Oldalak

2008. június 18., szerda

Zarándoklat a nap jegyében

– Todá! Köszönöm! – mondja a vámos és int, hogy vihetjük a koffereket. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren […] a szép nagymama […] még egyszer lelkünkre köti, hogy ne kerüljük el a házát. Cukrászdája van Natanján.

– Ugye tudják, hogy a nap teremtésének évfordulójára érkeztek Erecbe? – szól vissza búcsúzóul, mint egy égi hostess, aki tapintatosan figyelmeztet a világ házirendjére.

Egy pillanatra érzékfeletti minden. A kozmikus fordulat és a narancsfák illata elkábít. Meleg van. A parkolóban csillognak az autók, a téren meglebben egy kék csíkos, Dávid-csillagos zászló. 1981. április 7-e, kedd. A zsinagógai naptár szerint 5741 niszán havának harmadik napja, délután fél hét. A nap most tér vissza 206. alkalommal a starthelyre, ahová a teremtő a rejtélyes negyedik napon elhelyezte „a nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon” (Ter. 1,16). A mi időszámításunk előtt 3761 évvel. A 3. századi zsidó Világkrónika az Ószövetség héber betű-számai alapján így bogozta ki a világteremtés dátumát.

Napújulás fordulóján a hívőknek különleges áldást kell mondani. „Aki látja a napot, amikor visszatér kezdeti helyére, oda, ahova megteremtésekor helyezték s azóta kering és szolgál bennünket, ezt mondja: Áldott, aki a teremtést életre hozta! Ábbáje mondta, hogy ezt az áldást minden huszonnyolc évben egyszer kell elmondani.” Izraelben is tömeges istentiszteletet tartottak. Jeruzsálemben éjjel tíz órakor kezdődött, a Nyugati falnál hajnali 5-kor, melyen Jichák Navon államelnök is részt vett. Tel-Avivban a naphoz legközelebb eső magaslaton, a Salom-torony legfelső erkélyén mondtak imát.

A napújulás ritka alkalom, az emberek többsége kétszer-háromszor ünnepelheti életében. A megérkezés és a különös esemény egybeesésének hangulatában erre gondoltunk mi is. Legközelebb 2009 április 8-án lesz. A baráti lechájim!, az életre köszöntő koccintáskor megfogadtuk, hogy huszonnyolc esztendő múlva ugyanitt találkozunk.

***

Rapcsányi László – aki az itt idézett epizóddal indítja Jeruzsálem című, a Gondolatnál 1987-ben megjelent örökbecsűjét – sajnos már nem lehet ott jövő áprilisban, hiszen már jó tíz éve nincs közöttünk.

Isten segítségével azonban jó néhányan ott lehetünk röpke tíz hónap múlva Tel-Avivban vagy Jeruzsálemben. Aki hallja, adja át: jövőre a nap 207. alkalommal tér vissza arra a helyre, ahová Isten a negyedik napon elhelyezte.

Akit érdekel a lehetőség, írjon, mert még az sem kizárt, hogy sikerül egy nagyobb csoportot szervezni az eseményre, akkor pedig olcsóbb a repülőjegy, a szálloda, a minden.

Gondolkodjatok rajta!

Nincsenek megjegyzések: