Oldalak

2011. január 16., vasárnap

Otthon próbálták ki a Stuxnetet az izraeliek

A New York Timesnak nyilatkozó szakértő szerint az iráni nukleáris centrifugák megbénításához használt számítógépes vírus azért volt olyan hatékony, mert az izraeli hadsereg hackerei a saját, dimonai atomlétesítményeiken próbálták azt ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, nagy valószínűséggel a Cahal egy hackeregysége bénította meg a natanzi urándúsító centrifugákat és vetette vissza egy-két évvel az iráni atomfegyver megteremtésére irányuló programot.

A New York Times hétvégi számában egy meg nem nevezett szakértőt idéz, aki szerint a Stuxnet közös amerikai-izraeli vállalkozás volt, és valamikor az elmúlt két évben tesztelték a zsidó állam szigorúan őrzött sivatagi, dimonai atomlétesítményében (jobbra). A lap közelebbről nem ismertetett hírszerzői és katonai szakértőkre is hivatkozik, akik ismerik Dimonát, és tudják, hogy Izrael pontosan ugyanolyan centrifugákat működtet, mint Irán. „A vírus leellenőrzéséhez ismerni kellett a szerkezetet”, közölte a lappal egy amerikai nukleáris hírszerzési szakértő. „Azért volt olyan hatékony, mert az izraeliek kipróbálták.”

Iránban 2007 és 2008 folyamán gyorsan haladt előre a nukleáris program, tavaly azonban megtorpant; novemberben maga Mahmúd Ahmedinedzsád ismerte el, hogy idegenkezűség okozott fennakadást, amit azóta – állítása szerint – elhárítottak. Mint azóta többé-kevésbé világossá vált: a Stuxnetnek elnevezett kiirthatatlan vírus, amely a Times mostani jellemzése szerint minden idők eddigi legfejlettebb cyberfegyvere is egyben, nagy mértékben felelős a natanzi urándúsító centrifugák számának drámai csökkenését.


Méir Dágán, a Moszad – múlt csütörtökön elbúcsúztatott, nyugalomba vonult – főnöke úgy nyilatkozott, számítása szerint az iráni nukleáris program megbénult, és Teherán legalább 2015-ig nem lesz képes atombombát előállítani. Izrael évek óta kongatja a vészharangot az iszlamista rezsim atomfegyverkezése miatt, a nemzetközi közösség azonban csak nagy késéssel és érezhető vonakodással hozott az iszlamista rezsim ellen szankciókat, amelyek az atomfegyver gyártását érdemben nem befolyásolták.

Izrael becslések szerint 200-400 atom-robbanófejjel rendelkezik. A zsidó állam hivatalosan soha nem ismerte el, de nem is cáfolta, hogy nukleáris fegyver lenne a birtokában.

A New York Times most megjelent értesüléseit sem az amerikai, sem az izraeli hivatalosságok nem voltak hajlandók kommentálni.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Konrad írja:


"...tudják, hogy Izrael pontosan ugyanolyan centrifugákat működtet, mint Irán..."


- Én is elolvastam erről pár cikket a napokban, de én nem így értelmeztem ezt a részt.

Szóval, (szerintem) nem arról van szó, hogy "...ugyanolyan centrifugákat működtet...".

Hanem arról, hogy az izraeliak Dimonában MEGÉPÍTETTEK EGY PONTOSAN OLYAN INSTALLÁCIÓT, melyet az irániak használnak az atomlétesítményeikben, ahol az urándúsítást végzik. Az összes cucc ugyanaz, mint az iráni, a hardware és a software egyaránt.

Vagyis:

- Az iráni üzem pontos mását készítették el, és AZON tesztelték a szupervírust.


Ez kb. olyan, mint amikor egy elit kommandósakció készül, és megépítik a célhelyszín mását, majd ott gyakorolnak be minden harceljárást.

Nechemia ben Avraham írta...

Köszönöm a kiegészítést, könnyen lehet, hogy igazad van, mostanában - sajnos és hála Istennek - kutyafuttában van csak idő a blogra, és a ynetről vettem, azok meg összefoglalták a New York Times szombati számában megjelenteket. Te hol olvastad pár napja?

Névtelen írta...

Konrad írja:

- Hol olvastam?

Talán az Arutz Shevában, a JP- ben, és valamelyik blogban, amire a "religionofpeace"- ről linkeltem át.

Nem emlékszek, de napokban volt ez hír.

Tegnap? Ma? Valahogy úgy...

Névtelen írta...

nem tudom egy ilyen őrültet, mint Ahmadinedzsád, mennyire vetheti vissza egy ilyen hackertámadás. ő a szájában is kigargalizálja a megfelelő izotópokat. és valószínűnek tartom, hogy az orosz és kínai állami szakértőknek klüön kihívás a gyors helyreállítás.

kösz cikket:
Lacapc

Névtelen írta...

Konrad írja:



"...egy ilyen őrültet, mint Ahmadinedzsád, mennyire vetheti vissza egy ilyen hackertámadás..."

- Semennyire, de nem baj, mert az iráni atombomba- program olyan károkat szenvedett, hogy azt évekig nem hozzák be.


Ha ezt gyorsan be akarnák hozni, ahhoz nem kevesebb kellene, mint 1, teljesen újjáépíteni az uránfinomítókat,

2, beszerezni az ehhez szükséges összes hardware-t,

3, újratelepíteni minden programot,

4, kísérleti üzemeltetést végezni,


...és megírni egy olyan védelmi programot, ami garantálja, hogy nem lesz újabb kibertámadás.


- Mindez még orosz és/ vagy kínai segítséggel is évekbe tellne. Mármint, a hardware- része a dolognak.

Ami pedig a kibervédelmi programot illeti... hát, olyat egyelőre nemigen tud írni senki, amit az izraeliek szét ne hackelnének.


Amúgy érdekes, hogy ez az ügy nem kapott nagyobb sajtó- és katonai nyilvánosságot, mivel ennyire még egyetlen kibertámadás sem volt soha eredményes, mint ez.

Nechemia ben Avraham írta...

A távozó Moszad-főnök szerint 2015-ig nyugtunk lesz.

Névtelen írta...

Konrad írja:

- Aha... 2015 után meg lesz még durvább ciberfegyver, és addigra létrejön Izrael lopakodókból álló vadászbombázó ezrede is... na nem mintha a mostani kapacitás nem lenne elég Irán kőkorba való visszabombázására.