Oldalak

2008. december 12., péntek

Hát egyévesek lettünk…

Bizony, 2007. december 12-én indult a Miért Cion?, és azóta egész klassz kis olvasótábort szedett össze. Köszöntjük önmagunkat, meg a Gabriellákat, kik névnapjukat ünneplik.

Épp egy éve jelent meg az első poszt, amiben ezt írtam: „Magyarországi cionizmus: a kifejezés sokak számára önellentmondásnak tűnik. Hiszen a zsidó nemzeti gondolatnak errefelé soha nem volt átütő ereje – sem a katasztrófa előtt, sem azután. Ez az oldal azonban leplezetlen kedvcsinálónak született. Készítője Cion szerelmese. Sok évet élt ott, aztán sok évig elszakadt onnan, most visszakészül, hogy véget érjen egy napon a hosszú út, és szeretne minél több embert magával vinni. Miért Cion? Miért épp a világnak ez a szeglete, ha egyszer annyi minden szól ellene? Ezt a kérdést voltaképp nem is kéne feltenni – no de fölmerül, akár akarjuk, akár nem… A magyarországi zsidó számára nem evidencia sem a cionizmus, sem a vallás – a kettő együtt meg végképp nem. Az észérveket az okos emberek, azt hiszem, már egytől-egyig felsorolták. Van, akiről lepereg, van, aki igazat ad, de kibúvókat keres (és aki keres, talál), és végül ott van az a néhány száz, aki az elmúlt közel két évtizedben kiment, és kinn is maradt… Vajon rájuk az észérvek hatottak? Nem tudjuk, de itt ilyesmivel nem is próbálkozunk. A blog érzelmi cionista blog, készítője így szeretne hatni rád. Hírek, filozofálgatás, kedvcsinálás. Ha hiteles információkra vágysz, mindenképp itt a helyed. Akkor is, ha hozzá szeretnél szólni.”

Ezt a bejegyzést százhetvenöt másik követte, nem mind tőlem, de zömében igen; vagyis havonta átlag tizennégy írást olvashattatok – nagyjából kétnaponta egyet, amely szerintem jó eredmény, igyekszem tartani a jövőben is. A hozzászólások zöme érdemi volt, igyekeztem kerülni a technikai információkat, szolgálati közleményeket, ilyenből nem is volt talán tíz se. Igyekeztem azt is kerülni, hogy rendszeresen ekézzem az iszlámot, annál is inkább, mert arra ott van Ben–G kitűnő blogja, a http://www.dzsihad.blog.hu/, de néha nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak a legkirívóbb eseményekre.

Voltak, akik panaszkodtak, hogy miért nincsenek hírek. Azért, mert ez nem egy hírblog, és hírblogot szerkeszteni egy ember még akkor is képtelen lenne, ha nem kéne máson is dolgoznia. A zsidósággal kapcsolatos híreket rövid formában igyekszem összefoglalni a lubavicsiak oldalán, mint azt sokan tudjátok. Ez alapvetően „érzelmi cionista blog”, vagyis a hősidők szellemének megidézésével próbál hatni arra a szikrára, amely meggyőződésem szerint sok zsidóban jelen van, sokszor nem zsidókban is: ez Cion földjének szeretete, amely optimális esetben abban csúcsosodik ki, hogy az ember odaköltözik. Így hát azoknak van igazuk, akik amiatt nyafogtak az utóbbi időben nekem, hogy miért nincsenek „tanítások” (sic!) a klasszikus cionizmusról, mint rég, mit foglalkozok én annyit Mumbaijal, inkább még Trumpeldort és még Zsabotyinszkijt és még Arlozorovot és még Ben Guriont. Jelentem, most Chanukára egy kőkemény cionista harcossal jelentkezünk: Avraham Jáir Sternnel (igen, ő van a képen), úgyhogy kössétek be a biztonsági öveket.

Nyilván észrevettétek, az utóbbi időben nincs előzetes cenzúra. Sokáig haboztam e lépéssel, voltak, akik le akartak beszélni, hogy teli leszek mocsokkal. Az első pillanattól számítottam iszlamista támadásokra, és az eddig érkezett kb. kétezer kommentnek a fele támadás is volt – de náci oldalról. Míg Ben–G állandóan tele van a terroristák zaklatásaival, sőt fenyegetéseivel, ezt a blogot nagy ívben elkerülték. Ők tudják, miért; én csak azt tudom tanácsolni, hogy ezt a gyakorlatot folytassák a jövőben is.

A szélsőjobbal más volt a helyzet, érdekes módon őket jobban ingerelte a blog, ami pedig arra szólítja fel a magyarországi zsidóságot, hogy alijázzon (amit, gondolom, hungarista talajgyökereink sem bánnának). Legalább nyolc hónapon át kísérleteztek azzal, hogy kommenteljenek – nem tudom, miből gondolták, hogy nem fogom az olyan röfijeiket irtani, hogy „Mocskos zsidó!” Kétszer is beígérték, hogy felakasztanak az Oktogonon (alighanem azért épp ott, mert 1945-ben ott lincseltek meg két nyilas keretlegényt, és a hungarista kollektív sötétségben ez afféle szakrális helynek tűnhet számukra – de talán csak mert nem lakom onnan messze, és nem akarnak sokáig cipelni). Nyolc hónap után leszoktak rólam, de mondanom se kell, ha kommenttel próbálkoznak, az néhány óránál tovább úgysem fog élni, rendszeresen takarítunk, úgyhogy kár a gőzért.

A blog kimondottan népszerű lett, napi hat-nyolcezer látogatóval, ha netán több poszt is sikeredik egy nap, tízezerrel. Már tavasszal annyira népszerű volt, hogy loptak tőle, még a zsidó nyomtatott sajtó is – aztán amikor szóltam miatta, még ők voltak halálosan megsértve. A népszerűség nem véletlen, hiszen a Miért Cion? ma az egyetlen magyar nyelvű cionista honlap. Kéne ugyan lennie másiknak, de hát – nincs. Nem baj. Azt a picike cionizmust, ami ebben az országban van, győzzük egyedül is.

Tényleg köszönöm a segítséget, főleg az olyan kommentelőtől, aki a minap azt írta, annyira szeret olvasni, mert mindig erőt és hitet merít belőlem. Pedig hát nem belőlem, hanem az eszméből. Akik így érzik, ne álljanak meg ennél a blognál.

Jövőre Jeruzsálemben!

37 megjegyzés:

Sharon Asher írta...

Szia Ricsi, gratulálok , csak így tovább!

Névtelen írta...

Gratuálok!
Tényleg nagy hiányt pótol ez a blog.
Én júniusban találtam rá, BenG-éből kiindulva.
Tetszik a stílusa.
Kicsit több izraeli belpol magyarázatot szívesen látnék.
Köszi

Névtelen írta...

Konrad írja:

"nem tudom, miből gondolták - a magyar újnácik - , hogy nem fogom az olyan röfijeiket irtani, hogy „Mocskos zsidó!”

- Azért ez jellemző erre a félanalfabéta, defektes náci bandára.

Megjelenik ugye egy cikk, mondjuk az iszlamista mészárlásokkal, vagy a közel-keleti geopolitikával kapcsolatban.

Netán' ottani eszméket, politikai irányzatokat bemutató irás.

Esetleg egyszerűen csak valamilyen, izraeli életet, művészetet, akármit előadó cikk, és nekik annyi a mondanivalójuk:

„Mocskos zsidó!”

Azért mindig elfog a kétségbeesés, hogy ilyen alakok minek élnek egyáltalán a Földön.

Az iszlám világban szinte CSAK ILYENEK élnek, ezt tudjuk.

Na de hogy Európában...még ha tudom is, hogy így van...

Nechemia ben Avraham írta...

Köszönöm Asernek.

Névtelennek: belpol magyarázat, mivel jönnek a választások, átmenetileg januárban mindenképpen több lesz.

Névtelen írta...

Bocs de azért van cionista blog a tieden kivül is. A Szochnuté, vagy a Magyar Cionista Szövetségé.

Nechemia ben Avraham írta...

Azokon voltál már?

Névtelen írta...

"Igyekeztem azt is kerülni, hogy rendszeresen ekézzem az iszlámot, "...

De nagy akisértés, mi?

:-)))))))))

Névtelen írta...

Szerintem neked az a problémád a cionista honlappal h nem buuditja nyilatna az embereket a hazájuk elhagyására, hanem kimomdja, h itt is lehet valaki jó zsudó, sőt cionista, ha itt él az ember.

Nechemia ben Avraham írta...

Tagadhatatlan, hogy létezik a távházasság intézménye. Na de ha távházasságban élsz, hogyan neveltek gyereket?

Vaddi írta...

Mazal Tov Ricsi! :)

Névtelen írta...

Szia Ricsi!
Bár nincs közvetlen kötődésem a zsidósághoz,nyár közepe óta vagyok rendszeres olvasója a blogodnak. Kívánom, hogy továbbra is hasonlóan színvonlas cikkeket jelentethess majd meg. És még valami:remélem, az iszlámmal szemben tanúsított kritikus szemléleted továbbra is megmarad.
Barátsággal: Zoli

tudózsidó írta...

napi hat-nyolcezer? :D

Mázl Tov!

Unknown írta...

Mazal Tov

További eredményes munkát!

Névtelen írta...

Mazel Tov! Sok sikert kívánok a
blogodhoz! Olvastam az egyik meg-
jelent könyvedet is, nagyon tetszett.
A Szombat.org fórumán is tetszett a
szókimondó stílusod.

Nechemia ben Avraham írta...

:-)

Melyik volt az a könyv?

Tudózsidónak: Attila, te mit röhöx?

tudózsidó írta...

irigykedés helyett inkább veled örülök ezeknek a remek számoknak :)

Nechemia ben Avraham írta...

Erzsébet, Vaddi, Achat, Attila és mindenki: todá rábá láchem.

Nechemia ben Avraham írta...

Attila: na azér'!

Már azt hittem, kételkedsz bennük.

:-)))

Nechemia ben Avraham írta...

Különben meg ideje már, hogy készüljön velemmel egy videofecni.

tudózsidó írta...

ugyan már, én és a 2elkedés???? Amúgy meg minden(ki)nek eljön az ideje, de előbb még eldurrantok egy-két meglepit :)

Nechemia ben Avraham írta...

Meglepit? Na hiszen! Fognak nekije örülni egyes helyeken. :-)))

Unknown írta...

Szia,

Mint lelkes olvasód, had gratuláljak Én is!
Nem emlékszem már pontosan mikor találtam rá a blogodra, de talán nyár környékén.
Nagyon tetszik, nagyon sokszor mosolygok olvasása közben, mert a saját gondolatimat látom leírva.95%-ban minden írásoddal egyetértek (5%-al azért nem mert amihez nem értek vagy esetleg nem éredekel annyira mint a 95%, nem szólok hozzá :) )

Nagyon várom már a választásokról a bejegyzéseidet és folytatsd illetve mindig írj valamit Tel-Aviv-ról ahogy tetted, főleg, hogy mint a blogodnak, Neki is jövőre Yom Huledet-je lesz!

Tehát mégegyszer GRATULÁLOK, sok-sok cikket kívánok a jövőre, kívánom, hogy minél kevesebbet kelljen negatív dologról írnod!

Sok-sok kitartást!

BOLDOG 1. SZÜLETÉSNAPOT!

Jövőre szeretném ugyanezt kívánni:


*GÁBOR*

Névtelen írta...

Mazl'Tov!

Névtelen írta...

A page rank mást mutat. Szerintem jó blog egyébként, de osszuk el tízzel.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Nechemia ben Avraham írta...

Nehogy már tízzel+

Idézet a Google-ról:

"A PageRank egy oldal általában vett link-népszerű­ségét mutatja. Egy kisebb PR-értékű oldal azért előzhet meg egy nagyobbat, mert a konkrét kulcsszó­ra relevánsabb."

Névtelen írta...

Te Ricsi, a Homárnak, és a Művelt alkoholistának nincs ennyi egyéni látogatója naponta! Pedig talán több embert érdekel, mint a betérési próbálkozás.
Mikor fejezi be a Chabad a site karbantartását? ;)

Nechemia ben Avraham írta...

Homárnak? Dehogy nincs, annak sok tízezres a látogatottsága szerintem. Annak, aki az Indexen lóg, már bejött az élet.

Fogalmam sincs, mikor fejezik be. A hírek nem a karbantartás miatt nincsenek, hanem mert zsikipédiát csinálunk, és az borzalmasan zabálja fel az időt.

Nechemia ben Avraham írta...

Ja, és ennek a honlapnak szerinted van bármi köze a betéréshez? Talán egy poszt volt ilyen témában, az is a nácik utódainak a betéréséről. Szezont nem keverünk a fazonnal. Cionista (szimpatizáns) bárki lehet, az is, aki nem tért be.

Unknown írta...

Bizony,hogy lehet! Még vad cionista
is lehet :) Lásd pl Orde Wingate és
a felesége. Mrs Wingate repülőről szórt le röplapokat, Medinat Israel
declarálása után, melyben meleg hangon üdvözölte a zsidó népet!
Az USA-ban van egy keresztény egyház,
mely ugyan amerikai méretekben kicsi,
de tagjainak száma fél Israelnyi,
hozzájuk képest Jabotinsky kiscserkész volt :)

Névtelen írta...

Konrad írja:

Achat:

"Az USA-ban van egy keresztény egyház,
mely ugyan amerikai méretekben kicsi,
de tagjainak száma fél Israelnyi,
hozzájuk képest Jabotinsky kiscserkész volt :)"

- Nem az evangéliumi keresztényekre gondolsz?

Ha igen, akkor mondanám, hogy az nem egy kisegyház, hanem tízmilliós léptékű, amennyire tudom. Óriási gazdasági és politikai befolyása van, vérprofi saját médiája, tele nagy nevekkel.

És igen, Izrael mellett valóban feltétlenül kiállnak, több okból is. Ezek közül csak az egyik a cionizmus, valamint az egykori amerikai kolonizáció közötti nagy hasonlóság (semmiből Hi-Tech ország építése, kőkemény munkával, rendkívül ellenséges környezetben).

Névtelen írta...

Nálunk meg ugyanez pepitába a hitgyüli, azok lefogadom, hogy minden reggel ezzel az oldallal kezdik.

Névtelen írta...

Konrad írja:

Hitgyüli?

Hát lehet...

Vallási fanatikusok ők is, meg az evangéliumi keresztények is, ami nekem nem túl szimpi, de vannak ők, egy konzercatív, nyugati értékeket képviselő társaság...

És vannak az iszlámnácik, szélsőjobbosok, szélsőbalosok, ultralibek, "környezet-és emberjogvédők", meg egyéb aberrált senkiháziak...

Nem hinném, hogy kérdés, kivel kell szimpatizálni.

Unknown írta...

Igen Konrád, rájuk gondoltam.
Úgy látszik el vagyok maradva én még
csak 3-4 millió tagról,hivőről tudtam.
Érdekes és elgondolkodtató hasonlatról
irsz.Eltekintve a méretektől,a vallás
és/vagy tradiciók, valamint a történelem összefogó erejétől Israel egy kis USA :). A fene tudja hány
országból, hányféle kulturális alapokkal rendelkező, hányféle müveltségi szinttel rendelkező emberekből tevődik össze az israeli nép. Pontosan úgy, mint az USA :)

Nechemia ben Avraham írta...

Hitgyüli nagyon erőteljesen Izrael-párti vonalat visz, ami welcome. Hitgyülivel nekem csak akkor lehet gondom, ha bármiféle missziós tevékenységgel próbálkoznának itt, mert arra allergiás lennék. De nem hiszem, hogy ilyesmi bekövetkezne, sztem már ők is tudják, hogy az ilyesmi nem szül jó vért.

Nechemia ben Avraham írta...

Achat: egy felmérés nyolcvanféle népcsoportot mutatott ki Izraelben. Párom, Levana, amikor először ott járt, azt mondta az első este Tel-Avivban, kissé sokkosan: "Idehozták, aztán jól összerázták őket." :-))))

Unknown írta...

:))) 1-2 emberöltő, és összerázódik
a középkorból idecsöppent etióp, és a
magasan kvalifikált tudós