Oldalak

2009. február 5., csütörtök

Mázlid van, csuhás

Az izraeli haditengerészet ma elcsípett egy libanoni teherszállítót (a képen), amely hatvan tonna segélyt vitt Gázának. Meg voltak győződve, hogy a szállítmányban, amelyet a libanoni Tripoliban hajóztak be, fegyver is van, ezért a járművet bekísérték az asdodi kikötőbe. Fegyvert nem találtak rajta – de egy régi ismerőst igen. Emlékeztek a Hilarion Capucci névre?

Kedden indult útjára „blokádtörés” szándékával az a teherszállító, amely alapos gyanúba keveredett a dél-izraeli partoknál. Természetesen semmiféle „blokádot” nem kellett megtörni (hogy a gázai palesztinok 1967 óta nem haltak éhen, azt kizárólag Izraelnek köszönhetik), a hecckampányra kitűnő alkalmat adott a hajóút: az al-Dzsadíd és az al-Dzsazíra arab propagandaadók stábjai természetesen ott voltak a togói zászló alatt hajózó Táli fedélzetén.

Ahol összesen tizennyolc embert találtak. A blokádtörők doyenje a nyolcvanhat éves görög katolikus pap, Hilarion Capucci érsek volt.

Vannak szavak, nevek, amelyek képesek egy szempillantás alatt évtizedekkel ezelőtti időpontba visszarepíteni az embert. Számomra ilyen volt e rég nem hallott név. 1974-et írtunk, tíz és fél éves voltam, és egyáltalán nem foglalkoztam a közel-keleti helyzettel, nem is értettem az egészet; a magyar médiumokban – zömében zsidó újságírók által – kizárólag negatív összefüggésben emlegetett Izraelt nem azonosítottam a Képes Bibliában szereplő országgal, amit Jugoszláviából, a Vajdaságból kellett hozatni, mert Magyarországon a rezsim nem engedélyezte a kiadását. Fogalmam se volt róla tehát, miért emlegeti menetrendszerűen ezt az embert Chrudinák Alajos, akinek Panorámája a legnézettebb műsorok között volt akkoriban. Abban az évben jártam először külföldön, nyugat-európai körúton. Bécs, Velence, Firenze, Róma, Nápoly, Dubrovnik foglalkoztatott, meg a Giuseppe Tintoretto nevű hajó, amelyen egy meleg és szeles júliusi éjszakán átkeltem az Adrián. Talán annyi jött le a hírverésből, hogy Capucci érseket holmi szentként emlegeti az egyébként szigorúan ateista és antiklerikális, macilaci-főiskolát végzett bagázs.

A szíriai Capucci akkor, idestova harmincöt éve, még ereje teljében lévő férfiú volt, a palesztin ügy harcos képviselője – következésképp a Szovjet és annak bolsevista csatlósállamai nagy kedvence a csuhája ellenére is. Jeruzsálem érsekeként szolgált, miután a város izraeli felszabadítása lehetővé tette a szabad vallásgyakorlást a Szent Városban valamennyi felekezet számára. (Korábban a zsidók ki voltak onnét tiltva, a keresztények pedig csak megszorításokkal gyakorolhatták vallásukat.) Az érsek diplomáciai útlevéllel rendelkezett, és ezt a mentességet arra használta ki, hogy fegyvert csempésszen palesztin terrorszervezetek számára.

Az érsek alighanem arra számított, hogy csuhája megvédi a retorziótól, ha diplomáciai státusza netán csődöt mondana, és nem tévedett sokat. Lebukása után az izraeliek a nemzetközi kommunista-terrorista üvöltőkórussal mit sem törődve, annak rendje és módja szerint a vádlottak padjára ültették. Minden háborúban álló országban sommás tárgyalás után, negyvennyolc órán belül felakasztották vagy tarkón lőtték volna: a zsidó államban megúszta tizenkét évvel, abból is csak hármat ült le, és azt a hármat is házi őrizetben. A Vatikán közbenjárt érte, így aztán úgy döntöttek, nem etetik tovább az izraeli adófizetők pénzén.

Ha a börtönnek az elkövető megjavítása a célja (én ezt mindig is szkeptikusan fogadtam), akkor Capucci érsek nem ült eleget. Miután elengedték és kitoloncolták az országból, természetesen a palesztin „ellenállás” héroszává emelkedett, több iszlamista rezsimben bélyeget adtak ki arcképével (szíriait és irakit találtam, de Szudánban is így tisztelegtek a fegyvercsempész csuhás előtt).

Az üggyel persze pompásan lehetett hergelni a világ közvéleményének hülyébbik részét: a zsidók letartóztattak egy papot! Börtönbe vetették Isten szolgáját! Erről mindenki szabadon asszociálhatott a Krisztus-gyilkosságra. Az, hogy Capucci valamit csinált, épp úgy elsikkadt, ahogyan a napokban az a hír, hogy kiderült: Izrael nem is lőtte szét Gázában az ENSZ-iskolát, mese volt az egész.

A bélyegeken láthatjátok a térképet és azt, miként képzelik el az iszlám világban a zsidó állam jövőjét. Ez a hozzáállás máig nem változott.

Capucci csuhás (a képen középütt, máltai lovagok társaságában) ki tudja, mi mindent felejtett, tanulni viszont bizonyosan nem tanult semmit: ugyanott tart, mint ahol tartott 1974-ben, csak az akkori pártfogoltjai cserélődtek ki a sokkal embertelenebb és gyilkosabb síita Hamaszra. Hatalmas mázlija van, hogy nyolcvanhat éves, az ügye feltehetően elévült, mert máskülönben esetleg le kéne ülni, amit annak idején a büntetéséből elengedtek.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezeknek az ún. "csuhásoknak" semmi közük a kereszténységhez. Sajnálom, hogy ilyen emberek álarcba bújva ilyen dolgokat követnek el. Az egyedüli keresztény mozgalom ami kiáll bátran Izrael mellett az nem más mint a teljes evangéliumi keresztények.

Névtelen írta...

A "Hát akkor beszéljünk kicsit Jeruzsálemről" poszt hozzászólásában azt írta Richárd, hogy a keresztények kisajátították Jeruzsálemet. Ez nem így van, a (sztem) hiteles, bibliai keresztények abszolút nem sajátítják ki, sőt, tudják, hogy az Izraelé, hiszen tisztában vannak Izrael és Jeruzsálem szerepével, elhívásával és jövőjével. Ahogy a modern Izrael jelentőségével is. Elismerik, tisztelik, szeretik és áldják Izraelt.

(Az igazi keresztényeket üldözték az álkeresztények, amely mainapság is fennáll papíron, hiszen a exkommunikációt nem vonta vissza egyik pápa sem, tehát hivatalos, legmagasabb szinten ez van.)

Nechemia ben Avraham írta...

Én ezt írtam:

"Közhelyszámba megy, hogy a Szent Város „három világvallás közös bölcsője”. A közhely kamu, a kereszténységnek és az iszlámnak Jeruzsálemhez a köze annyi, hogy mind a kettő meghódította és egy darabig bitorolta is."

Nyilvánvalóan nem az evangéliumi kereszténységre vonatkozott a mondat, ami akkoriban nem is létezett.

Névtelen írta...

Én csak erre gondoltam:

"Az, hogy később a kereszténység a kereszthalál-legenda miatt jogot formált Jeruzsálemre, nem azt jelenti, hogy erkölcsileg jogosulttá vált rá."

..Rájöttem, hogy keverem az időket. Az akkori kereszténység valóban "jogot formált rá". De hála a Biblia-hű, hiteles teológiának ez ma már nem így van. Bár tapasztalom, hogy még sokan vannak, akik nincsenek tisztában Izrael modernkori megalakulásának jelentőségével, ezért nem is értik a jelenlegi eseményeket, de egyúttal az egész üdvtörténetet sem értik, incl. a jövőt sem. (Konkrétan pl. a ElMondo blogon találkoztam ezzel)
A posztban szereplő csuhás bácsi sem hiszem, hogy hallott volna fentiekről. "Jeruzsálem érsekeként szolgált". No hiszen ez se semmi... :S

Névtelen írta...

Konrad írja:

Ildikó:

"de egyúttal az egész üdvtörténetet sem értik, incl. a jövőt sem..."

- Izé..szóval, te a jövő tudásának birtokában vagy?

Ezt jelezted már valamilyen nagy hatalmú külföldi hírszerzésnek, vagy valamelyik stratégiai kutatóintézetnek, legyen az gazdasági, katonai, népességkutató, akármilyen?

Jól kereshetnél egy ilyen képességgel...

:))))

Névtelen írta...

Hát próbálok győzködni már egy ideje egy geo- és katonapolitikai szakértő tanácsadót, de sajnos nem hallgat rám .... :DDDD

Egyébként van egy ország, bezony, ahol politikusok, katonai vezetők tán még profi ügynökök is figyelembe veszik ezt a bizonyos jövővel kapcsolatos tudást....:)

Névtelen írta...

Na jó, szóval azért (viccen kívül) hadd szögezzem le, hogy nem vagyok a jövő tudásának birtokában, se én, (se mások), csak elfogadom a vonatkozó bibliai kijelentéseket. Ennyi.
És nem próbálok meggyőzni senkit igazándiból, mindeki azt gondol amit akar, nyilván. Most kicsit elég is volt.

Névtelen írta...

Láttalak. Vasárnap délelőtt a Kazinczy utcán mentél végig, piros pólóban. Láttalak! Láttalak! Láttalak!

Névtelen írta...

Autogrammot nem kértél? :D

Unknown írta...

Ma válasááááááááááááássss!!!!!!
Én Meretz/Kadima párti vagyok, ha nem jön össze, akkor jöjjön Bibi.
De az az orosz megaszélsőséges Libermanntól Isten mentsen.
(Shas: Liberman maga a Sátán :))) )
Lesz ma választási party is, ott leszünk :D

(még jó, hogy Izraelben ismeretlen fogalom a kampánycsend :)) )

Timsó írta...

Egyetértek, "ezeknek a csuhásoknak nincs közük a keresztyénséghez". Sőt, látszik, pl. ebből az esetből is, hogy a másik oldalon állnak, hogy állhat valaki Isten oldalán, ha a népe ellen szervezkedik? Lásd még Pápa...éssatöbbi...

Névtelen írta...

Konrad írja:

Gábor:

"De az az orosz megaszélsőséges Libermanntól Isten mentsen"

- Na azért Avigdor Libermann is alakult ám az évek során, ez az egyik.

Másrészt pedig, fő biztonságpolitikai programpontjai, hogy trületet vissza nem adunk, elfojtani az iszlamista diktátorok és banditák őrjöngését, stb...

...hát, ezek annyira azért nem "szélsőséges" dolgok, főleg, ha Izrael fennmaradásáról és az iszlám visszaszirításáról van szó.

Ott van pl. Sáron tábornok.

Őt is gyilkosozták, nácizták eleget (még Izraelben is), mégis megépíttette a biztonsági falat, le is ment az iszlamista merényletek száma....hát, számolja ki, aki akarja mennyi százalékal, de azelőtt hetnte volt egy nagyobb tömeggyilkos merénylet Izraelben + az apraja, most meg van évente egy.

Azért ez valami, nem?

Meggyőződésem, ha Libermann komolyabb szerephez jut egy erős kormányban, nagy hasznára lesz nem csak Izraelnek, de közvetetten az egész világnak is, az iszlámnácik elleni fellépésben.

Amúgy íme az én virtuális szavazatom:

Halhud HaLeumi (Nemzeti Egységpárt)

Na, nemsokára úgyis meglátjuk, ki a hunyó.