Oldalak

2010. november 14., vasárnap

Hírkoktél

Egyiptomi katonát gyilkolt a terror * A Hamasz nem toloncolná ki az aggastyán zsidókat * Nem műtötte meg a zsidó orvos a nácit

Gázai arabok gyilkolták meg néhány nappal azon egyiptomi határőrök egyikét, akiket a Hamasz terrorszervezet megszállása alatt lévő Gázai-övezetet Egyiptomtól elválasztó acélfal őrizetére rendeltek ki. (Nem csak Izrael védekezik fallal az arab terroristákkal szemben: a kairói kormány a valaha-volt Vasfüggönyt megszégyenítő műszaki zárat hozott létre, igaz, ez soha nem volt téma a hágai nemzetközi bíróságon. Az acélfal  - lásd balra - célja, hogy megakadályozzák a fegyverek és egyéb áru Gázába csempészését.) Az incidens a gázai csőcselék kődobálásával kezdődött. Az egyiptomiak válaszul tüzet nyitottak (ők az izraeliektől eltérően nem gumilövedéket használnak, hanem éleset), mire gázai oldalról is eldördültek a fegyverek.

Az al-Dzsazíra szerint az összecsapást kirobbantó kődobálókat a Hamasz terelte ki a helyszínre. A tüntetőknek eredetileg amiatt kellett volna tiltakozniuk, hogy az egyiptomi hatóságok késleltetnek egy Gázába tartó nemzetközi segélykonvonjt, amely emiatt el-Árisban vesztegel. A Nagy-Britanniából útnak indult, 250 járművet tartalmazó, ötszázhúsz főt mozgató konvoj azért nem haladhatott tovább, mert annak sofőrei és kocsikísérői korábban nekiestek az egyiptomi katonáknak, és az összecsapás eredményeként ötvenöt ember került kórházba. A palesztin-párti aktivisták dühét az váltotta ki, hogy Egyiptom csak akkor lett volna hajlandó az állítólag gyógyszert szállító konvojt Gázába átengedni, ha néhány kamion – Izraelen keresztül megy. Kairó a jelek szerint ezúttal nem kívánt bűnsegéd lenni abban, hogy újabb fegyverek kerülnek az „éhező” Gázába.

Napnál is világosabb, hogy egy ekkora konvojt teljesen értelmetlen dollármilliókért végigvonultatni a fél világon; többe kerül a leves, mint a hús. Az akció hecckampány volt, és semmi mást nem célzott, mint a kedélyek felborzolását. Izraelt ezúttal nem sikerült lejáratni, életét veszítette viszont egy ember, aki feltehetően nem hal meg fiatalon, ha elmebetegek nem kívánnak széplelket játszani.

***

E blogon nem egyszer szóba került már, hogy az arabok, de különösen a Hamasz, még látszatengedményekre sem hajlandók Izraellel szemben. Nos, örömmel jelentjük, megtört a jég.

A terrorszervezet hivatalos álláspontja szerint a zsidó államot, úgy, ahogy van, fel kell számolni, annak helyén – és nem mellette – kell a palesztin államot létrehozni, ahol egyáltalán nem maradhatnak zsidók: őket külföldre kell toloncolni, aki pedig ellenállna, az halál fia legyen. Most ez az álláspont némiképp módosult: azok a zsidók, akik már az első világháború kirobbanása, azaz 1914 nyara előtt itt éltek, maradhatnak. A kilencvenhat éven aluliaknak azonban – távozniuk kell, függetlenül attól, hogy most alijáztak valahonnan, vagy már az ükapjuk is Erec Jiszráélben élt.

Az álláspont keményebb, mint boldogult Arafaté és a PFSZ-é volt, hiszen Arafat az Izrael Állam kikiáltása – 1948 májusa – előtt ott élt zsidó népességet nagyvonalúan megtűrte volna a palesztin államban.
Az ügyről a pánarab al-Háját című lap tudósított, amely Halíl al-Hajának, a Hamasz terrorszervezet egyik illetékesének tette fel a kérdést: a Hamasz iszlamista emirátust akar-e kikiáltani Gázában. A kérdezett nemmel válaszolt, majd kifejtette: Gáza része lesz a jövőbeli palesztin államnak, amely „a tenger és a folyó” (a Földközi-tenger és a Jordán) közt terül majd el. Ez az ország azonban határozottan „iszlám Palesztina” lesz, amely „egyesíti a palesztinokat. A zsidóknak ebben semmi joguk nem lesz, kivéve azokat, akik az első világháború előtt Palesztina földjén éltek.”

***

Észak-Rajna-Vesztfáliában történt: a zsidó orvos azután hagyta el a műtőt, hogy megpillantotta páciense karján a náci tetkót.

A Bild német napilap számol be a múlt pénteken, Paderborn városának kórházában történt esetről. A zsidó sebésznek egy harminchat éves urat kellett volna megoperálnia, de miután meglátta, hogy a beteg karján ott éktelenkedik a Reichsadler – a birodalmi sas, karmai közt a horogkereszttel –, kiment, és egy kollégáját kérte fel a beavatkozás elvégzésére. „Nem operálhatom meg a férjét”, közölte döntését a náci kint várakozó feleségével. „Zsidó vagyok.”

A náci szimbólumok közszemlére tétele Németországban bűncselekmény, amit a bíróság három évig terjedhető szabadságvesztéssel szankcionálhat.

Nincsenek megjegyzések: