Oldalak

2011. augusztus 21., vasárnap

Új zsidó ovi és suli a hétkerben

Leköltözött az Orbán-hegyről a Bét Menáchem: az utolsó simításokat végzik a Chabad által megszerzett négyszintes Dohány utca 32-ben a mesterek. A kíváncsiak huszonegyedikén, vasárnap bejárhatták a létesítményt, noha itt-ott még óvatosan kellett mozogni a létrák, le nem fektetett laminálparketták és kőműves-felszerelések között. A mesterek még a héten belehúznak, és Isten segítségével szeptembertől már Pest szívében indul a játék és tanulás a Bét Menáchemben. Ami egyúttal gán, vagyis óvoda is, sőt, már a bölcsődés kortól fogadják a csemetéket.


Welcome

Ami azonnal feltűnt: az épület hatalmas. Olyannyira, hogy mint Oberländer Bátsevától – Báruch feleségétől, az intézmény igazgatójától – megtudtuk, a felső szinteket egyelőre nem is fogják kihasználni. Különösen nagynak tűnik ez az épület a pesti zsidó viszonyok ismeretében – annak tudatában, hogy a júdaizmus iránt legfeljebb korlátozott érdeklődést tanúsító nagyérdemű kegyeiért jó néhány intézmény verseng: a Mászoret Ávot, a Lauder és a Scheiber, s mindegyikbe óvodától érettségiig járatható a gyermek.


Gyűlnek az érdeklődők

Jókora a Dohány utca 32, és ezt a nagy teret látva óhatatlanul eszünkbe jut, hogy nem ez az első impozáns épület, amit a Chabad megszerez magának. Tavaly ilyentájt avatták újra látványos külsőségek közt a Lajos utcai zsinagógát, ami ugyancsak optimista megközelítésnek tűnik a már említett korlátozott érdeklődés tükrében, no meg annak a ténynek az ismeretében, hogy az alija, hála Istennek, a válságnak és Orbán Viktornak, megháromszorozódott: évi ötven főről kemény százötvenre ugrott, és sokan úgy tartják, ez még csak a kezdet.


Bátseva rebecen a földszinten kalauzolja a társaságot

Lehet, hogy viszonylag rövid időn belül elválik, valóban szüksége van-e a máris túlméretezettnek tűnő intézményrendszernek akkora épületekre, mint a Lajos utcai zsinagóga meg a Dohány 32. Mi a magunk részéről azt kívánjuk a Menáchemnek, nője ki ezt az épületet minél előbb. Ennek érdekében a gyermekes zsidó családok hívják a 268-0183-as számot, vagy érdeklődjenek az óvoda@zsido.com címen.

Nincsenek megjegyzések: