Oldalak

2011. szeptember 25., vasárnap

Erdogan futja tovább a verbális ámokot

Törökország miniszterelnöke a CNN-nek adott interjúban továbbra is harcias hangot ütött meg, s azt jósolta, a szíriai diktátor uralmának vége szakad, de nem akarják a civilizációk összecsapását, és csak azért nem verték meg Izraelt, mert hosszan tűrőek. A szájkarate tovább folytatódik.


Nehéz lenne megmondani, létezik-e a török külpolitikának olyan relációja, amit ne rombolt volna porig Recep Tayyip Erdogan kormányfő az elmúlt hetekben, aki az Izraellel szembeni kvázi háborús fenyegetésen kívül invázióval fenyegette meg az iraki kurdokat és bojkottal az Európai Uniót arra az esetre, ha Ciprus EU-elnök lesz.

A ma, vasárnap adásba kerülő Fareed Zakaria GPS című műsorban Erdogan nem lazított Izraellel szembeni álláspontján – kijelentette többek között, hogy a kétoldalú kapcsolatok „soha nem lesznek újra normálisak”, Törökországot igyekezett a térség új nagyhatalmának feltüntetni, és ebbéli minőségében meleg hangon szólt az amerikai elnökről.

Básár Asszad szíriai diktátorról szólva azt fejtegette, „az ember nem maradhat hatalomban pusztán kegyetlenség által (…) Ez a folyamat rövidebb vagy hosszabb ideig elhúzódhat Szíriában, de ha az emberek másként határoznak, akkor annak végbe kell mennie. Mint Egyiptomban, mint Tunéziában, mint Líbiában. Az emberek szabadok akarnak lenni.”



A NATO-tag Törökországot, amely uniós tagságra aspirál, a Nyugat és az iszlám világ közti hídnak tekintették – megbokrosodásáig legalábbis. Erdogan azon vezetők közé tartozott, akik fontosságuk okán szinte bármikor hívhatják az amerikai elnököt. Kettejük közt az idén eddig kilenc telefonbeszélgetés zajlott. Erdogan a CNN-nek azt állította, ő személy szerint kedveli Obamát és azt szeretné, ha 2012-ben is hatalmon maradna.


Erdogan kifejtette, nem kívánja a civilizációk összecsapását, inkább a civilizációk szövetségét, mivel a világnak elege van a háborúkból. A zsidó állammal szembeni szájkarate azonban folytatódott. A Mavi Marmara kalózhajó legénysége egy részének likvidálása kapcsán Erdogan leszögezte: „Ebben a helyzetben nem számít, kiről van szó, a demokráciát, a jogokat és a szabadságot meg kell védeni. Mi figyelmeztettük Izraelt. Ez ok a háborúra. Ez olyasvalami, amit senki nem tehet nemzetközi vizeken. De mint nagy állam, mi nagyon megbocsátóak vagyunk. Ezért bizonyultunk annyira türelmesnek.”


(Nagyon megijedtünk; az ünnepek után rögvest el is fogunk ájulni.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eldrad írja:


"...csak azért nem verték meg Izraelt, mert hosszan tűrőek..."


- Nem csak hogy az iszlám retorika nevezetű elmebetegség kapta el erdogant, de ez a stílus, ez a tartalom egy sértett, kevésbé okos, de rém agresszív óvodás gyereket idéz.


Kb. mint amikor "az én apukám erősebb ám", vagy "én olyan erős vagyok, hogy jaj, de most nem mutatom meg, milyen", és hogy "úgy legyőznélek, hogy csak úgy na, de most nem", stb.


"Csak azért nem verték meg"...

Az egész kezd a nasszeri tébolyra hasonlítani. Ott is egy nagy (ám rosszul képzett, releváns harci ismeretek nélküli) hadsereggel rendelkező őrült hitette el magával és népeivel, hogy ő aztán mostantól a viéágot is legyőzi.


Na jó, hát nemsokára meglátjuk, kit hogy "vernek meg".