Oldalak

2008. március 5., szerda

A cionizmus arcképcsarnoka III. - Jákov Szika-Aharoni (1921-)

Február 21-én született – szabreként a még élő „zsidó terroristák” utolsó mohikánja. Aharoni tizenhét évesen lépett be a Bétárba és az Irgunba, és tevékeny részese volt az arab felkelés idején a megtorlásoknak, amellyel az Irgun megtörte a jisuv baloldali vezetősége által szorgalmazott-erőltetett havlagát, az önmegtartóztatás politikáját. Ott volt az Irgun másik híres tagjával, Dávid Ráziéllel együtt Irakban, brit küldetésben (amelyről Ráziél nem tért vissza).

Aharoni részt vett a brit hatóságok elleni harcban: a brit hírszerzés jeruzsálemi központja elleni első támadásban (a képen jobbra fent), a jeruzsálemi rendőrkapitányság elleni rajtaütésben, valamint 1944. szeptember 17-én – Jom Kipur napján – a Bét Dágon-i rendőrség megtámadásában (ennek az akciónak ő volt a parancsnoka).

A britek több alkalommal letartóztatták: ült börtönben Jeruzsálemben, Akkón, majd megjárta a kenyai koncentrációs táborokat, s onnét 1948. július 12-én, a legutolsók között térhetett haza – immár a létező zsidó államba.

1 megjegyzés:

csabakassa írta...

Egy erdekes konyvre hivna fel az olvasott, amit ajanlok olvasni. En csehul olvasom tanulmanyozom de lehetseges angolul is olvasni.
A konyv cseh cime: Martin Goodman.
Rim a Jeruzalem.
Stret starovekych civilizaci.
Rome an Jerusalem - The Clasch Ancient Civilizations.
Penguin London 2007
1937 ev utan amikora Jeruzsalemi templomott lermoboltak.