Oldalak

2009. január 27., kedd

Megszentségtelenítették a lágymányosi zsinagógát

Radnóti Zoltán rabbi hallgat, az illetékesek még azt sem árulják el, tettek-e feljelentést a rendőrségen

Az ember hallomás útján nem közöl hírt, igyekszik annak igazságtartalmáról lehetőségeihez mérten meggyőződni. Főként ha fontos hírről van szó. A Károli Gáspár téri zsinagógáról – ez az a bizonyos lágymányosi zsinagóga, ahol nemrég a női minjen ötlete verte ki néhányaknál elég csúnyán a biztosítékot – van szó, ahol a suttogó propaganda szerint náci/iszlamista érzelmű egyének az Öntött Ólom hadművelet idején úgy kívánták kifejezni eszmei hovatartozásukat, hogy gyújtogattak vagy gyújtogatni akartak – erre utaló nyomokat találtak, többek közt nagy mennyiségű gyufát –, a falra pedig kiírták: „GYILKOS ZSIDÓK”.

Erről tudomást szerezvén a következő e-maillel fordultam Radnóti Zoltánhoz, Lágymányos rabbijához és Stern Péter rasekólhoz (miután az utóbbival semmilyen nexusban nem voltunk soha, Radnóti viszont neten le-ledorongolt már egyszer-kétszer, a második e-mail magázó formában ment el):

A Miért Cion? értesülései szerint nemrég a zsinagógátoknál a gázai hadjárat idején, arra történt reakcióképpen gyújtogatási kísérletre vagy gyújtogatás előkészületére került sor, illetve ismeretlenek gyalázkodó falfirkát festettek a falra. A történtekkel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni.

a) Igaz-e az, hogy gyújtogatási kísérlet történt, illetőleg erre utaló nyomokat (többek közt nagy mennyiségben gyufát) találtak?
b) Igaz-e az, hogy a zsinagóga falára felírták: „Gyilkos zsidók”?
c) Tettetek-e feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon?
d) Igaz-e az, hogy ezután kameráztátok be a környéket és áll civil ruhás őr a kapunál, akit a Mazsihisz fizet?
e) Készült-e a nyomokról, a feliratról fényképfelvétel?

Válaszodat előre is köszönöm!

Kiváló tisztelettel, mint fent.

Miután órák teltek el és semmilyen válasz nem érkezett, kezdtem kapcsolatba lépni olyan tagokkal is, akikről tudtam, hogy több-kevesebb rendszerességgel megfordulnak Lágymányoson:

„Magának ehhez semmi köze.”

„Titokban akarják tartani, de én szemétségnek tartom, hogy csak a vezetőség tudhat róla.”

„Ez nem publikus.”


És a legcifrább:

„[…]a tisztességes tájékoztatásjegyében közölj több legyilkolt palesztin kisgyerekfotót.”

Aztán a rasekól nagy nehezen válaszolt. A következő e-mailt kaptam:

Tisztelt Rákócza Úr,

2009. január 11-én, a délutáni órákban a BZSH Újbudai Körzet Bét Sálom Zsinagógájának kapujánál kisebb súlyú rongálási kísérlet történt.
Anyagi kár nem keletkezett, a zsinagóga vezetősége megtette a szükséges biztonságiintézkedéseket a további, hasonló esetek megelőzésére.
Üdvözlettel:

Stern Péter
elnök
BZSH Újbudai Körzet


Radnótitól azóta is néma csend.

Hát, itt köszönöm meg a fajsúlyos tájékoztatást – Olvasóim nevében is. Akinek netán még kérdése lenne, komment formájában felteheti. Nekem ezek után már csak egy van. Mi okoz nagyobb kárt: a „kisebb súlyú rongálási kísérlet”, vagy a sumákolás?


A kép - egyelőre - illusztráció. A berlini zsinagógát ábrázolja a Kristallnacht idején.

36 megjegyzés:

חנה írta...

Kedves Richárd,

nem értelek..., annyi választ kaptál! Ez Neked mért nem elég???
Hallgass a nagyokra: A tisztességes tájékoztatás jegyében közöld már le az összes legyilkolt palesztin kiskölyök fotóját, mindegyik alá írd oda, akkor halt meg, mikor papája épp magával rángatta,vagy mamája vitte épp a "hamasz óvodába" /ahol előbb tanult meg gránátot dobni, mint kitörölni a fenekét/. Aztán írd ki főcímnek, NEM A BUDAI ZSIDÓK TETTÉK! Ettől biztos minden szóbajöhető gyanúsított megnyugszik, s messze elkerüli a "Béke házá"-t.
Esténként pedig, ha megkérhetlek, ne mantrázd a Talmudot, hogy minden zsidó felelős a másikért, mert Neked ehhez semmi közöd!

Névtelen írta...

Konrad írja:

A hazai zsidóság egyes csoportosulásainak mentalitásán nem kell meglepődni, szóval, kár erre pazarolni a Miért Cion oldalait.

Ám ott valakinek volt egy igen elémés felvetése, mely - jó idióta szokás szerint - véletlen sem a kérdésre, kérésre válaszol:

"„a tisztességes tájékoztatásjegyében közölj több legyilkolt palesztin kisgyerekfotót.”

Ricsi:

- Tudod mit?

Közölj!

Kezdhetnénk mondjuk a '70-es évek elejéről, amikor a jordán hadsereg ölte a palesztinolat halomra (kb. 20-25 ezer áldozat).

Aztán lehetne folytatni a különféle palesztin bandák közötti leszámolások eredményeivel (főleg Libanonban, úgy '71-től, de a '90-es évek arafati maffiaállama is jó forrás lenne...).

Ez úgy 33 évet töltene ki.

És akkor be lehtne fejezni a tavalyi, libanoni hadsereg által indított, rendkívül szakszerűtlen, sok járulékos áldozattal járó tábor-ostrommal.

Ja, és ne feledkezz meg az iszlámnácik tevékenységéről belinkelni pár videót, akik ugye, saját kölkeiket hajtják ki az aknamezőkre, és tartják őket az izraeli fegyverek elé fedezéknek, mint valami fél marhát.

Jó sok "legyilkolt palesztin kisgyerekfotót" lehetne közölni mindről...

És hogy a gyerekhulla-fotókat eredetileg kérő illető el ne keseredjen:

- Tegyél közé jó sok fotót izraeli kisgyerekek hulláiról is, akiket az iszlámnácik nyírtak ki az utóbbi 60 évben. szóló gyilkosságok, buszrobbantások, szétvert fejű, vagy agyonlőtt gyerekek, ilyesmi.

(bár, ha vannak fotóid az államalapítás előtti időkből, a hebroni, jeruzsálemi iszlamista tömeggyilkosságokról, merényletek eredményeiről is közölhetsz pár képet).

Névtelen írta...

jereváni rádió? :)

razo írta...

Pontosság kedvéért:

1 (azaz egy) db e-mail-t kaptam, tegnap, azaz január 26-án 8.57-kor.
Mivel reggel 7.00-től zsinagógában voltam, és utána egész nap (kb. 17.00-ig) Stern Péter elnök úrral voltam úton és dolgoztunk a közösség építésén, majd 18.00-tól a zsinagógában oktattam az előimádkozás háláháit (lásd honlap) ezért nem én válaszoltam önnek.
Stern elnök úr még aznap este válaszolt önnek.

offtopic: (?)
Örömmel venném, ha következő cikkében a zsinagógánkat nem negativ módon tüntetné fel, hanem pl. azt hangsúlyozná, hogy az ország zsinagógái közül itt folyik a legkomolyabb oktatás, vagy hogy itt péntek este több gyerek van, mint máshol hívő. stb.

Én nem is tudom miért csodálkozik azon, ha a cikkből sugárzó gyűlölet miatt egyes zsidó közösségek egyszerüen ignorálják önt. és a munkásságát.
Gondolom ön is tudja, hogy bármely csoport kizárólagosan egyoldalú bemutatása minden gyülölet alapja. Ebben a kommunikációs technikában a múlt századi Németország igen csak élen járt.

Sok békét kiván: Radnóti Zoltán rabbi

Névtelen írta...

most itt mi van?miért nincs hozzá köze?ő vmi rossz zsidó, v mi?

Nechemia ben Avraham írta...

Mámeg magázódunk, Zoli?

:)

Ne énrám legyél pipa, én csak tájékoztatok. A kérdésekre mellesleg még mindig nem kaptam választ tételesen.

Az, hogy hány gyerek van és mekkora tanulás folyik melyik zsinagógában, nem egy cionista honlap dolga. Ha rátok gyújtják az épületet, az igen.

Ami természetesen nem jelenti azt, hogy a "csoportot" mutatnám be negatívan, mint azt te is tudod. Inkább a TI kommunikációs technikátok a ciki. Az nem a múlt századi Németországé, hanem a múlt századi Szovjetunióé. Ők jelentették Csernobilt asszem egy hét múlva, amikor már minden bűzlött az atomtól. Fölösleges rám pipa lenni, mert ha itt ki nem pattan, kipattant volna máshol. Ez már csak egy ilyen világ. Információk szabad áramlása - ha ismered ezt a fogalmat.

"A Szabad Európa Rádió híreit hallották hallgatónk a 19, 21, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon."

Nechemia ben Avraham írta...

Trógerzsidó: szerintem az első hozzászóló idézőjelesen fogalmazott, némi keserű cinizmussal, és nem engem akart bántani.

Névtelen írta...

Az nem lehet, hogy azert nem valaszoltak, mert nem akartak otleteket adni az antifasisztaknak?
Aki ezt tette, be akart kerulni az RTL klubba, vagy a Blikkbe.
Ezekkel a blogokkal pedig sikerul is neki....Talan tenyleg jobb lenne ha e zsinagogak jo hiret terjesztene, es nem beszelne ilyen hangon egy kozossegrol sem.
Akar cionista honlap, akar nem. Akar kapott valaszt, akar nem.
Ironikussaga nem fogja megnyitni a zart kapukat...
Oka volt, hogy csak ennyit mondtak, nem gondolja?

Nechemia ben Avraham írta...

Persze, hogy volt oka. A világon mindennek van oka. De szerintem nem ez volt az ok. Nagyon rosszul értelmezi a világot az, aki mindent a szőnyeg alá söpréssel akar elintézni. Ez általában jellemző Magyarországra, nem kimondottan zsidó jelenség, noha a magyarországi zsidóság természetesen ebben is túlteljesít, mint mindenben. Az ötleteket nem az adja, ha megírnak egy támadást, ez egy. Az ötleteket az adja, hogy az ország tele van magát önhibáján kívül vesztesnek érző és rendkívül ingerült emberrel, akiknek egy része sajnos ilyen gazemberségre sem átall vetemedni. Agyonhallgatni nem lehet, mert akkor kipattan máshol. Maguk a tettesek eldicsekednek vele szélsőjobbos szennylapon, például. Persze az egésznek az elintézési módja lehet az is, hogy esetleg megkérik az újságírót, hogy temesse el ezt a dolgot. Lehet ám ilyet csinálni. Volt már rá példa. De nem, beleverni azonnal, ahányat lehet, a pofájába, mert attól biztosan nagyon engedelmes lesz, lebunkózni keretlegények útján: igazi sztálinista reakció. Tanulják meg végre, húsz évvel a rendszerváltás után, hogy ez a dolog nem így működik.

Névtelen írta...

Most tulajdonképpen mi is a hír? Felgyújtottak egy zsinagógát, és megpróbálták eltusolni? És Te megtanitod őket nem eltusolni, ha felgyújtják őket? Nem értem az egészet...

Nechemia ben Avraham írta...

Ja, igen, ez fontos. Razo szerint a "csoportot" mutattam be egyoldalúan, a névtelen versenyző szerint pedig a "közösséget". Ez egyszerűen nem igaz, tessék talán elolvasni a címet. Feltehetően nem a "csoport" vagy a "közösség" bűne egy antiszemita disznóság. És annak elhallgatása sem.

Névtelen írta...

Te Ricsi, nem lehet, hogy éppen Te vagy az a "magát önhibáján kívül vesztesnek érző és rendkívül ingerült ember", aki most megmutatja, hogy vele nem lehet szórakozni?

Gerson írta...

A matematikaprofesszor rabbi felvázolta az egyenlet megoldását:

RZ=a zsinagóga

Tehát, ha ő tudja, mindenki tudja!!! Elég az, minek gondolkodni!!!
Még nem jönnének azok a sok kisgyerekesek, aztán /szokás szerint/ még egy nyamvadt minjen se jönne össze!!!
Még jó, hogy a pontosság kedvéért nem számolt be egész napjáról, hú mik derültek vóna ki!
Örömmel venné, aszongya, hogy zsinagógánkat következő cikkében blablabla, jaj Ricsi, ugye nem akarod erre a pojácára pazarolni a drága időd?
Rabbi létére annyit se tud, hogy a békét nem elég kívánni, mint a nőket... Tenni kéne érte!
Egy barátom mindig azt mondja, ki a frontra az ilyennel!
Kedves nagyon okos Névtelenke-eszetlenke, szerinted maguktól nem tudják, hogy kell gyufát gyújtani???
Szerintem használni is tudták. Sőt, a gázt is!!!

Nechemia ben Avraham írta...

"Te Ricsi, nem lehet, hogy éppen Te vagy az a "magát önhibáján kívül vesztesnek érző és rendkívül ingerült ember", aki most megmutatja, hogy vele nem lehet szórakozni?"

Hát hogy a fenébe se. Sőt, a zsinagógát is én gyújtottam fel.

Névtelen írta...

Úristen, felgyújtottak egy zsinagógát???? Hol?

Nechemia ben Avraham írta...

Tessék szíves lenni végigolvasni a hírt...

Névtelen írta...

Maga írta, hogy "a zsinagógát is én gyújtottam fel"! De miért????

Nechemia ben Avraham írta...

Ezt úgy hívják, hogy irónia... Elnézést, ha félreérthető voltam.

Névtelen írta...

Elnézést, hogy félreértettem. Akkor, ha jól értem, nem is történt semmi, csak nekem nehéz a felfogásom.

Ha ez az egész meggyalázós történet csak egy irónikus fikció, az megnyugtató. Pedig el is mentem oda, és nem volt semmi a falra írva, meg kormos se volt.

Baruch ha Shem.

Asher

HaKohen írta...

Ani, Gerson, Rákócza Richárd!
Olyan határtalan élvezettel olvastam meglehetősen agresszív, gyűlölködő és vitapartnereiteket az Ég magasságából kioktató mondataitokat.
Csak így tovább, ne csak a szélsőjobboldali, "radikális" és egyéb honlapokon mocskolódjanak mások. Mutassuk meg, mi zsidók és "zsidók" (az idézőjel Ani leleménye egy másik blogról), hogy mi is képesek vagyunk erre.
Apropó RR: hol dicsekedtek el a tettesek és melyik szélsőjobbos szennylapon a Bét Sálom felgyújtásával? Biztos vak vagyok, mert nem láttam, ugyanúgy, mint ahogy Asher sem (nekem is híresen nehéz a felfogásom)
Ja, és imádom az iróniát. De azért a hülyeséget nem menti. (Bocs.)

Névtelen írta...

Pedig tegnap este összefutottam ott egy pár hölggyel, meg egy nagydarab pasassal, és amikor kérdeztem, mi történt, azt akarták beadni nekem, hogy egy részeg hajléktalan lehányta a kaput, és szétszórta a cuccait a kapualjban.

Most, hogy figyelmesen elolvastam a fentieket, úgy tűnik, hogy nyilvánvalóan valami nagyon sötét dolgot akarnak elleplezni. De továbbra sem értem, hogy vajon mit, és főleg miért???

Ha viszont tényleg csak ennyire szégyellik, hogy lehányták a kapujukat, akkor nem árulkodás akaratuk ellenére kiteregetni és kiszinezni a dolgot?

Elnézést, hogy ennyit értetlenkedek, de a cim alapján azt hittem, valami komoly dologról van szó, viszont továbbra sem értem, mi ebben a vicces.

Asher

Nechemia ben Avraham írta...

Kedves Aser, semmi gond. Ha az olvasó valamit nem ért, akkor az nyilván rosszul van megírva. Én kérek elnézést.

Gerson írta...

HaKohen, én élvezetnek nem nevezném, mikor a te soraid olvasom, mert rendszeresen elfelejted elolvasni a tényeket, s azonnal csak a balhét keresed. Vak vagy, aha, asherrel együtt, mert csak azt nem látjátok, hogy Ricsi értetek szólt a dologról, s nem ellenetek. Asher meg a bátor névtelenek már a gyújtogatást is tagadják, holott azt a rasekol megírta, holott a rabbi nem tagadta.
Minden irónia nélkül mondom: szabad országban élünk, annak a seggét nyalod, akiét akarod.

Névtelen írta...

Az könnyen lehet, mert nekem az jön le az egészből, hogy Maga kapott egy fülest valahonnan, és bár ezt senki nem erősítette meg, főleg nem elég gyorsan, Maga ezen megsértődött, és tényként megírta. Legalábbis a címben nem látok kérdőjelet.

Nem lett volna egszerűbb, ha maga is veszi a fáradságot, feláll a képernyő elől, és odamegy a helyszínre tájékozódni?

A frászt hozta rám!

Asher

חנה írta...

HaKohen Úr,

a tisztességes tájékoztatás kedvéért szólalok csak meg, s mert Ön névszerint megszólított.
A zsidó szó idézőjelben innen származik:
"Segitségül, csak annyit árulhatok el, hogy nem arabok irták, és nem nyilt és ismert magyar nácik, hanem feltehetően "zsidók", vagy akik zsidóknak akarnak látszani; tehát nem Morvai és nem az Infon jelent meg"
Azt pedig maga nagyon jól tudja, hogy ez Naftali Krausz bácsi blogjában, az ő tollából származik, mivel minap ott volt egy nem túl épületes szóváltásunk.
De az olvasók kedvéért idelinkelem. Aztán majd eldöntik, ki csúsztat.
http://judaizmus.blogspot.com/2009/01/szerdn-jn-obama-elnk-szemlyes-kldtte.html
Gondolom, azt is nagyon jól tudja, mért állt ki egy nyíltan antiszemita cikk mellett. De maga dolga! Én csak a plágium vádját utasítottam vissza, nem gyűlölködtem, mindössze elmondtam a tényeket.
Végezetül: szerintem perverz dolog élvezni a gyűlölködést.

Nechemia ben Avraham írta...

"Az könnyen lehet, mert nekem az jön le az egészből, hogy Maga kapott egy fülest valahonnan, és bár ezt senki nem erősítette meg, főleg nem elég gyorsan"

Nos, akkor tessék még egyszer elolvasni a cikket, benne a rasekól e-mailjét.

"A frászt hozta rám!"

Az jó... :)

Névtelen írta...

Már elég sokszor elolvastam ahhoz, hogy végre egyértelmű legyen: ez egy közönséges kacsa, és az Ön fontoskodásán kívül nincs semmi értelme nincs az egésznek.

Teljesen életszerűtlen ugyanis az Ön feltételezése, hogy valami sötét összeesküvés lenne a háttérben, melynek az egyetlen célja, hogy Önt jól felbosszantsa.

Ennél sokkal életszerűbb az, hogy Önt egyszerűen megvezette az informátora tisztelt Rákócza úr, maga meg rutintalanul beugrott a provokációnak. Talán hasznosabb lenne ezen elmélkednie, mint megalapozatlan rémhíreket terjeszteni, és azokat tényként tálalni.

Asher

HaKohen írta...

Na, ebből is elegem lett.
Kedves Gerson, hol írta meg a rasekol a gyújtogatást? Talán egy másik blogon? Mert itt nem olvastam - még egyszer mondom, lehet, hogy vak vagyok. És hogy a rabbi nem tagadta? Azt sem tagadta, hogy ő pedofil, de ebből miért következik, hogy ő tényleg pedofil? Egy kevéske gondolkodást és egy kevéske logikát, ha szabad kérnem.
Nem vonom kétségbe, hogy Ricsi értünk szólt (kiért is?), de azt is kérem, hogy kéretlenül ne szóljon értem senki. Legalábbis ha még az sem világos, hogy miért kellene értem/értünk szólnia valakinek.
Ez, valamint Ani legutóbbi hozzá(m)szólása, sajnos csak azt a régi igazságot támasztja alá, hogy ha valakinek 1000 C°-ra megy föl a fejvize, akkor se lát, se hall, csak vagdalkozik, és a saját belső bonyodalmait próbálja másra vetíteni, illetve máson leverni.
De hát végülis valószínűleg igazatok van, kár akadékoskodnom: hátha számotokra ez a gyógyulás útja. És talán hatékonyabb, mint néhány bogyó.
További jó mindenhatóságot kívánok.

Nechemia ben Avraham írta...

A rasekol a rongálás szót használta. A gyújtogatást én nem használtam, én KÉRDEZTEM, hogy történt-e ilyesmi, nem pedig ÁLLÍTOTTAM. Most viszont azt állítom, a hülye megjegyzésekből ennyi volt elég. Mars vissza az elemibe, tanuljatok meg olvasni.

Nechemia ben Avraham írta...

Ja, és HaKohén stílusa megint csak vészesen kezd valakiére emlékeztetni, akárcsak korábban Adolf Akárkié. Ideje nicket is váltani.

Gerson írta...

Idézet a "Kohén Úr" -tól: "És hogy a rabbi nem tagadta (ti. a gyújtogatási kísérletet)? Azt sem tagadta, hogy ő pedofil, de ebből miért következik, hogy ő tényleg pedofil?"
HaKohen gondolkodást és logikát vár el: nos, tessék:
Tagadni csak egy állítást lehet, Ricsi kérdése az volt, igaz-e a hír, amit hallott...
Ezt razo nem tagadta. Nem is tagadhatta volna, hisz az egy nyilvános hazugság lett volna, azt meg nem igazán illik. A hallgatás meg még mindig beleegyezés.
Azt meg, hogy nem pedofíl, persze, hogy nem tagadta. Mert eddig nem hangzott el ilyen állítás. Csak Te állítottad:))) ("ő tényleg pedofil"-írtad..., amit úgy lett volna helyes megfogalmaznod: mért következne ebből, hogy ő pedofíl LENNE!)
Írás/olvasás-korrepetálásért és illemóráért a titkárnőmnél kérhetsz időpontot. Mer' zsidó vagy, s csak neked féláron!!!
HaKohen, ha túltetted magad a személyeskedésen, s tudsz a témára koncentrálni, ajánlom figyelmedbe a következő, még kicenzúrázatlan oldalról /http://www.sofar.hu/2009/01/hogyan-uraljk-magyar-zsidk-mdit.html?showComment=1232626260000#c297042226670613625/ egy IGAZI ZSIDÓ hozzáállását:

"Balázs írta...
Ne merje magát zsidónak hinni és nevezni az, aki a mostani nehéz helyzetben nem áll mellszélességgel Izrael mellé. Semmit se számít, ki milyen irányzathoz tartozik, sőt, még az sem, templomjáró, vagy templomkerülő. Nem fontos,hogy egészében, vagy csak részben zsidó származású. Két dolgot tartsunk szem előtt: hogy zsidó őseink nem hiába éltek és dolgoztak sok ezer éven át, és hogy értünk is harcolnak izraeli testvéreink. Végül: igazuk van. A Hamász, egyáltalán bármiféle gyáva arab terror tűrhetetlen. Nem ember, nem férfi, és nem nő, aki elviseli, ezzel leértékeli sok száz generáció áldozatát, és munkáját, röviden: a jövőt. W.N.Z." /Fogggalmam sincs, ki ez a Balázs...,de/
ITT KEZDŐDIK A ZSIDÓSÁG!

S ott ér véget a zsidó média, Bádogember (Ricsi:)))))))))))) ahol az ember mások seggét nyalja...

Hozzátenném, HaKohen projektív önvallomását: "egy dolog élteti: nagyhatású repeszbombát dobni a közbeszédbe. A bombasztikusság még az igazságnál és az értelmes párbeszédnél is fontosabb számára. Ezt az önimádat egy fajtájának is nevezhetnénk. "

S mielőtt ezt is RR-re vagy Anira kenné, az idézet tőle van.

"Nem vonom kétségbe, hogy Ricsi értünk szólt (kiért is?)/az ember egy idő után azér' definiálja önmagát, s hovatartozását!!!/, de azt is kérem, hogy kéretlenül ne szóljon értem senki"
HaKohen stílusa messze állt attól, ahogy KÉRNI illik/szokás.
De valóban: csak annyit kellett volna mondani, Ricsi, ez történt, szomorú, de nem akarunk balhét, mert félünk, vagy mert úgy gondoljuk, hogy többet ártana, mint használna, ha napvilágra kerülne az igazság. (Mint ahogy ez a balhé is nekik árt jobban, mert rosszat sem kell mondani róluk:leszerepeltetik ők saját magukat a sumákolásaikkal és hazugságaikkal.)

Azt meg már igazán nem szükséges megjegyezni, kinek használ a sötétség.

Névtelen írta...

Olyan kisfalu ez a Budapest, pláne zsidó szemmértékkel mérve. Tehát bármi történik a pesti (jelen esetben budai) zsidóság berkeiben, nyilvánvalóan közügy, éppen ezért a szóban forgó "rongálás" minden olyasvalakire tartozhat, aki csak egy kicsit is szívén viseli a zsidóság itthoni jövőjét.

Ez a poszthoz kommentként leadott "jaj, akkor most mi is történt?" jellegű bugyuta színjáték, no meg az "ezt aztán kikérem magamnak!" típusú bedurculás roppant tanulságos kis mese. Iskolapéldája a tömény mellébeszélésnek és talán egy kiadós félreértésnek is.

Abszolút életszerű, ha egy rabbi vagy netán a rasekol bokros teendői mellett nem ér rá magánleveleket böngészni a neten, az viszont már nem, ha a munkájukat és munkahelyüket érintő publicitás gyanús érdeklődő emailre későn vagy egyáltalán nem válaszolnak.

Egy vezetőnek mindig ésszerűbb a balhét időben megelőzni vagy kikerülni némi porhintéssel és egy kis válveregetéssel, mint a hallgatás gyanút ébresztő ködfelhőjébe burkolózni. Szerintem nem is kelletik hozzá túl nagy diplomáciai érzék, mindenesetre célravezetőbb, mint csípőből visszatüzelve gyűlölködéssel és nem létező közösségek ignorálásával vagdalkozni.

Vagyis a rabbi részéről - ha már ennyire nem ér rá kimerítően reagálni, holott többek között ez is a feladata - mindannyiunk számára megnyugtatóbb lett volna legalább annyit jelezni, hogy bocs, de most éppen elfoglalt vagyok, viszont ekkor vagy akkor majd jelentkezem és persze mindent tisztázunk, de annyit mindenképpen, hogy XY helyettem is kielégítő tájékoztatást adhat és adni is fog a történtekről.

Mivel ez a frappáns gesztus egyértelműen hiányzott a fenti történetből, a blogot velem együtt olvasók számára a sztori végére csak maradt egy kurta-furcsa kérdőjel: Mi a fészkes fenét kell azon titkolózni, ha ismeretlen gazemberek akár a legkisebb mértékben is megpróbálják beszennyezni Budapest eddig legjobban teljesítő zsinagógáját???

Merthogy egy korrektebb tájékoztatás esetén, bizonyára akadt volna pár jobb érzésű ember, aki az eseten felháborodva, tenni és segíteni akar.

Levana

Nechemia ben Avraham írta...

Legyen ez a véxó.

razo írta...

Syívből örülök, hogy vége lett ennek az egésznek. Akkor így az utolsó szó jogán - tisztánlátás végett - még egyszer elküldöm Stern elnök úrral közösen megírt, és Stern elnök úr e-mail címéről még a kérdés napján a blogjuk számára elküldött közleményt:

Tisztelt Rákócza Úr,

2009. január 11-én, a délutáni órákban a BZSH Újbudai Körzet Bét Sálom Zsinagógájának kapujánál kisebb súlyú rongálási kísérlet történt.
Anyagi kár nem keletkezett, a zsinagóga vezetősége megtette a szükséges biztonságiintézkedéseket a további, hasonló esetek megelőzésére.
Üdvözlettel:

Stern Péter
elnök
BZSH Újbudai Körzet

Remélem ebből mindenki megérti, azt amit meg kell érteni. Se többet, se kevesebbett...

Nechemia ben Avraham írta...

Ez ám a frappáns gesztus. Ebből aztán mindenki megért mindent.

:)

חנה írta...

http://www.youtube.com/watch?v=8_dy6YMA3JI

no comment:'(