Oldalak

2011. szeptember 13., kedd

Hirdetés: Telihold, flört, szerelmek

Végy egy napozószéket, lehetőleg félárnyékban, készítsd oda a szemüvegedet és valami hűs italt; dőlj el a székben, és kezdj bele a Regénybe.


Tavaszi napsütés, kéklő mélység, holdvarázs, no meg biztos vonalvezetéssel papírra festett modern szerelmi történet egy bódító mediterrán szigeten – igazi telitalálat a könyvkiadás idei talán legfigyelemreméltóbb darabja: Lola Francktól a Capri hold.

„A történet nagyon olvastatja magát, mondhatnám, egy lendülettel száguldottam rajta végig. Borzasztóan élvezetes, fordulatos, és majdnem mindig más történik, mint amit várnánk. A fő figurák hitelesek, mindenkire jut egy kis lélekkiterítés. A mellékszálak jókor tűnnek fel és el, a mellékszereplők, még ha kevés vonással is rajzolják meg őket, hihetőek. A mélyebb elemzéstől eltekinthetünk, de nagyon mai minden kanyar a sztoriban. Egy Lola Francknál gyengébb szerző azzal fejezte volna be diadalmasan, hogy a gallok és a taljánok zsarui egyszerre rohannak rá a narkócsempészekre. Hepiend, letartóztatások, taps, meghajlás. Hát nem! Tévedtél. Ennél ravaszabb a zárás, de nem mondom el”, írja a regényről az Olvass bele.hu hasábjain Bedő J. István.

Tökéletesen igaza van, és a poént mi sem mondjuk el. De azt igen, hogy Lola Franck profi szerző, mint a legjobb amerikai thrillerek írói. Alapos helyismerettel rendelkezik, és mindent dokumentumszerű pontossággal feltár, amit az ókori kincsek feltárásáról szóló részekből ismerni lehet. Jó patikus módjára dolgozik, tényleg százalékos pontossággal adagolja a hangulatos táj, a citromfák szigetének szépségeit a Capriból nézhető teleholddal, a flörtöket és szerelmeket, a búvárrégészet epizódjait és a fordulatos nyomozást. Remek figurákat teremt, és annyira érdekfeszítő történetet kanyarít, hogy valóban „egy lendülettel” lehet végigszáguldani rajta.

Csak egy dolgot felejtett el a gyógyszerész. Nem írta rá az adagolást. Ezt most pótoljuk. Tehát: Végy egy napozószéket, lehetőleg félárnyékban, készítsd oda a szemüvegedet és valami hűs italt; dőlj el a székben, és kezdj bele a regénybe. Garantáltan élvezni fogod mindvégig. Napnyugtáig.


Vigyázat: esti olvasásra nem ajánlatos, nincsenek benne altató komponensek – rendíthetetlenül ébren tart!

További kritika: itt

Nincsenek megjegyzések: