Oldalak

2008. február 20., szerda

ELÉG VOLT A ZSIDÓZÁSBÓL: Kanada nem támogatja Durban II-t

Mint ismeretes, a 2001. évi, rasszizmusról szóló durbani konferencia a visszájára fordult. A dél-afrikai városban megrendezett esemény olyan tömény antiszemitizmusba fulladt, hogy Izrael és az Egyesült Államok képviselői kénytelenek voltak otthagyni azt.

Durban II: cirkusz. Így jellemezte a készülő újabb zsidóellenes összeröffenést a hivatalos Kanada, amely annak idején nem vonult ki a konferenciáról, inkább azt a megoldást választotta, hogy lehordta az Izrael-ellenes téboly fő hangadóit. Jövőre az úgynevezett „harmadik világ” egyik legnagyobb támogatója már nem lesz ott Durbanben, és az antirasszistának nevezett, valójában véresen zsidófaló ENSZ-rendezvénytől az anyagi támogatást is megvonta. Jason Kennedy, a multikultiért felelős kanadai miniszter (ott ilyen is van – bár gyanúnk szerint ez az állapot nem fog örökké tartani) állítása szerint a konferencia „teljesen kisiklott”. „Kanada abban érdekelt, hogy harcoljon a rasszizmus ellem, nem pedig abban, hogy támogassa”, mondta a miniszter. „Minden olyan konferencián meg fogunk jelenni, amely ellenzi a rasszizmust és az intoleranciát, azokon viszont, amelyek az előbbieket támogatják, nem veszünk részt.”

Kanada számára az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Durban II. elnöki tisztségét jövőre a toleranciabajnok Líbia látja el, és Kanadának jutott volna az alelnökség. Ottawa egyértelműen kijelentette: nem áll módjában „jó hírnevét és forrásait a gyűlölködés és a bigottság szisztematikus hirdetésének szolgálatába állítani”.

A líbiai elnökségen kívül Durban II-t egyéb aggasztó jelek is megelőzték. A konferenciát eleve és szándékosan a zsidó nagyünnepekre időzítették, nehogy azon izraeli küldött felszólalhasson. A szervezőbizottságba azt az Iránt választották be, amelynek elnöke, Mahmúd Ahmedinedzsád több alkalommal, egyértelműen kilátásba helyezte Izrael megsemmisítését.

Kanada korrekt és tisztességes döntést hozott. Kíváncsian várjuk, hány ország követi azt mondjuk az Európai Unióból, és marad távol az iszlamofasizmus olcsó játékszerévé züllött durbani összejöveteltől. Különös kíváncsisággal várjuk az ügy kapcsán a magyar külügyminisztérium állásfoglalását is.
(A képen: lángoló izraeli autóbusz és az arabnácik egyik áldozata.)

Nincsenek megjegyzések: