Oldalak

2009. február 20., péntek

Bibi alakíthat nemzeti kormányt

Simon Peresz, Izrael Állam elnöke Binjamin Netanjáhut, a Likud elnökét bízta meg a kormányalakítással – jelentették be mintegy negyedórája Jeruzsálemben.

Tegnap estefelé már tudni lehetett, hogy Peresz még a szombat beállta előtt kiadja a felhatalmazást Izrael Állam új végrehajtó testületének megalapítására, és mivel a harmadik helyen végzett Jiszráél Béitéinu vezetője, Ávigdor Lieberman nyilvánvalóvá tette, hogy ő Netanjáhut ajánlja kormányfőnek – a Kadima pedig nem volt hajlandó sem koalícióra, sem rotációs kormányzásra, inkább választotta a tisztes ellenzékiséget –, nem sok kétség volt afelől, ki alakíthat koalíciót.


Mert persze koalíció lesz, mint eddig minden izraeli kormány volt. Alapvetően jobboldali koalíció lesz, hiszen messze a legnagyobb játékos – huszonhét mandátummal a következő Kneszetben – a Likud. Amely azonban még az úgynevezett „szélsőjobboldal” – az én szóhasználatom szerint inkább: hangsúlyozottan nacionalista pártok – segítségével sem tud kormányozni. Kelleni fognak hozzá a vallásos pártok is.

A végeredmény szerint a harmadik helyen végzett Jiszráél Béitéinu tizenöt képviselőt küldhet a törvényhozásba. Ez a párt bizonyos, nagyon kemény feltételek mellett hajlandó ugyan arra, hogy – úgymond béke fejében – Erec Jiszráél további területeit idegenítse el, radikális megoldásokat képzel el azonban az izraeli arabságot illetően, lehetővé téve akár az állampolgárságtól való megfosztást is arra az esetre, ha lojalitásuk megkérdőjelezhető (márpedig alaposan megkérdőjelezhető). Összesen hét mandátumra volt jó a két kisebb nacionalista párt, a Bájit Jehudit (Zsidó Otthon) és az Ichud Leumi (Nemzeti Egység), amelyek nem tartják elképzelhetőnek a további területi engedményeket, mi több, még az eddigieket is elhibázottnak tartják – véleményem szerint: teljes joggal –, Júdeát és Somront, akárcsak korábban Jeruzsálem és a Golan esetében történt, jogilag Izrael részévé tennék, sőt, egyes képviselőik Gázát is visszavennék, és az ilyen módon ismét teljessé tett Izraelföldet egyszer és mindenkorra, önkéntes (általában pénzzel forszírozott) kitelepüléssel tisztítanák meg a muzulmán-arabságtól. Erre kevés a reális esély, a hét mandátum viszont ékesen jelzi, hogy az izraeli társadalomban egyre több embernek van elege az úgynevezett békefolyamat hullájának erőltetett táncoltatásával, egy olyan féllel szemben, amely minden alkalommal csak terrorral, intifádával, öngyilkos merényletekkel és rakétatűzzel volt képes válaszolni a legnagylelkűbb ajánlatokra is.

A jobboldali és nacionalista pártok mellett Bibi még be kell vonja a kormányba a keleti vallásosokat tömörítő Sászt (tizenegy mandátum) és a nyugati (litván) ortodoxia fellegvára, az Egyesült Tóra Júdaizmus által delegált öt képviselőt is, így stabil, hatvanöt fős többséggel rendelkezhet a Kneszetben. Az elkövetkező napok-hetek a tárcák elosztása feletti huzavonával, macchiavellista cselszövésekkel, alkukkal és zsarolásokkal telnek majd el az Országban. Reméljük, mihamarabb feláll a kormány és megkezdi működését. Ha megvan, kinek mennyi az annyi, természetesen szólunk róla.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Konrad írja:

Én ebben a "békefolyamat" nevű szánalomkupacban A legmocskosabb Ddolognak a köbetkezőt tartom.

Tudvalevő, hogy a különféle iszlamista diktatúrák vezérei gyakran arról ugatnak, hogy hát lesz béke, ha majd Izrael "visszavonul" a "megszállt" területekről.

Ez ugybár, iszlamista és velük együttérző szélsőséges (náci, szélsőbalos, stb.) szóhasználat szerint azt jelenti, hogy:

"Izrael szűnjön meg létezni".

Ez egy iszlamista diktátortól, és annak európai bűnrársaitól ennél kevesebb nem is várható el, nyilván. :((


És akkor, most jön a mocskosság:

- Hogy mit jelent ebben a szóhasználatban a "területekről való visszavonulás", azt az euro-atlanti vezérek is nagyon jól tudják, meg az úgynevezett "szakújságírók" is, mégis úgy tesznek, mintha nem tudnák.

Még sem akad egy sem, amelyik rákérdezne:

"Ugyan árulják már el végre, pontosan milyen területeket értenek ez alatt?"

Úgy kell tenniük, mintha a "békefolyamat" eleve nem egy hal a született torzlény lenne.

Úgy kell tenniük, mintha nem tudnák nagyon jól, kiken és miért bukik meg rendszeresen bármilyen, Izraelt és az iszlamista diktatúrákat érintő egyezkedés.

Azt sem mondanám, hogy hát "lám, ott van ellenpéldának Egyiptom és Jordánia", mert egy frászt van ott.

Ennek a két diktatúrának a népvezérei kizárólag az amerikai és az izraeli támogatásnak köszönhetik létüket, mert a saját iszlámnáci ellenzékük álandó életveszélyt jelent mindkét országban, és ezek csak az alkalomra várnak, mikor ugorhatnak.

Az átlag egyiptomi és jordán félanalfabéta lakost meg hagyjuk, azok olyan szinten vannak az eszelős Izrael-és minden ellenes gyűlölet terén, hogy hitler ("töröltessék ki a neve", ahogy a vallásos zsidók mondanák...), ha most feltámadna, mehetne hozájuk kisinasnak.

De mindezt nekik, mármint az iszlamistáknak valamiért el kel nézni.

Mert ők olyan "más kultúra", alapból hevesebbek, "meg nem értettek", "elnyomottak" és gyengék (???!!??), meg minden.

Frászt...

Na jó, figyeljük, hogy alakul az új kormány, és reméljük, ezúttal nem süllyed abba a belpolitikai posványba Bibi, mint a '90-es években.

Unknown írta...

Roppant egyszerű lesz Bibi dolga :)
-- meg kell felenie Obama-nak,aki elvárja,hogy meg se moccanjon a világ
mig Ő rendbe nem hozza az amerikai gazdaságot
-- meg kell felenie a vallásos pártoknak
-- meg kell felelnie Lieberman-nak
Mindezt úgy, hogy a nyakában ül a
Nemzeti Unió, mely egy négyzetmétert
sem adna át a palesztinoknak.
Ehhez már csak Bibi személyes tulajdonságait kell hozzáadni,
melyeket nagyon jól jellemez az a
talleyrandi mondás
"A Bourbonok semmit sem tanultak,
de legalább semmit sem felejtettek"
Mondta ezt Talleyrand Napoleon bukása és a Bourbonok trónra ültetése után :)

Névtelen írta...

pc írja:
ez a Bibi nagy arc. A fényképen is látszik: nem kis elégedettséggel mosolyog.
Remélem ilyen magabiztos lesz a közeljövőben is.
Sok sikert neki!
G-d bless Israel!

Nemes Iván írta...

Talán Olmertnél mégiscsak jobb lesz, Olmertnél nem lesz korruptabb sem, jobban is mutat és angolul jobban beszél és ért is.
Livni egy fekete lónak tűnt a nem sok megnyilatkozása alapján, így remélhetőleg ő már nem fogja lejáratni Izraelt a médiában egy hisztis nő képében.
Sok progressziót nem sejtet Bibi, de bele kell törődjek: abban a térségben a progresszió - fogadó közeg hiányában - egy öngyilkossággal ér fel.
Annál meg mindenképpen jobb egy határozott, a körülményeket jól ismerő és a saját kárán talán tanuló férfi.

Névtelen írta...

Az araboknak diktálni kell. Másképp nem működnek megfelelően.
Így aztán Abdul teszi rendben a dolgát, de a korbácsnak mindig elöl kell lennie.

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/8/13970/izrael_sokaljaazarat.html

álmodik a nyomor, de majd ezt is kihozzák egy kis segély egy kis kölcsönnel.

Névtelen írta...

Konrad írja:

wotan 2009. február 21. 18:26:

"álmodik a nyomor...kihozzák egy kis segély egy kis kölcsönnel"

- Szóval, álmodik a nyomor, azaz Izrael, mely a világ legerősebb katonai, gazdasági és tudományos hatalmainak egyike, mi?

Egyáltalán nem tisztelt "uram", nem mondták még önnek, hogy ön egy kicsit egyszerű?

- Fogalmazási inkompetenciája és értelmezési problémái miatt ön nem nagyon érdemli meg hogy szót vesztegessünk ostoba beköhögésére, de hátha lesz eredménye, szóval...

Mielőt még elhatalmasodna önben a katonapolitikai és geostratégiai zseni, ajánlanám, hogy alaposan tanulmányozza át az izraeli-amerikai politikai és katonapolitikai eseményeket, úgy 60 évre visszamenőleg.

Aztán, ha ezzel megvan (úgy 1,5-2 év elég lesz hozzá, az alapokat nem számítva, persze...), talán nekifuthat újra ezzek a témának.

De ne pár soros internetes cikkek (pl. ez a rövid honvedelem.hu cikk) által akarja megérteni ezt a problémakört, mert az nem fog menni.

A Frankót és az Igazságot meg főleg ne egy bekezdéses internetes kivonatok alapján akarja kinyilvánitani, rendben?

Vaddi írta...

re wwan

"Livni egy fekete lónak tűnt a nem sok megnyilatkozása alapján, így remélhetőleg ő már nem fogja lejáratni Izraelt a médiában egy hisztis nő képében."

Szerintem cseppet sem hisztis. :)Sokkal inkább hiú, s ezzel a tulajdonságával ebben a szituban egész egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Livni legjobb tudomásom szerint volt Mosad ügynök, a szülők az Irgun tagjai voltak anno. Ennek alapján azt várnám, hogy egy hazáját nagyon-nagyon szerető, céltudatos, a hiúságán a józan eszével felülkerekedni képes viselkedést produkál.

Hát majd meglátjuk a továbbiakat.

Unknown írta...

Livni szülei emblematikus figurái
voltak az Irgun-nak.
Livni Mosad multja kissé fel van
nagyítva. Huszadrangú ügynök volt,
rövid ideig.
Ezzel együtt a trió-ból (Olmert,Barak,
Livni) még Ő szerepelt a legjobban
a gazai hadmüvelet alatt szerintem.
Külpolitikai értelemben jól jöttünk ki.
Az EU és az arab világ nagy része a
hamas-t tette felelőssé!És ez nem kis
dolog.
Pc-nek
Hát nagy arcnak nagy arc Bibi :))))
Bár az agya és a politikai bátorsága is akkora lenne :)

Névtelennek
"Az araboknak diktálni kell. Másképp nem működnek megfelelően.
Így aztán Abdul teszi rendben a dolgát, de a korbácsnak mindig elöl kell lennie."
Ugyan gyere, hozzál már egy ilyen csoda korbácsot :).

Wotannak
טפש (Hülye)
Egyiptom,pl nagyságrendekkel több
segélyt kap :) Hogy a palesztinokról
ne is beszéljek!
Israel pedig minden centért megfizetett vérével,infó-val!

Névtelen írta...

pc írja:
én Obamát is figyelem, és az elejtett jpost cikkekből úgy tűnik nem örül Bibinek (támogatja a hamas-abbas tárgyalásokat, az amnesty-t ráuszította Izraelre)
Egyébként az izraeli demokrácia hihetetlen erejének tartom azt, hogy 8-10 párt jut be a 120(!) fős parlamentbe. Persze ez lehet a 2 zsidó 3 vélemény átka is :)))

Névtelen írta...

Biztos jók lesznek azok a vadászgépek amihez majd az izraeliek gyártanak alkatrészeket mert drága nekik az eredeti. Nem akarom leszólni az általatok túl értéket Izraelt. De ezek a gépeket nem legoból vannak más alkatrészeket hozzágyártani nem célszerű mert lehet nem fog működni. Vagy esetleg azt gondolták Izraelben majd átpasszolják a titkos dokumentumokat aztán már csak gyártani kell.
Ezek a gépek 5. generációs vadászgépek, így Izraelnek valószínűleg se technikája se tapasztalata sem lenne ilyen gép áttervezéséhez(belekontárkodni).

De mért is vicces ez a felvetés:
1. Mint minden ez is a pénzről szól Lockheed tervezte és gyártja és a legtöbb pénz akarja belőle húzni. Főleg most amikor válság van szerinted mi fontosabb az olcsóbb izraeli gépek vagy az amerikai munkahelyek?
2. Milyen technológiát akar a sajátjával helyettesíteni Izrael? Hajtómű? Aerodinamikai elemek? Fegyverrendszer/irányítás? Elektronikai rendszerek?
3. Vagy azt gondolták esetleg hogy odáig süllyed az amerikai kormány mint az orosz és apró pénzért adja majd a technológiát (szuhoj-Kína).

De én tökhülye vagyok az ilyenhez.

Ja és az ARROW III rendszer már csak azért se lövi le Topolt félúton mert 90 km hatósugara van, valamint a becsapódás utolsó szakaszában is képes meg zavarni az elhárító rakétákat. De ebben is biztos tévedek.

Nechemia ben Avraham írta...

Amennyiben haditechnikai vita van kibontakozóban, arra kérem az urakat, hogy a mindenkori európai - tehát NEM az izraeli mizráchi - civilizációs normákat betartani sziveskedjenek. Köszönöm!

Unknown írta...

Re Wotan

Ad 1. Te segélyről irtál,az nem egésszen ugyanaz, mint megvenni valamit
Ad 2. Arra már Israelben is rájöttek
hogy egy harci gépet nem legóból
kell összerakni.Ha máskor nem ,hát 67-ben, amikor a franciák büntetésből,
mert meg merte magát védeni Israel,már
kifizetett 5 hadihajót nem adtak át.
A Mosad kicsempészte a hajókat, és mivel volt hely rajtuk,felpakolták rá
a Mirage teljes dokumentációját.
Amely alapján Israel,gyártani kezdte
a repülőket,némi javítással, melynek a licencét a franciák megvették késöbb :)
Ad 3. Nem értékeljük túl Israelt, én
legalábbis biztos nem.Tisztában vagyok méretével, erőforrásainak szükösségével
Ad 4. Az viszont tény,hogy néhány területen (High-Tech,titkosszolgálat,
hadsereg,stb) relative (vagyis az ország erőforrásait figyelembe véve)
első a világon.Absolute értelemben is
az elsők közt áll a felsoroltakban.
Ad 5. Az un. segélyezésről, már irtam.
Az USA 1973-ig egy revolvert nem adott
sem ingyen,sem pénzért!
Ezen időszak alatt megnyerte Israel a 48-as,56-os,67-es háborút!
Ad 6. Nem mi, hanem az USA itélte jobbnak a Phalcon-Arrow rendszert
a sajátjainál!Amerikai és israeli
tudosok dolgoznak az ürbe telepítésén.
Ha jól tudom.
Ad 7. Az USA az Arrow fejlesztési költségeinek harmadát állta. Ennek fejében megvétózhatja, az eladását 3. országnak!Meg is vétozta már többször!
Ad 8. Azok a paraméterek, melyeket az
ArrowIII-nak tulajdonítottál,az ArrowII-é.Melyet 1995-ben teszteltek!
http://www.army-technology.com/projects/arrow2/specs.html

A hülyézésért elnézést,de mindig ideges leszek, mikor az USA-Israel
viszonyt ilyen bután egyoldalúan
állítják be.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ezt írod:

"Az USA 1973-ig egy revolvert nem adott
sem ingyen,sem pénzért"

- Ebben ki kell javítsak mindenkit, aki így tudja.

Az USA ekkor már több, igen jó minőségű fegyvert is eladott Izraelnek. A tévdés oka az kehet, hogy 1967-ig HIVATALOSAN nem az USA adta ezeket a cuccokat, hanem Anglia, és az NSZK .

De ebből nem csináltak titkot már akkor sem, ez csak formaság volt.

Ezek voltak:

250 db M47/28, leszállítva: 1966-ig

Hawk rakétaütegek (talán 7 darab, de ez nem biztos, viszont utánna lehet nézni. leszállítva: 1959-1961
- ig

M108, M109, M110, és egyéb tüzérségi eszközök (az ötvenes évek végétől már kapta ezeket Izrael, természetesen a fent említett közvetítők útján), több száz darab összesen.

A-4 Skyhawk és F-4/E vadászbombázók
C-130 tehergépek
S-65 helikopterek

Ezeknek az első példányai már 1968-ban megérkeztek Izraelbe, és ezután még kapták folyamatosan, a '70-es években végig.

(a finnekről se feledkezzünk meg, akik igen jó minőségű tüzérségi eszközöket adtak el Izraelnek már az '50-es években, ezek egy részének a későbbi izraeli "mutációi" lettek a különféle Soltham-lövegek)

- És igen, az európai átlagember közhiedelmeivel ellentétben ez nem afféle izraeli zsorlás meg "zsidó ármány" (???!!??) eredménye volt, hanem teljesen legális fegyverüzlet, melybe beletartozott az amúgy igen szigorúan ellenőrzött amerikai katonai segély egy részének erre a célra való felhasználása is.

***

Más.

Hallottál már a NAUTILUS és az ebből származó Iron Dome projectről?

Gondolom, igen.

- Hát, ha azt végre üzembe tudnák helyezni (most 2010 a céldátum, de 2006-ban 2009 volt, hát igen, nehéz ügy...), az lenne a világ technológiai csodái közül..hát ha nem is a hetedik, de minden bizonnyal kitüntető helyen szerepelne.

Na, így, röviden.

Üdv.

Névtelen írta...

Konrad írja:

- Elnézést, komoly gépelési hiba:

"250 db M47/28" - írtam.

Természetesen M47/48, nem "28".

:((

Unknown írta...

Nem azt irtam Konrád,hogy Israel
nem vett fegyvert külföldről 1973-ig.
Azt irtam, hogy nem hogy nem kapott
fegyvert, vagy hitelt fegyverre, az
USA-tól, hanem direktbe nem adott el
fegyvert az USA Israelnek.
Egy szó mint száz,az USA eljátszotta
ugyanazt a játékot velünk, mint a nyugati demokráciák a spanyolokkal
1936-ban.MIközben a nácik és az olaszok tömték fegyverrel Franco-t,
a nyugat fegyverembargót hirdetett.
Az arabok kapták a SZu-tól a legmodernebb haditechnikát,a "kiképző" legénységgel, az USA
fegyverembargót hirdetett a Közel-Keletre!Az embargó feloldásának az
"ára" az volt, hogy 73-ban hagyta
magát Israel "meglepni" Egyiptom által.
Ez nem zárja ki azt ,amit te irtál.

Az Iron Dom project-et már régen
elkezdték,csak aztán leálltak vele,
mert "túl költséges" volt.
Reméljük, most végig viszik és beváltja a hozzá füzött reményeket!