Oldalak

2008. december 16., kedd

Választási hírek

Oké, akkor közkívánatra elkezdjük a februári választással kapcsolatos események közzétételét. Figyelem, az izraeli belpol nem annyira vészesen bonyolult, mint elsőre látszik, de a szövegbe beszőve igyekszünk magyarázni mindent, ami nem alapfogalom. Ha valakinek valami nem világos, hozzászólásban kérdezhet.

Vezet a nacionalista elhajlással vádolt Likud

Noha számosan tartottak attól, hogy a szélsőjobboldalinak bélyegzett Mose Feiglin képviselő-jelöltsége elriasztja a jobbközép szavazóit, a Binjamin „Bibi” Netanjáhu (a fenti képen) vezette Likud továbbra is biztos befutónak tűnik.

Eddig úgy tűnik, a Nyugati Part annektálását és az ottani arab lakosság külföldi arab államokba történő áttelepítését szorgalmazó Mose Feiglin jelölése nem riasztja el olyan mértékben a mérsékelt jobboldalt, mint attól Netanjáhu tartott.

Mose Feiglint (balra) – aki a kilencvenes években azzal vívta ki a polkorrekt közönség haragját, hogy indítványozta: Izraelben a miniszterelnök csak zsidó lehessen – a Likud előválasztásain a tagság a huszadik, biztos befutó helyre juttatta. (A zsidó államban nincsenek egyéni jelöltek, szavazni csak pártlistákra lehet, minden, a választáson induló párt százhúsz embert jelöl a Kneszet százhúsz mandátumára. Amennyit ebből nagy valószínűséggel elnyer, azt biztos helynek hívják. A felmérések szerint a Likud 30-35 helyre számíthat.) A párt bírósága azonban ezt felülbírálta, és Feiglint visszadobta a harminchatodik helyre. Lévén az eljárás törvényellenes, Feiglin a – hírhedten baloldali verdiktjeiről ismert – Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatott volna, ám nem ezt tette. A lassanként karizmatikussá váló politikus nem kívánta bírósági iszapbirkózás tárgyává tenni pártja ügyeit, és kijelentette: neki így is jó, szavazzanak annyian a Likudra, hogy ő is bejusson.

A Likud Feiglintől függetlenül is kimondottan nacionalista irányba mozdul el, hiszen a biztos befutók közt van hat olyan politikus, aki annak idején ellenezte Gáza feladását, és hat további olyan, akik szövetségesüknek mondhatják Feiglint. Ha Netanjáhu miniszterelnök lesz, legalábbis a frakciójának a fele ellenezni fogja Erec Jiszráél további területeinek elidegenítését.

A Likud a mélypontról tér vissza – már amennyiben a jelenlegi előnyt sikerül megőrizni, pláne növelni. A párt tizenkét képviselővel van jelen a mostani Kneszetben. Ha ezt a létszámot valóban sikerül a háromszorosára növelni, az olyan siker lesz, amilyet párt még sohasem aratott a zsidó államban. Politikai elemzők több okát látják ennek: a gázai kivonulást, a kormányzó Kadima-Ávoda tehetetlenségét a Hamasz terrorszervezet rendszeres rakétatámadásaival szemben, a Cipi Livni vezette Kadima és az Ehud Bárák-féle Ávoda (Munkapárt - a képen Bárák még aktív tábornokként) egyre nagyobb széthúzását, az iráni atomfegyverkezés nyilvánvalóvá válását, Ehud Olmert korrupciós ügyeit, a gyalázatosan rosszul kezelt 2006-os libanoni háborút. Ezzel szemben áll Netanjáhu, aki korábban, pénzügyminiszterként teljessé tette Izraelben a szabadpiaci gazdaságot, általános elismerést aratva bel- és külföldön egyaránt. Mellette szól az is, hogy kezdettől ellenezte és szabotálta az ún. oslói békefolyamatot, mert az utóbbi években bebizonyosodni látszott, hogy a területeket békéért elv palesztin viszonylatban működésképtelen.

Ha Feiglin valóban bekerül, tehát meglesz a harminchat mandátum, az annyit tesz majd, hogy a Likudra jó 800 ezer olyan ember szavaz majd, aki az előző választáson ezt nem tette. Köztük lesznek azok a likudnyikok, akiket annak idején Áriél Sáron, a Kadima alapítója sodort magával, valamint azok a hagyományosan jobboldali, kékgalléros szavazók is, akik szintén Bibi pénzügyminisztersége alatt, az akkori megszorítások miatt hagyták el a pártot (Netanjáhu többek közt azt jelentette ki: „Munkanélküli nincs, csak lusta ember”). A megszorítások azóta meghozták a maguk eredményét, és a Likud is újra úton van afelé, hogy ismét nagypárt legyen.

Ez nem mondható el az Ávodáról – Munkapártról –, amely az államalapítástól a hetvenes évek végéig egyeduralkodó volt a politikában, s később is meghatározó tényező maradt. A jelenleg nyolc százalékon álló párttól olyan szinten elfordult még a hagyományos bázisa is, hogy Ehud Bárák mint védelmi miniszter a telepesek ellen indított gyomorforgató hajtóvadászattal igyekszik voksokat szerezni – az arab szavazók körében.

27 megjegyzés:

Névtelen írta...

ezek a munkapártiak még Saront is képesek felébreszteni, csakhogy valami szavazóbázis délibábos képe feltűnjön.
Egyébként tényleg úgy tűnik, ez Feiglin korrekt.
Ami nekem nem tetszik, hogy Bibi elkezdte a kiszorítósdit.
Miért nem volt jó Feiglin a 20. helyen?

Névtelen írta...

Bibi féltékeny.

Névtelen írta...

Ez nem méltó Bibihez. Vagy ő is egy obama, izraeli kiadásban.
Minden politikus meghülyül egyszer?

Névtelen írta...

Egyébként szerintem az izraeli politikai elit iszonyú ellentmondása, hogy kőkemény, racionális, bátor stb. tábornokok, amikor politikussá avanzsálnak, mintha minden addigi ellenségkép törlődne belőlük.
ha a fejéhez pisztolyt tartanak a csupajószándék szomszédok, akkor is békemegállapodásokat írnak alá.
Rabin, Peresz, Barak, Saron.
Van erre valami magyarázat?

Unknown írta...

Van erre valami magyarázat?
Van :)
1. Rabin már befuccsolt 67-ben is.
2. Peresz tipikus pártember, sosem volt igazi katona
3. Barak a legdekoráltabb israli tábornok, akinek a nevéhez semmi különös haditet nem füződik

4.Sharon 14 éves kora óta katona.
Minden háborúban egyre magasabb rangban részt vett.
20 évesen a Unit 101 parancsnoka.
73-ban egyszerűen fogalmazva megmentette Israelt!
A gazaból való kivonulást, ma zseniális politikai húzásnak tartanák, ha nem kap stroke-ot.

5. Bibi egész életében, bátyja
Joni (az entebbei akció operativ vezetője volt) emlékéhez probál
felnőni.
Pontosan úgyanúgy fog ugrálni Obamának, mint Livni tenné!
Hát válasszatok :)))

moxi írta...

Feiglin egyszer Hitler Németországát magasztalta. Meg olyanokat követel,hogy nem zsidók (értsd: nem a Hazatérési Törvény szerint nem zsidók, hanem halachikusan nem zsidók) ne szavazhassanak a Kneszetben. Csak a tisztánlátás végett.

Névtelen írta...

1. Rabin nem fuccsolt be hatvanhétben, minden erről szóló legenda rágalom.
2. Peresz persze volt katona, csak nem tábornok. Ő viszont zseni, politikusnak is, ezért nem tudják elviselni az emberek.
3. Bárák ott volt szerelőnek öltözve a kommandóban, amikor kiszabadították a Sabena-gép utasait.
4. Sáron húzását nem azért tartjuk nem zseniálisnak,mert stroke-ot kapott, hanem mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
5. Ugráltassa Bibi az Obamát. Magyarázza meg, mint Golda Kissingernek, hogy ő is zsidó.

Moxinak: ez, amit mondasz, az igaz, csak bővebben ki kéne fejteni, konkrétan MIT magasztalt Hitler Németországában. Azt, hogy nem volt bűnözés, infláció és munkanélküliség? Tulajdonképpen sok nagyon tisztességes ember azt mondaná: ha nem kezdte volna üldözni a különböző fajokat, Hitler akár nagy ember is lehetett volna. Én mondjuk nem lettem volna képes élni alatta, mert nagy a pofám. Elvitt volna a Gestapo, vagy külföldre szökök.

Mindazonáltal Feiglinről mindenképp lesz poszt, de ezzel megvárjuk, bekerül-e, mert ha kimarad, akkor egy darabig nincs játéktere. Mindig azt tartottam, az izraeli politikus legnagyobb ellensége a saját szája; most megtanulhatná féken tartani a nyelvét, mert egy-két hülye mondattal, amiből tudhatná,hogy nem fogják pontosan idézni, mindent tönkre lehet tenni.
Ricsi

Névtelen írta...

Konrad írja:

"Rabin már befuccsolt 67-ben is..."


Ez mi a jó fenét jelent???

Mi az, hogy befuccsolt?

Végig ő szervezte a hadműveleteket, a front és a főhadiszállás között rohangált egyfolytában, hogy minnél hatékonyabbá tegye a hadműveleteket, személyes helyszíni tájékozódás, és irányítás által.

Tessék olvasni róla szakirodalmat, korabeli film és fotóanyagokat nézni, újságcikkeket olvasni, ne a '90-es évek elejének izraeli, félrecsúszott választási hecckampány-anyagából tájékozódni!

Melyet azóta a jobboldali pártok és támogatók nagy része is szégyell.

Névtelen írta...

Ricsi írja:

Azt terjesztették, hogy Rabin a hat nap alatt mindvégig tökrészegen hevert a sátrában, és az emiatt kialakult káosz miatt győzött tkp. Izrael. Az igazság ebből: napi öt dobozzal szívott akkoriban, és a Hatnapos Háború ELŐTT nikotinmérgezésben lerobbant a szervezete. De kikúrálták, úgyhogy a háborút ő vezette, és nem más.

Névtelen írta...

Van valami magyarázat arra, hogy az emberei életével nagyon felelősen viselkedő tábornok, politikusi pályára lépve rózsaszín felhőben látja az őt körülvevő világot?

Egyébként Bibi miért akarna felnőni bátyja tettéhez? Ő már szerintem felnőtt hozzá.

Ez a Feiglin meg ha ilyet nyilatkozik, tényleg maga alatt vágja a fát.
hitler nem arról nevezetes, hogy jó autópályákat építtetett.
Amelyik politikus meg nem lényeglátó, csak szenzációhajhász, húzzon.
Az mindenesetre tetszik, hogy panaszát nem sírja ki ellenérdekű félnél.

moxi írta...

Ricsi,ezt írod:
"ez, amit mondasz, az igaz, csak bővebben ki kéne fejteni, konkrétan MIT magasztalt Hitler Németországában. Azt, hogy nem volt bűnözés, infláció és munkanélküliség? Tulajdonképpen sok nagyon tisztességes ember azt mondaná: ha nem kezdte volna üldözni a különböző fajokat, Hitler akár nagy ember is lehetett volna."

Nos,nekem tökmindegy,hogy ez a baromarcú Feiglin MIT magasztal Hitler Németországában. Egy zsidó ne magasztaljon SEMMIT, ami a hitleráj "érdeme". Ha annyira rendpárti,dícsérje a a fasiszta Olaszországot,ahol,mint tudjuk, "pontosan jártak a vonatok". Persze ezzel is csak egy szűklátókörű seggfej képes érvelni, de még mindig bocsánatosabb, mint Hitlaa mellett felhozni bármit.

moxi írta...

"Tulajdonképpen sok nagyon tisztességes ember azt mondaná: ha nem kezdte volna üldözni a különböző fajokat, Hitler akár nagy ember is lehetett volna."
Ezek szerint felégetni a fél világot területszerzési céllal, elpusztítva sokmillió embert "sok nagyon tisztességes ember" szemében már nem is bűn. Jó tudni.

Névtelen írta...

A háború, akár területszerzési céllal is, önmagában nem bűn. Ha igen, nagyon nehezen tudsz olyan régi nemzetet mondani, ami ne lenne bűnös. Utolsó fasza államfő Magyarországon Mátyás volt, aki verte fél Európát, és jól tette. Nincs abban semmi, ha háborúzol - csak ne veszítsd el. Szerintem sokkal jobb hódítani, mint meghódolni. Győzni, mint legyőzetni.

Mindazonáltal Feiglinnek valóban totálisan felesleges volt ezt mondania, mint arra te is rámutattál, mert Hitlerről valóban nem az autópályák jutnak az ember eszébe.

R

Névtelen írta...

Van igazságos háború, és van igazságtalan.
Amikor Izrael tönkreveri az iráni megalomániást, az igazságos lesz.
Mátyás háborúi? Hát....
"Nincs abban semmi, ha háborúzol - csak ne veszítsd el." azért a habsburgok történelmi pályafutását nem övezi dicsfény és nem is túl sokan szeretik őket...

Névtelen írta...

Fordítsd meg. Ha elveszted - hiába volt a háború igazságos....

Unknown írta...

Mi az, hogy befuccsolt?

Idegösszeomlást kapott pár nappal a háború elött. Erre hívták vissza Dayant. Egy baloldali kormány, az akkor
már meglehetősen jobbra lévő Dayant.
Ez bizony nem volt benne az akkori újságokban!!Sőt,ma sem szeretnek róla
beszélni, pláne a merénylet óta!

Sharon elképzelése azért nem vált be,
mert nem volt aki végrehajtsa azokat!!
Lévén,hogy Ő stroke-t kapott!A road-map-et nem lehetett figyelmen kivül hagyni! Csak az USA,SZU,UNO,EU
ellenjegyezte.Sharon gondolt egyet és
beelözött.Átdobta a labdát a palesztin térfélre, tudván úgysem fogják viszonozni a gesztust, és akkor a road map "halott"!A gaza-egyiptomi határ örzését Sharon
sosem engedte volna át!!!Az 1. katyusa
után pedig rendet tettünk volna!!!
Nasrallah (Hizbollah) meg sosem mert volna belekezdeni az egészbe,mert pontosan tudta volna, Sharon "hevesen"
fog reagálni!

Hogy Peresz milyen politikusnak, arról
lehet vitatkozni,katonának nulla volt
erröl nem lehet vitatkozni!Nem bűn ez,
nem vád ez, hanem tény.Ettöl még
lehetett (volna) zseniális politikus.
Már csak az a kérdés, mitől olyan zseniális politikus? Netán Osló miatt?
Netán, mert Osló után kitört a közel-keleti béke?Netán mert Rabinnal együtt
átverte Arafat?
Csak úgy mellékesen, Peresz követte Sharont a Kadimába, és teljes mellszélességgel kiállt
gaza kiürítése mellett. Sharont szapuljátok, Pereszt lezsenizitek ugyanazért? :)))

Barak sem politikusként, sem katonaként nem csinált semmi maradandót! Hacsak 2000 Camp-David-jét
nem számítjuk annak:).Nekem úgy rémlik
akkor sem tört ki a béke, pedig Barak
már mindent odaadott volna Arafatnak!
Élén Kelet-Jeru-val!!Mit gondoltok,miért pont akkor tört rá Sharonra a turisztikai láz? :)))

Netanyahu a Mashaal üggyel évekre tönkre vágta a Mosad morálját!
Azonkivül nem gazat, hanem Hebront
(a judaizmus 2. legszentebb helyét)
adta vissza, nagy összeborulás kiséretében, Arafatnak
Feiglin önkényes félreállítása (ami
mellékesen mind jogilag,mind politikailag nonszensz) egyetlen célt szolgált,demonstrálni "dehogy vagyok én olyan fránya jobboldali,úgy fogok
táncolni, ahogy Mr Obama fütyül"

Ez mind személyes vélemény,de a többsége tényeken alapszik :)
Ha a tényekből helytelen következtetéseket vontam le, majd elnézést kérek.Adja a HaShem,hogy elnézést kelljen kérnem!

Névtelen írta...

Konrad írja:

Achat;

Dayanról:

"Idegösszeomlást kapott pár nappal a háború elött. Erre hívták vissza Dayant."

- Nana, tessék csak jobban utánnaolvasni, korabeli őt Levy Eshkol a hfilmfelvételeket, dokumentumokat keresni. Rabin a nikotintól került padlóra, de mire a háború elkezdődött, nagyon is észnél volt. Hiszen személyesen járta be a hadszíntereket, és nem ám egy héttel a háború után, hanem KÖZBEN. És irányítot, méghozzá jól.

És nézzük csak meg, hogy akét, magyar nyelven is író kortárs semtanú - szerző, Abády Ervin, és Dan Ofry mit írnak róla? Istenítik. Csakúgy, mint a többi tábornokot, sőt, az összes katonát.

Rabibt külön kiemelik, és pozitív szereplőként.

- Dayant nem "visszahívták", hanem egy, a háború kitörése előtt éppen dúló belpolitikai balhé miatt nevezte ki őt hadügyminiszternek Levy Eshkol.

Nagyon röviden, és leegyszerűsítve:

Az volt a gáz, hogy a Dayan-pártiak, és szimpatizánsaik nem igazán álltak ki teljes erővel a preventív csapás mellett, túl sokat akadékoskodtak. De mikor a miniszterelnök kinevezte Dayant, na, akkor már odatette magát mindenki. És befejezték a széthúzást, az értetlenkedést, meg a műbalhét.

(majdnem az történt, mint '73 - ban)

Egyébként a háború előtt öt nappal történt mindez, és nem csak Dayanról volt szó, mert egységkormány alakult, még a nagy Begin is miniszteri kinevezést kapott akkor.

Sharon:

"Sharon gondolt egyet és
beelözött.Átdobta a labdát a palesztin térfélre, tudván úgysem fogják viszonozni a gesztust, és akkor a road map "halott"!"

- Én is így látam, hogy ezért tette, amit tett. Hogy megmutassa a világnak, mennyire értelmetlen a "palesztinoknak" bármiféle engedményt is tenni.

Hogy mit tervezett azutánra, azt nem fogjuk megtudni. De gyanítom, hogy miután az agyalágyult világ "pc" "közvéleménye" számára is nyilvánvalóvá tette, mit tesznek a "palesztinok", amennyiben megkapnak egy területet teljes egészében, elrendelt volna egy nagyobb inváziót.

Vagyis: visszafoglalta volna, de nem a telepeseknek, hanem hogy létrehozzon egy jókora ütközőzónát.

A 2006 - os libanoni, katonai melléfogás-halmazzal párhuzamosan zajló gázai "Operation Summer Rain" hadművelet is valahogy így indult, csak nem fejezték be.

Simon Perez:

- Katonaként nem azért volt noname, mert szerencsétlen volt, hanem mert egyszerűen nem ott teljesített szolgálatot, ahol a nagyobb ütközetek voltak.

De ne feledjük: pl. '67 - ben sem harcolt minden izraeli katona, mert kb. 90.000 fő belső rendfenntartó feladatokat látott el, plusz a tartalék erők, melyek közül nem mind került bevetésre. Azért nehogy már lealázzuk őket ezért...

A politikai karierje, és hogy miért tartjuk sikeresnek, az több kötetnyi szakirodalom témája, tessék utánnaolvvasni.

Barak:

"Barak sem politikusként, sem katonaként nem csinált semmi maradandót!"

- Ez egy marhaság. Kb. olyan szintű, mint hogy "Rabin végig részegen fetrengett a sátorban..."

Tessék megnézni katonai pályafutását, és cikkeket, könyveket olvasni, dokumentum videókat nézni.

N'tanyahu:

- Tény, hogy az arafat féle gengszterbandával ő is kénytelen volt megpróbálni egyezkedni, de kizárólag a holdkóros, "pc" világ közvéleménye, és az akkori ostoba amerikai geopolitika miatt.

Most azért teljesen más a helyzet. A "pc" nevű agyrém ugyan maradt világszerte, de geopolitikai és geostratégiai szempontból összehasonlíthatatlan a két időszak, mármint a '90-es évek második fele, meg a mai.

Meggyőződésem, hogy amennyiben N'tanyahu EZZEL A LISTÁVAL megnyeri a választásokat, csatlakozni fog hozzá a Knesszet többsége is, és akkor semmi nem akadályozhatja meg az iszlámnáci diktatúrák, és bandák alapos megleckéztetését.

Olyan '67 - es szinten.

Névtelen írta...

Konrad írja:

- Elnézést, műszaki hiba volt, vagy csak én répáztam el a ctrl v-t?

Szóval, az első bekezdés javítása:

- Nana, tessék csak jobban utánaolvasni, filmfelvételeket, dokumentumokat keresni. Rabin a nikotintól került padlóra, de mire a háború elkezdődött, nagyon is észnél volt. Hiszen személyesen járta be a hadszíntereket, és nem ám egy héttel a háború után, hanem KÖZBEN. És irányítot, méghozzá jól.

Így már jó.

Unknown írta...

Ad 1. Hogy Rabin mitöl került padlóra
az gyakorlatilag mindegy.A C.H.L
vezérkari fönöke ne kerüljön padlóra.
Ha úgy érzi nem birja, mondjon le.
A korabeli hiradók, stb nem mérvadók!
Ugyan melyik ország verné nagydobra,hogy hadseregének 1. számú
embere kikészült?
Ad 2. Az hogy Peresz nem volt nagy katona,azt nem sértésnek szántam!
Egyszerüen valaki felsorolt egy pár nevet,mint nagy katona, aki mint politikus csődöt mondott.
Pusztán ezt akartam helyre tenni.
Politikai teljesítményét pedig értékeld, ahogy akarod.
Osló viszont tény!!!!
Ad 3. Barak teljesítményét is értékeld ahogy akarod :)
Camp-David 2000 viszont tény!!!
Ad 4. Ami Netanyahut illeti legyen igazad, őszintén kivánom
Ad 5. Sharon úgy emelkedik ki ebböl
a társaságból,mint Shakespeare
az irók közül :) Szerintem,persze

A vitát ezennel a magam részéről
befejeztem.
Nem szoktam a hasamra ütve irni :)

Névtelen írta...

Hát Netanjahunak (és az izraeli társadalmonak) van fogalma arról, amikor a világ majd egész közvélemény és a demokrata USA elnök ellene szurkol.
Majd mégis min.elnök lesz.
Tartom olyan karakánnak Bibit, hogy nem fog Obamanak mindenre bólintani.
De ezt jó lenne, ha az új elnök nem is kényszerítené ki.
Az egy elég erős feszültségforrás, ha Izr.:Bibi, USA:Obama. Pláne a demokrata tanácsadókkal.
(Tudom, hogy sok zsidó van köztük, de Kissinger is az. Tőlük Izrael el is elvérezhet...)

Ricsi van valami anyagod, vagy megérzésed, milyen jövő- és (közel-keleti)világképpel rendelkeznek Obama tanácsadói?
Köszi

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Mi ez a baromság?
Nem lehet kimoderálni?

Nechemia ben Avraham írta...

De ki lehet.

Nechemia ben Avraham írta...

Obama tanácsadóinak világképéről nincsenek megérzéseim, anyagaim meg pláne nem. De hát még azt se lehet tudni, mennyire fog rájuk hallgatni. Carter mellett is ott volt egy Zbygniew Brzezinski...

Nechemia ben Avraham írta...

Achat:

"Hogy Rabin mitöl került padlóra
az gyakorlatilag mindegy.A C.H.L
vezérkari fönöke ne kerüljön padlóra.
Ha úgy érzi nem birja, mondjon le.
A korabeli hiradók, stb nem mérvadók!"

Az viszont nem mindegy, MIKOR került a padlóra. Az, hogy nem ő irányította a hadműveleteket,kb. annyira igaz, mint hogy kitalálták róla a Samirék, hogy az anyja arab.

Unknown írta...

A kedves mamáról fogalmam sincs,de aki
felett egy Dayan a hadügyminiszter....

Névtelen írta...

Gerge W. Bushról egy jó cikk.
Szerintem is érdemes őróla, mint Izraelt szerető amerikai elnökről megemlékezni.
Ja, és előzőleg elfelejtettem, hogy szerintem nagyon érdemes volt elindítani az iraki háborút (hol tartanánk most nélküle?),
és a 06'libanoni háború sem volt kudarc Izrael számára. Nem mehetett tovább, de ahová eljutott és odacsapott!
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1228728246461&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull