Oldalak

2008. április 12., szombat

Afulára a beat dinoszauruszait várják, Jeruzsálem luxus veteránautókra számít

Újra összeáll, és a zsidó állam hatvanadik születésnapja tiszteletére Izraelben koncertezik néhány beatlegenda: az Animals, a Marmalade, valamint a Herman’s Hermits; a negevi rászorulókat veteránautókkal alijázók segítik.

Három név: három banda, amelyek forradalmasították a hatvanas években a brit popzenét. Az Animalsről valószínűleg mindenkinek beugrik A felkelő nap háza (House of Rising Sun), a Herman’s Hermitstől pedig anno a Tánczenei koktélokban egyedüliként, viszont folyamatosan forgatott Ma nincs tej (No Milk Today - a banda a képen jobbra; kicsit megöregedtek azóta, de nem vészesen), a Marmalade-et viszont talán érdemes bemutatnunk pár szóval: az 1961-ben alakult skót formáció 1967-ig Dean Ford and the Gaylords néven játszott. A jelenlegi felállás 1974 óta él, noha az eredeti tagok közül már csak Graham Knight basszusgitáros maradt meg.

A beatdinoszauruszok fellépését a Kol Rega rádió munkatársa, Reuvén Lév és Cipi Livni külügyminiszter asszony fivéri, Éli Livni producer szervezték meg. A koncertre Sávuotkor kerül sor az afulai Amphi-Parkban.

A hatvan éves Izraelt azonban nem csak nála alig valamivel fiatalabb rockbandák köszöntik, hanem autómatuzsálemek is. Az Angliában aktív Jewish National Fund jótékonysági szervezet anyagi hozzájárulásának köszönhetően antik luxusautók érkeznek Londonból Jeruzsálembe, s a tervek szerint tizennyolc napon át lehet majd megtekinteni a gépjárműcsodákat. Több öreg autót repülővel hoznak, de lesznek olyanok, amelyek a saját kerekükön teszik meg a távolságot valamelyik földközi-tengeri kikötőig, Haifáig pedig hajóval folytatják az utat. Ami igazán örvendetes: lesznek sofőrök, akik már nem térnek vissza – ők a Nefes beNefes alijaprogram keretében végképp hazatalálnak Izraelbe.

A részvétel nem olcsó mulatság, autónként 35 ezer dollár körüli összegbe kerül, ám az a szerencsés résztvevő, aki elsőnek hajt át a Kneszet kapuján, a háromszorosát fizeti. Persze maguk a kocsik is komoly summát érnek: veterán Porschékat, Aston Martinokat, Jaguárokat és Rolls Royce-okat várnak Jeruzsálembe. Az idősebb kocsik közt van egy 1942-es Cadillac, valamint egy olyan Rolls, amelyet 1948 májusában szereltek össze, és Izrael Állammal együtt lesz hatvan éves. A résztvevő kocsik összértékét 82 millió dollárra becsülik.

Az eseményből közel 500 ezer dolláros bevételt remélnek a szervezők, amelyet a Negev szükséget szenvedő lakóinak megsegítésére ajánlanak fel. A Kneszet kapujánál Dália Icik házelnök asszony üdvözli a befutó autósokat.

Nincsenek megjegyzések: