Oldalak

2008. július 7., hétfő

Vissza a cionizmus hősnapjaihoz - I.

A Feinberg, a Belkind és a Hankin családok álma több mint száz évvel ezelőtt a cionista eszme beteljesítése volt Izrael Földjén. Történetük a megújult Izraelföld története, írja Nádáj Man a Jediot Achronotban

Az elkövetkező hetekben három család egymáshoz kapcsolódó történetét mutatjuk be, melynek tagjai arra vágytak, hogy Izrael Földjén a cionizmus eszméjét beteljesíthessék: Feinbergék, Belkindék és Hankinék történetét.

A cikksorozatban fotókat mutatunk be ezekről a családokról, amelyeknek a több mint száz évvel ezelőtti története a megújult Izraelföld története is egyben. A fényképek Cila Feinberg lánya, Támár Áser albumából származnak.

A család története

Lolik (Jiszráél) Feinberg, Mose és Luba fia Ukrajnában született 1864-ben. A család legtöbb gyermeke még fiatalon elhalálozott különféle fertőző betegségekben. Az Oroszországban 1881-ben kirobbant antiszemita pogromok sarkallták arra a három fivért – Joszéfet, Boriszt és Jiszráélt –, hogy alijázzanak Erec Jiszráélbe.

1882-ben érkeztek meg, földet vásároltak Ájun Kárában, ahol felépítették az otthonukat. Ezek lettek Rison LeCion első épületei. Joszéfnek eleinte sikerült rábeszélni Rothschild bárót, hogy segítsen a közösség felépítésében, de nem sokkal később konfliktus robbant ki a telepesek és a báró küldöttei között, és a Feinberg, a Belkind és a Hankin családok tagjainak távozniuk kellett Rison LeCionból.

Feinbergék közül Joszéf Lodra, onnét Jafóra költözött, Borisz jeridázott, Jiszráél pedig Gederára ment – fia, Avsalom már itt született meg* –, végül pedig, amikor 1891-ben sikerült földet venni Haderán, ott telepedtek le végérvényesen.

Jiszráél felesége, Fanny Méir és Sifra Belkind házasságából született Fehér-Oroszországban 1858-ban. Csatlakozott (a később a Hankin-családba beházasodott) nővéréhez, Olgához, aki bábának készült Szentpétervárott, s gyógyszerészetet kezdett tanulni, szülei azonban azt követelték, térjen haza és támogassa őket.

Fanny 1882-ben úgy döntött, csatlakozik két fivéréhez, Jiszráélhez és Simsonhoz, akik a Bilu szervezettel alijáztak Erec Jiszráélbe. 1883-ban érkeztek meg Rison LeCionba, ahol Fanny megismerkedett Jiszráél Feinberggel.

Sosána, Fanny és Lolik idősebb lánya Jafón látta meg a napvilágot 1887-ben. Mikor szülei Haderára költöztek, ő az anyai nagyszüleivel maradt. Egy jafói leányiskola növendéke volt, később Jeruzsálemben és Rison LeCionban magántanulóként folytatta tanulmányait. 1906-ban ment hozzá Náchum Vilbosevics mérnökhöz. Nagyon hosszú életet élt, 95 évesen, Haifán hunyt el. Haderán helyezték örök nyugovóra.

Családi fotók



1. Lolik és Fanny Rison LeCion-i udvarukban 1903-ban



2. Fanny és Lolik három gyermeke Jafón, 1893-ban. Balról: Sosána, Cila és Avsalom.



3. Avsalom Feinberg húsz évesen Saullal, Borisz Feinberg fiával


4. Cila és Avsalom 1910-ben Jafón. A kép apjuk, Lolik számára készült, akinek orvosi kezelésre Németországba kellett utaznia.


5. Avsalom a testvére lányával, a négy éves Zoharával 1911-ben.


6. Cila és Borisz fia, Saul 1907-1908 körül Haderán, a tehénistálló mellett


7. A Feinberg-család a haifai német kolónián, Sosána és Náchum Vilbosevics udvarában, 1910-ben. Náchum Vilbusevics szemüvegben, Avsalom modern zakóban. Vilbusevics mellett Sosána, Avsalom előtt balról: Fanny, Zohara és Cila. Lolik nincs a képen, mert valamiért nem volt hajlandó előjönni a házból és a többiekkel együtt kamera elé állni.


8. Cila kendőben, barátnőjével, Pnina Levontin-Horowitzcal.


9. A Herzlia Gimnázium növendékei osztálykiránduláson a Jordán völgyében. Némelyikükről ma utca van elnevezve Izraelben. Az Ein Gedi osztály tagjai közül azok, akik aláírták a nevüket: Hillél Kohén, Dov Hoz, Mose Sertok, Joszéf Kaizerman, Zerubável Hábib, Jákov Kavshana, Avraham Semion, Jichák Kohén, Mose Wolfson.


10. Az 1911-es érettségi leányfelhozatala, szintén a Herzliából: az ifjú hölgyek közt ülő úr az osztályfőnök, Metman Kohén. Fentről jobbra: Rivka Sárét (Sertok), Jona Pápo, Chana Trachtenberg, Cila Feinberg, Chana Chon, Pnina Levontin, Chájá Weisz, Michál Kohén, Sulamit Hurwitz.



11. A Herzlia Gimnázium első osztályfotója Dr. Metman Kohénnel. Leghátul, jobbról: Behráv, Jichák Kohén-Kedmi, Chana Chon, Nechama Friedman, Jona Papo, Mose Sertok (Sárét), Zerubável Hábib. Második sor hátulról, jobbról: Alexander Málchi, Élijáhu Golomb, Béit Háláchmi, Ginsburg, Rivka Sertok (Hoz), Cila Feinberg, Mátitjáhu Gruno, Dov Hoz. Harmadik sor, jobbról: Kármi (Jánovszki) Berman, Kavsana, Wolfson, Dr. Metman Kohén, Penny Metman (ül), Náchum Reznik (ül), Chájá Weisz. Az ülők jobbról: Menuchin, Vinokor, Kleinovics, Milotzky.


12. Cila mindig is inkább szeretett volna fiú lenni. Nem szövőtanfolyamra járt, hanem az ácsmesterséget tanulta ki, hordta kuzinja, Saul ruháit, és ezen az 1908-as jafói felvételen fiúként pózolt. Ő volt a Herzlia Gimnáziumban az első lány, aki a tornaórán bugyiban mert mutatkozni.


13. A képeslap hátuljára ezt írta Cila: „Ohél HáSulámit, Ijár 5673 (Sulamit sátra, 1913 májusa), az utolsó évi osztálykirándulásunkon Ein Gediben”

14. Cila a négyéves Zoharával 1912 májusában


15. Lolik (Jiszráél) Feinberg


16. Avsalom édesanyja barátnőjével, Fania Chiszinnel


17. Fanny és Lolik legidősebb lánya, Sosána, aki szeretett kiöltözni. 1910 körül


18. A Herzlia Gimnázium hatodikosai. Cila a második sorban, balról a második


19. Jiszráél felesége, Fanny

*Róla a 2008. január 24-i posztomban olvashattok bővebben, itt: http://miertcion.blogspot.com/search?q=feinberg

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Konrad írja:

Hm...kísérteties ez a cikk, igazi szellemidézés.

Lehet, a képek miatt.

Más:

"Lolik és Fanny Rison LeCion-i udvarukban 1903-ban"

- Rison LeCion (Cionban az első, ugye?) volt az első, szervezetten működő pre-izraeli gazdasági és közösségi zsidó település, mely ma is megvan, de immár egy város, jól tudom?

OK, hogy a nevéből ez jöhetne le kapásból, de amennyire tudom, Rishon előtt is voltak már zsidó telepek arrafelé, szóval mégsem az volt az "első", ezért a kérdés.

Nechemia ben Avraham írta...

Rison LeCion: ma valóban egy nagyváros már, a negyedik legnagyobb. Persze, előtte is voltak elsők, de "hivatalosan" ez lett az első. Oroszok alapították 1882-ben, de pl. Petach Tikva is megelőzte, csak annak a történetében volt egy cezúra, mert azt egyszer elhagyták.