Oldalak

2008. április 28., hétfő

A Pusztulás és Hősiesség Emléknapja

A Varsói Gettófelkelés hőseire – is – emlékezik május másodikán Izrael és a világ zsidósága. Jom HáZikáron LaSoá VelaGvura a teljes neve e hátborzongató napnak, amikor egy percre szirénák szava veszi át az uralmat, és megáll az élet. Az élők a holtakra gondolnak.

Az ünnepről csak jó egy évtizeddel Izrael Állam megalakulása után, 1959-ben döntött törvény: korábban viták dúltak afelől, mely dátum legyen a Holocaust emléknapja. Végül sikerült abban konszenzusra jutni, hogy minden idők leghősiesebb lázadását, a Varsói Gettófelkelést kell megtenni az emléknap szimbólumává. Ez azonban problematikusnak ígérkezett, miután a gettófelkelés 1943. április 13-án robbant ki – azaz Niszán 14-én, a Pészáchot közvetlenül megelőző napon. Így köztes megoldásként Niszán 27-ében állapodtak meg. Ez a dátum nyolc nappal előzi meg a Jom Háácmáutot, Izrael Függetlenségi Napját. Az ortodoxia egyes körei azt szerették volna, ha a Holocaust áldozataira is Tisá BeÁvkor, azaz Áv hónap kilencedikén emlékeznek meg, aznap, amikor az Első és a Második Szentély pusztulása miatt böjtölnek a vallásosok. Sajnos a mai napig tömegével vannak vallásos emberek, akik nemhogy nem hajlandóak emléknapként elismerni Niszán 27-ét, de látványosan tudomást sem vesznek róla.

Izraelben ha Niszán 27-e péntekre esik – mint épp az idén is –, az emléknapot egy nappal előbbre hozzák, ha pedig vasárnapra, akkor egy nappal későbbre viszik. A gálutban – a szombatra való tekintet nélkül – mindig Niszán 27-e számít Jom HáSoának.

Jom HáSoá előestéjén – idén: május elsején – tartják a hivatalos állami ceremóniát a Jád Vásémben; másnap, délelőtt tíz órakor, Izrael-szerte felbőgnek a légvédelmi szirénák, s két percen át gyászba merevedik az ország. Az utakon megállnak az autók, az autósok kiszállnak és vigyázzállásban adóznak a mártírok emlékének. Csak a fotósok dolgoznak – akik ilyenkor rendre lencsevégre kapják a szirénaszóra ügyet sem vető, tüntetően a dolguk után siető, többnyire kaftánt, kalapot viselő férfiakat.

Kérünk mindenkit, aki teheti: az emléknapon egyperces néma csend idején gondoljon a hatmillióra.

Nincsenek megjegyzések: