Oldalak

2009. február 11., szerda

Izraeli választások: majdnem-végeredmény

Még nem hivatalos, de már nagy változásokra nem számíthatunk. Úgy fest, Binjamin Netanjáhu képes kormányt alakítani, a Netanjáhut egy szem mandátummal lefőző Cipi Livni (a képen) pedig legfeljebb csoda révén – ami, mint az közismert, éppen előfordulhat Izraelben. Lássuk a mandátumok megoszlását:

Nacionalista-vallásos oldal

Likud 27
Jiszráél Béitéinu (Otthonunk, Izrael) 15
Ichud Leumi (Nemzeti Egység) 4
Bájit Jehudi (Zsidó Otthon) 3
Sász 11
Egyesült Tóra Júdaizmus 5

Nacionalista-vallásos oldal összesen: 65

Baloldal, liberálisok és arabok

Kadima 28
Munkapárt 13
Merec 3
Raam-Taal (arab párt) 4
Balad (arab párt) 3
Hadas (arab-zsidó párt) 4

Baloldal, liberálisok és arabok együtt: 55

Mint látható, nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek helyenként már húsz mandátumra tették az Ávigdor Lieberman vezette Jiszráél Béitéinut. Hozta a formáját mindkét ortodox zsidó párt és mindhárom arab párt is. Hét képviselője lesz a Júdea és Somron annektálását célul kitűző két nemzeti kispártnak összesen, és ezzel úton vannak felfelé. Halálos döfést kapott viszont a választásokon a valaha nagy múltú, országalapító, a hetvenes évek végéig egyeduralkodó Munkapárt, amely úton van lefelé; és épp csak megkapaszkodott a törvényhozásban a szintén a Kneszeten kívülre tartó liberális Merec, amely számára jobb időkben tíz képviselővel dicsekedhetett.

Miután a Merec jelentette azt ki, hogy semmi szín alatt nem kormányoz együtt Liebermannal (és ők állni szokták a szavukat), Cipi Livni akkor sincs könnyű helyzetben, ha Lieberman történetesen igent mond a bizarr nászra (amiről a két politikus ma már folytatott megbeszéléseket). A Munkapárt-Kadima-JB trió még mindig csak ötvenhat helyet jelent, egy biztos lábakon álló koalícióhoz be kéne venni a Livnivel már korábban is összeférhetetlennek bizonyult, szociális zsarolásáról hírhedt Sászt; ha ez nem megy, akkor nincs megoldás, mert a három arab párt meg Liebermannal nem kormányozna együtt, sem ő velük (legalábbis ha nem akarja tökéletesen hiteltelenné tenni magát egy ekkora siker után).

Hivatalos végeredmény holnap; a katonák szavazataira várunk, és az angyalbőrben lévő srácok voksai az eddigi tapasztalatok szerint még egy-két mandátumot szoktak hozni a jobboldalnak. Ha minden jól megy, akkor a parlamenti küszöbön egyensúlyozó Bálád kiesik, és három arab mandátummal kevesebb lesz Izrael törvényhozásában. Jelenleg 2,6 %-on áll a Bálád, ami három mandátumot jelent; ha kettő alá esnének vissza, az nullát jelentene. Azt hiszem, ez utóbbiért pártállástól függetlenül szurkolhatunk.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Konrad írja:

Azért figyelitek a magyar tévék hozzáfűznivalóit?

Hogy hát

"az izraeli szélsőjobb előretört"

meg hogy

"szélsőséges kormány alakulhat"

és hasonlók.

Gyerekek, ezek tényleg ennyire hülyék, tényleg ennyire gőzük nincs, miről ugatnak, vagy csak a "pc" miatt kell ilyen marhaságokat mondaniuk?

Szerintem az első opció.

Mert akik képesek pl.

Geert Wilderst ilyen jelzőkkel illetni, hogy hát

"szélsőjobbos, szélsőséges, radikális", stb, azok egyszerűen nincsenek tisztában a hírek tartalmi részével, amiket beolvastatnak.

Na de nincs ott valami szaklektor, aki helyre tenné a bandát?

Vagy a TV-be is már kizárólag "valakinek a valakije" alapon lehet bekerülni, még ha semmit nem ért az adott feladathoz, ami rá van bízva?

Hihetetlen ez a totális fogalom - és képzavar,amiben a magyar médiák többsége szenved, egyre krónikusabban...

Nem csoda, ha a magyar "közvélemény" jórészt még a "pc" médiák által etetett nyugati átlagnál is ostobább, tájékozatlanabb.

Nechemia ben Avraham írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nechemia ben Avraham írta...

Régóta nem figyelem őket, mert sok esetben sajnos még a neveket sem tudják kimondani, a tudósításokon érződik, hogy aki írta, annak fogalma nincs az egészről, valamit odakapart egy angol cikk nyomán, és ha netán a sietségben vét egy hibát, akkor már dől az egész építmény.

Hát amit az ATV-n művelt a kis duci csajszi, hogyaszongya exkluzív interjú lesz a Peresszel. Direkt megvárom, erre mutatják, amint a Peresz egy szavazóhelyiségben nyilakozik - hatvan ember meg kamera előtt. Ez volt az exkluzív. Végül is csak az egész világ volt ott az ATV-n kívül.

Előtte meg egy srác volt, összevissza makogott, kicsit be is volt szarva, azt se tudta, mit beszél. Összevissza hadovált az Umm el-Fáchemi esetről is, "arab falut" emlegetett, közben akkora, mint Veszprém. Pedig semmi mást nem kellett volna csinálnia, mint elolvasni bármelyik angol nyelvű forrást. Vagy akár ezt a blogot.