Oldalak

2011. január 21., péntek

Jó hír hétvégére: Nabluszi techiná kásrutpecséttel

Mindig is méltán volt híres a Palesztin Hatóság területén lévő Náblusz – zsidó nevén: Schem – techinája, most azonban megtörténhet az igazi áttörés: hechsert – rabbinikus kósersági pecsétet – kap a csúcsminőségűnek mondott termék, ami így hamarosan az izraeli, brooklyni, amszterdami szupermarketek polcain, no meg a Dob utcai „hiperek” kínálatában is megjelenhet.

Szezámmagkrém olajjal és sóval elkeverve – gyengébbek kedvéért ez a tchiná, amelynek különféle arab változatai a pesti arab boltokban, a kóser, amerikai és izraeli gyártmányok pedig a két (azaz 2) szem kóser boltban lelhetők fel. Nagyon elrontani nem lehet, mindig elkészíthető azonban még jobban. Az arabok, akiknek a kezében mindig is jobban szerettük a fakanalat, mint a kalasnyikovot, természettől fogva jó szakácsok, ráadásul a kóserság alapvető szintjeit az iszlám is megköveteli, nem fordulhat elő tehát, hogy disznóságot áruljanak vagy ki nem véreztetett állat húsát mérjék ki.

A tchinában elvileg nincsenek olyan hozzáadott adalékanyagok, amik a terméket eltréfliznék, a vallást komolyan vevők azonban nem kockáztatnak, csak istenfélő ortodox rabbi pecsétjével igazolt terméket vesznek, így az izraeli szupermarketekbe és ortodoxok által lakott külföldi városok negyedeinek boltjaiba csak ilyen kerülhet be. A kínálat most új termékkel gazdagodik: az izraeli főrabbinátus kézhez kapta a nabluszi Álul élelmiszerüzem (balra) kérelmét, és valószínű, hogy a közeli jövőben rá is bólintanak a kérésre.

A tchinát, halvát és egyéb élelmiszeripari termékeket előállító cég azért fordult a főrabbinátushoz, mert hiába igyekezett betörni a hatalmas forgalmat bonyolító Supersal-Hypercol élelmiszerlánchoz és másokhoz, pecsét híján portékájuknak esélye sem volt erre. Ezzel történelmet írnak, hiszen hechsert soha még palesztin termék nem kapott – mert soha nem is folyamodott ilyesmiért.


Rághib Álul, az üzem névadója és tulajdonosa (jobbra) ezzel szemben azt állítja, valamikor, a nyolcvanas években volt hechserjük, de miután Náblusz az oslói békefolyamattal a Palesztin Hatóság kezére került, a rabbinátus elvette azt.

A rabbinátus a pecsétért cserébe ugyanolyan szigorú feltételeket támaszt, mint a zsidó folyamodóknál: a szombatnak munkaszüneti napnak kell lennie, a helyszínen pedig kósersági felügyelő dolgozik majd, akit a rabbinátus küld ki – a Halacha szerint a másgiáchnak a helyben lakók közül kell kikerülnie, és ha ilyen nincs, akkor lép be a képbe az országos rabbinátus, amely évente húszezer sekelt, kb. 1,2 millió forintot számít fel a hechserért.

Sábát sálom, gut sábesz, jó szombatot mindannyiunknak!

Nincsenek megjegyzések: