Oldalak

2008. július 23., szerda

Vissza a cionizmus hősnapjaihoz – III.

A Feinberg, a Belkind és a Hankin családok álma több mint száz évvel ezelőtt a cionista eszme beteljesítése volt Izrael Földjén. Történetük a megújult Izraelföld története, írja Nádáj Man a Jediot Achronotban. A képes sorozat harmadik részét közöljük.Három család egymáshoz kapcsolódó történetét mutatjuk be, melynek tagjai arra vágytak, hogy Izrael Földjén a cionizmus eszméjét beteljesíthessék: Feinbergék, Belkindék és Hankinék történetét.A cikksorozatban fotókat mutatunk be ezekről a családokról, amelyeknek a több mint száz évvel ezelőtti története a megújult Izraelföld története is egyben. A fényképek Cila Feinberg lánya, Támár Áser albumából származnak.



1. Jehuda Léib Hankin (született 1842-ben) és felesége, Sarah az oroszországi Kremencsugból valók voltak. Jehuda földbérlő volt. A velejéig cionista házaspárnak kilenc gyermeke született: Jákov, Jehosua, Mendel, Tánhum, Rivka, Chaja, Chana, Table és Rosa. Az 1882-es pogromok hatására döntötték el: ideje maguk mögött hagyni a népek börtönét. Az elsők között vettek földet Ájun Kárá – a mai Rison LeCion – környékén. Az 1904-es fényképen jobbról Chaja, Rivka, Jehosua, Rosa, Tanhum és Chana látható.



2. Jehosua Hankin 1904-ben. Egyike volt a legjelentősebb pioníroknak. Apjától örökölte a föld szeretetét, és értett is a mezőgazdasághoz. 1890-ben 2500 hektárt vásárolt Duránban, ott, ahol ma Rechovot városa található. Mindösszesen 148 ezer 562 hektárt vett meg, s ezzel hatalmas mértékben járult hozzá az állam későbbi megalapításához.



3. Olga (sz. Belkind) és Jehosua Hankin Genfben, 1901-ben. 1887-ben házasodtak össze. Gyermekük sohasem született, talán mert Olga tizennégy évvel idősebb volt a férjénél, szégyellte és ha csak tehette, letagadta a korát, valamint rávette Jehosuát, növesszen szakállat és haját is hagyja hosszúra, hogy idősebbnek látsszék. Olga volt a meghatározó erő odahaza, ő vette rá Jehosuát a földvásárlásokra is.



4. Jehosua fivére, Tánhum Hankin.



5. Emmanuel King, Jehosua húgának, Rosának a fia Berlinben, 1916 augusztusában. Cila Feinberg akkoriban Berlinben tanult, és rendszeresen látogatta Rosa nénikéjét. Emmanuel felnőtt, alijázott, és 1948-ban, Jeruzsálem védelmében vesztette életét.



6. Mendel Hankin a harmincas éveiben. Szonja Belkindet vette nőül. Mendel citrustermelő volt, valamint a hitelbank egyik megalapítója. Jól éltek, és szívesen kényeztették a rokonokat is. Szonja rendesen azt mondogatta, jól kell bánni a gyerekekkel, mert nehéz idők jönnek, és nem árt, ha a múlt szép emlékeiből erőt merítenek majd.



7. Szonja Erec Jiszráélben, 1895-ben, mielőtt Svájcba utazott, hogy orvosdoktornak tanuljon. Ő volt Erecben az első nő, aki orvosnak tanult, és az első, aki praktizált. Rajta kívül sokáig csak egy orvosnő volt az Országban. Genfben kapcsolatba lépett Cháim Weizmann-nal, a későbbi első államelnökkel, valamint Carl Jung pszichológussal. Az első világháború idején a Nili-ügy miatt távozniuk kellett Damaszkuszból. Szonja soha nem vette fel a Hankin nevet, megmaradt a leánykori nevénél. A formális házasságkötést sem tartotta sokra, és éveken át élettársként élt Mendellel. A hivatalos házasságba csak jóval később, vagyonjogi megfontolásokból egyezett bele.



8. Az Allenby 8. szám alatti ház. Szonja és Mendel építtették, ők lakták a felső szintet, Jehosua és Olga a földszintet. A közelben, egy kis lakásban élt Duba Belkind és a lánya, Ahsza. Különösen nagy kertje volt a háznak, amely arról volt nevezetes, hogy itt volt először gyep Erec Jiszráélben. A fára függőágyat akasztottak. A lakók általában a kertben teáztak és szotyoláztak.



9. Szonja (jobbra) Genfben, orvostanhallgató barátaival 1903-ban.



10. Egy „friss” kép – 1930-ból. Jehosua és Olga az Allenby 105. kertjében pihennek.



11. És egy még frissebb, 1943 decemberében. Jehosua egyedül otthon: Olga annak az évnek az elején elhunyt.



12. Jehosua nem érte meg az államalapítást: 1946-ban halt utána Olgának. A fotón abba a sírba temetik, amit magának és Olgának vásárolt a Gilboa-hegyen, közel a házhoz, ahol utolsó éveit szerette volna tölteni. A házat felújították, ma Jehosua és Olga munkájának emlékműve.



13. Jehosua első jorcájtján a sírnál, jobbról: Szeádjá Páz, Avraham Herzfeld, Náchum Vilbos, egy személy, akit ma már nem lehet beazonosítani, Tánhum Hánkin, Élijáhu Krause, Sosána Vilbos, Lávi (Ein Hárod) és még egy ismeretlen.



14. 1916 Purimján. Fanni nagyi, Sosána mama és Zohara unoka, valamennyien csipkében.



15. Náchum legidősebb bátyjával, Moséval, a margaringyártás feltalálójával, aki azt is kidolgozta, miként lehet a búzacsírából teljes kiőrlésű kenyeret gyártani. Náchum 92 tisztes évet élt meg, 1971-ben hunyt el, Haderán helyezték örök nyugovóra.



16. Olga, a kötelességtudó bába.



17. Jehosua elülteti az első fát Gán Cháimban Olga testvérével, Jisáj ben Simon Belkinddel.



18. Náchum Vilbos (Vilbosevitz). 1879-ben született Grodno mellett, ahol a családnak birtoka volt. Mérnöknek tanult, 1903-ban alijázott. Tagja volt annak a bizottságnak, amely a zsidók ugandai letelepedésének lehetőségét fontolgatta, és ő volt az is, akinek az ajánlására végül is elvetették a cionizmus holtvágányának minősült Uganda-tervet. Egyike volt az Ország első iparosainak. A Nili-ügy kapcsán ő is börtönbe került: Avsalom Feinberg a sógora volt felesége, Sosána révén.



19. Sosana lányával, az 1907-ben Jafón született Zoharával.



20. Náchum, Sosána és Zohara Damaszkuszban, 1915-ben.



21. Náchum és Sosána gyermekei: Zohara és az 1918-ban született Joél.

Nincsenek megjegyzések: