Ez nagyon kevés a több ezer senkiházi ultralibbel szemben.

Ez alól az össz-európai szégyen és szélsőlib vezérpolitikusi elmebaj alól egy, azaz egy ország a kivétel:

Finnország.

Majd legközelebb leírom, miért.

(Kedvcsinálónak: hallot már valaha bárki is Finnországból olyat, hogy bevándorló-probléma, iszlámbűnözés, meg ilyenek? Nem? Én sem, nem véletlenül)

Nechemia ben Avraham írta...

Ezek a tudományágak abból indulnak ki, Konrad, hogy az evolúció létezik, holott erre semmi bizonyíték.

Névtelen írta...

...a Pápával hogy állok ? A Bibliával ellentétes dolgokat állít. Az én általam hitelesnek tarott Biblia felfogás a jelenleg ismert szentírást fogadja el. Abban a teremtés nem metafora (ez már emberi belemagyarázás)
De nem is lenne értelme, hogy az legyen, mert akkor miről beszélünk ?

(Egyébként a kvantumfizika (Planck-állandó, komplementaritás elve) már igencsak rámutat érdekes dolgokra. "A kvantumfizika természetteológiája azt sugallja, hogy a világ létezéséhez értelmes megfigyelés szükséges.")


"(a galaxisokat, idegen naprendszereket, nyomokban már fellelt mikroszkopikus földönkívüli életformákat és aminosavakat, melyekről egyetlen vallás szent könyévben sincs egy büdös szó sem, vajon ki teremtette???...na mindegy...)

Az egész látható világegyetemet, csillagokkal, mindennel együtt a Teremtő teremtette, ez benne van a Bibliában, pl. Zsoltárokban, Jób könyvében. Egyébként ha itt a Földön életet teremtett, nem -e megteheti ezt bárhol máshol ?

Névtelen írta...

:D Konrad, én jónak tartom, ha ateista és teista tiszteli egymást, úgy értem nem nézik le egymás világnézetét. Én nem nézem le az ateistákat, s értékelem, ha ezt ők se teszik... :)

חנה írta...

"nem gondolom, hogy az iszlamista tenyészetek létrehozása, kezelhetetlen méretűre felduzzasztása, szociális juttatások bevándorló csőcselékkel való felzabáltatása, a kontinens felprédálásának engedélyezése bárkinek is gazdasági érdeke lenne az euro-atlanti világban"
-ez a mese nem erről szól, nyilván. De az európai kereskedelem és ipar már rég az önmaga ásta sírgödörbe zuhant volna a volt gyarmati területek piaca nélkül. Gondolj csak Líbiára, aki most nyitotta meg a a privatizáció kapuit, s nem aprócska ország! Vagy akár a német-iráni kapcsolatokra. Embargók ide, embargók oda...
Nekünk meg marad a szégyen és arcunk pirulása... a nagypolitika helyett.

"És az eu-vezérpolitikusok rettentő szégyene, hogy a lakosság nagyobb részének akaratával totál szembe menve még mindig az ultraliberális szemetet akarják lenyomni a népek torkán" Akaratával szembe menve??? Demokratikus választásokon átesett államokról beszélsz! Olyan a vezető, amilyet választottak. Hogy silány a választék más kérdés..., silányak a lehetőségek. De azért, sok helyütt sikerül a legsilányabbat megszavazni! Valamihez értünk :S

Finnországban normális törvények vannak. Ez kéne mindenhol. De azonnal.

Névtelen írta...

"Meddig hagyják az iszlamistákat garázdálkodni a kontinensen?"

A látszat ellenére nem Európa van a civilizációk keresztüzében (pont azért, mert olyan lanyha), hanem Izrael és az USA. Ahogy a könyv címe is mondja, az epicentrum a Közel-Kelet, Izrael, itt dől (?)el a világ jövője. Hajlok arra, hogy egyetértsek ezzel, vagyis ami ott sikeredik, az lesz döntő befolyással Európára is.

Névtelen írta...

Konrad írja:

"az evolúcióra semmi bizonyíték"

???

Mintha azt mondanám, hogy a víz nem is H2O molekulákból áll...vagy hogy márpedig baktériumok nem is léteznek, nincs rájuk bizonyíték...

- Na ezért mondtam, hogy szakadjunk le a dologról.

Jó.

Innentől további szó értelmetlen ezzel kapcsolatban, bár eleve az egész nem ehhez a fórumhoz tartozik.

Ajánlom mindenesetre a következő, nyilván mindenben tévedő, embertársaikat szándékosan megveztő semmittudó kortárs senkik műveit evolúció-antropológia-genetika-planetológia-paleontológia témában:

Carl Sagan, Stephen Hawking, Martin Rees, Richard Dawkins...ezt aztán lehetne sorolni a végtelenségig.

Semmi különös, csak a leggyengébbje is olyan évtizedek óta kutató tudós, egyetemi előadó, tripladoktor-szerzet...

Amúgy magyar tudósok is remekeltek ezekben a tudományágakban, de nem baj.

Nyilván félrevezetett szerncsétlen mind.

Még jó, hogy ezeken felül létezik a modern biokémia, genetika, és egy rakat ultramodern kormeghatározó eljárás is...

OK.

Térjünk vissza a kedvenc iszlámnácijainkhoz.

Timsó írta...

sziasztok, most vettem észre, hogy szereplője lettem egy cikknek:-) Bocsi az összes hozzászólást nem bírtam elolvasni,én nem értek annyira a politikához, és hadászathoz, úgyhogy nem is ugatok bele, amennyit tudok, hogy Isten tévedhetetlen, Joel C. Rosenzweig az, dehát ezt ő is leírja. Lehet nem pont úgy következnek be a dolgok ahogy ő következtet, de valami alapja azért van. Örülök, hogy szó volt róla itt a blogban, mert ti jobban láttok, értetek dolgokat, politika,hadászat, hasonlók,na és Izraelről is többet tudtok. Szóval jó volt látni, hogy azért nem teljesen légből kapott ez a könyv. Én igaziból ilyenekből, meg pl. ebből a blogból, meg néhány hasonlóból próbálok valamit összeszedni, és megérteni mi is folyik Izraellel, de persze próbálom a Bibliát értelmezni, hiszen igaznak tartom, mint Isten szavát. Örülök hogy olvashattam a véleményeitek. Köszönöm, hogy elolvastad a könyvet, szerintem értékes beszélgetés volt belőle, és sok hasznos dolgot én is megtudhattam. Üdv!

Timsó írta...

akarom mondani Joel C. Rosenberg nem az...mármint nem tévedhetetlen...