Oldalak

2010. december 3., péntek

Sok ezer hektáron tombol a vörös kakas a Szentföldön

Nemzetközi mentőcsapat sietett Izrael segítségére * Több tucat halott * Haifa rendőr-főkapitány asszonya maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett * Imádkozz most szombaton Izraelért

E sorok írásakor, péntek délelőtt folyik a harc a Haifa környéki tűzvész megfékezéséért, amelyre eddig az Ország történelmében nem volt példa. De arra sem, hogy Izrael, amely annyi alkalommal küldött mentőcsapatokat katasztrófák helyszínére Haititól Kenyáig, most maga szoruljon a nemzetközi közösség segítségére.


Elsőként az erdőtűz-oltásban jártas görög tűzoltók érkeztek meg, őket követték a bulgár, brit és ciprusi segítők. Szakavatott segítségük sem akadályozhatta azonban meg minden idők legnagyobb szentföldi tűzvészének továbbterjedését. A vörös kakas a második legnagyobb izraeli település, Haifa körül tombol. A száraz, csapadékmentes időjárás a kezére játszott, s most Haifa külvárosait, illetve környékbeli drúz falvakat fenyeget. Közvetlen veszélyben forog Nir Ecion: a rendőrség szerint itt már csak saját felelősségükre tartózkodhatnak a lakosok. Lezárták a kettes számú főutat.


A tűzvész eddig több tucat halálos áldozatot követelt, és legalább négyen a kórházak intenzív osztályán jelenleg is küzdenek életükért. Köztük van a kritikus állapotban lévő Áhuvá Tomer, Haifa rendőr-főkapitány asszonya, akinek gépkocsija kapott lángra a mentési munkálatok közben. A kapitány súlyos égési sérüléseket szenvedett; a kórházban ezekben a percekben is mindent megtesznek, hogy állapotát stabilizálják.


Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ígéretet tett arra, hogy Amerika mindent megtesz első számú szövetségese megsegítésére, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Eközben egy Boeing 747-es érkezett meg a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre Michael Bloomberg, New York polgármestere kezdeményezésére, a fedélzetén a tűz megfékezésére szolgáló vegyszerekkel és eszközökkel. Segítséget ígért két iszlám állam: Törökország és Egyiptom is, s eközben francia, román, horvát, azerbajdzsáni, jordán, olasz és orosz mentési szakemberek is a zsidó államba érkeztek.
Szombat jön. Aki teheti, imádkozzon, hogy Izrael mielőbb legyűrje ezt a csapást. Sábát sálom mindenkinek, de főleg azoknak, akik életüket kockáztatják a vörös kakas frontján.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ebben a pillanatban akartam írni, hogy tedd közzé ezt a szomorú eseményt is. A nyáron bejártam a környéket, izraeli nyaralásomat Haifán és Daliyyat-el-Karmel-en kezdtem ahol most már áram sincsen és a telelpülést is fenyegeti a tűz. Eddig amúgy csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt erdőtűz, valóban most kicsit szokatlan hogy ENNYIRE meleg legyen ott decemberben, de egy alapvetően sivatagos országról beszélünk és ha igaz amit az általam igencsak nem kedvelt Avigdor Libermann külügyminiszter mondott, hogy eddig egyetlen kurva tűzoltó gépet sem vásárolt Izrael a 62 év alatt -hiába volt sokszor róla eddig azó- akkor MAGA A KORMÁNY a felelős a károk egy részéért, de nemcsak a jelenlegi kormány. Jó látni, hogy a két békeszövetséges Jordánia és Egyiptom is ott van segíteni, állítólag Törökország is segít, de egészen elképesztő, hogy a Haifától pár kilométerre fekvő Libanon szarik az egészre, amikor adott esetben őket is megehetik a lángok. Azonnal legalább 10 tűzoltógépet kellene venniük minden régióra. akkora GDP-je van Izraelnek, hogy simán megtehetné, BRUTÁLISAN NAGY felelősség volt ezt enynire elhanyagolni!!!
Nagyon nagyon remélem, hogy minnél hamarabb megfékezik/eloltják a lángokat!
Arra azért kiváncsi lennék hogy milyen ordenáré állat küldött egy busznyi TANULÓ katonát a tűz közepén át evakuálni egy börtönt... mind a 40 en elevenen elégtek, tegnap az indexen fenn is volt a fotó róla, amit azóta leszedtek.

Névtelen írta...

Tényleg szörnyű, különösen az emberi életek elvesztése. Felelősöket kell keresni. ez Liebermann sokszor megmondja a frankót, ő még nem szakadt el a társadalom józan gondolkodásától.
Thanx to G_d, hogy (ilyen gyorsan) meg tudták fékezni a lángokat!
I_ten áldja Izraelt!