Oldalak

2008. december 10., szerda

John Lukacs a Bét Orim filmklubjában

Pénteken, december 12-én, 18 órakor Kábálát Sábátot tartunk kiselőadással. Dr. Riszovannij Mihály (jobbra) előadásának címe: Holocaust és emlékezéspolitika - lengyelországi tapasztalatok.

Minden ország saját maga alakítja ki emlékezéspolitikáját. Lengyelországban a rendszerváltozás elõtt az "antifasiszta ellenállás" jelszava megelőzte a zsidó szenvedés elbeszélését - ez a megközelítés az elmúlt évtizedben indult változásnak. Mit keresett az NDK zászlaja az áldozatok falánál? Hogy került kereszt az egykori zsidó temető fölé? Mennyire igaz a zsidómentő Bulgária története? Beszámoló az auschwitz-birkenaui Múzeumban tett látogatás tapasztalatairól - európai kitekintéssel.A rendezvényt piknik vacsora követi, amelyhez várjuk a résztvevők természetbeni hozzájárulását. Helyszín: Bálint Ház (VI. Budapest, Révay u. 16.) emeleti Grün terme.

Szombaton, december 13-án, 18 órakor kezdõdik a Bét Orim Filmklub: Egy eredendő bűnös vallomásai - Két riport John Lukacs történésszel. A film után beszélgetés az alkotókkal, Muszatics Péterrel és Buslig Eszterrel. Az egyik legjelentősebb kortárs történész, Lukács János - John Lukacs (balra) - Budapesten született 1924-ben. 1946-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Nyugállományba vonulásáig a Chestnut Hill College tanára és számos egyetem, köztük a Yale és a Harvard vendégprofesszora volt. 1988 után a legtöbb könyve - például Az európai világháború, A párviadal, a Budapest 1900, az Öt nap Londonban - megjelent magyarul is, melyek a legnépszerübb történelmi munkák közé tartoznak. Ennek ellenére úgy véli, hogy a modern korban, melyet ő a hanyatlás korának nevez, a siker mindig félreértés. Mint egy kritikusa - negatív éllel, bár inkább dicséretként - megjegyezte, "történész, de valójában író". A New York Times tárcaírója az 1990-es évek végén az angol nyelv egyik legnagyobb élő mesterének nevezte. A film nem portré, inkább Lukacs gondolatvilágát, a történelemhez való viszonyát próbálja nagyjából fél órában érzékeltetni.Helyszín: Bálint Ház (VI. Budapest, Révay u. 16.) emeleti Grün terme. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Hajnal György

Nincsenek megjegyzések: