Oldalak

2009. január 18., vasárnap

Hatalmas gázmezők Haifánál?...

Sokszor elkiabálták már az elmúlt hatvan évben, de talán most igaz: illetékesek szerint a világ egyik legnagyobb – és kitermelhető – gázlelőhelyeire bukkantak az észak-izraeli vizeken.

Ma jelentették be: Haifától nyolcvan kilométerre, a Támár–1 kútnál, 1,7 kilométer mély vízben, majdnem 5 kilométer mélységben bukkantak olyan gázlelőhelyekre – összesen háromra –, amelyeknek vastagsága jóval nagyobbnak bizonyult a korábban becsülteknél.

Izraelben hat évtizede lázasan keresnek energiahordozókat, eddig kevés sikerrel: a sors fintora volt, hogy míg a jobbára ellenséges arab országok egy részét alaposan megáldotta olajjal-gázzal a Teremtő, no meg az őket létrehozó hatalmak vonalzója, a zsidó államban kevéske rézen kívül szinte semmit nem lehetett bányászni. Talán most?

Talán most, hiszen Charles D. Davidson, a Noble Energy elnök-vezérigazgatója bejelentésében úgy fogalmazott a Cahal rádiójának, hogy cége „elképesztően izgatott” az eredményektől, mivel „ez a legfontosabb kilátások egyike, amellyel valaha szembesültünk és úgy tűnik, a cég történetének legfontosabb felfedezése”. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a Noble Energy nem tartozik az óriásokhoz, eddig az Egyesült Államokon kívül Egyenlítői Guineában, Kínában és Nagy-Britanniában kutakodtak leginkább. Mindenesetre nem csak Davidson volt felvillanyozva, hanem az izraeli Delek energiacég tulaja, Jichák Tsuva is, aki már „a világ egyik legnagyobbjának” nevezte a leletet – reméljük, nem csak első felindultságában. Tsuva szerint a gázmezők fontos mérföldkövet jelentenek az Izrael gazdasági függetlensége felé vezető úton.

„Kétségem sincs afelől – folytatta Tsuva (a Támár fúrótornyot egyébként az ő unokájáról nevezték el, és úgy tűnik, ez szerencsét hozott) –, hogy ez a nap ünnep Izrael Állam számára. Gáz tekintetében nem leszünk többé függőek, még exportálhatunk is. Felbecsülhetetlenül nagy mennyiséggel van dolgunk; Izrael ezzel megoldotta a jövő generációk problémáját.” A Delekét már rövid távon megoldani látszik, a cég részvényei ugyanis néhány óra alatt 38 százalékkal drágultak.

Binjamin ben Eliézer energetikai miniszter extázisban nyilatkozva „történelminek” nevezte a felfedezést, „amely megváltoztathatja az izraeli ipar arculatát.” Ami nem csoda, hiszen valóban elképesztő a mennyiség, becslések szerint – közel 3,1 trillió köbláb, vagyis 87 milliárd köbméter, a minőség alapján pedig a gáz a legmagasabb osztályba sorolható.

A lelet Izrael és Ciprus között helyezkedik el, ezzel azonban nincs gond, miután a ciprusi fúrási jogok is Tsuva kezében vannak.

Hogy is volt a Hegedűs a háztetőnben?

Egyezzünk meg, Istenem, Uram,
Osztozzunk meg azon, ami van,
Száz dicsőség néked odafenn!
S nékem egy kis pénz itt lenn!

Ámen... :-)

19 megjegyzés:

Unknown írta...

Ma reggel mondta egy izraeli barátom.
Nagyon jó hír!
Eddig Egyiptomból kapták a gázt, most 10 évre elegendő gáz van amivel el tudják magukat látni, ahogy a barátom mondta:

"Isten nagy ajándéka a mai jóhír"

Névtelen írta...

Konrad írja:

Tényleg jó hír, most már csak két dolognak kell teljesülnie, hogy az is maradjon:

1. Tényleg akkora, és olyan minőségű legyen a cucc

2. Nagyon gyorsan (és jól) építsék meg a fúrótornyokat, és védjék is meg azokat (ej, vajon kitől???)

Érdekes, mindenesetre...

Kovács Katalin írta...

Állítólag Golda Meir mondta, hogy " Mózes negyven évig járt-kelt a sivatagban, de megtalálta azt a kis helyet, ahol egy csepp olaj sincs." Persze ez vicc, bár eléggé jellemző Golda humorára, akkor is, ha esetleg nem igaz!
És most kiderül, hogy ha nem is olaj, de gáz van! De ez nem gáz, sőt!!! Jutalom? Amiért képes odacsapni Izrael, ha kell! Nagyon jó!!!!!

Nechemia ben Avraham írta...

Erre én is gondoltam. "Szép volt, lányok és fiúk, itt a bónusz", mondta az Öreg. :-)

Persze valószínű, hogy ez már több hetes vagy hónapos téma, százszor átrágták, leellenőrizték, és csak akkor álltak vele a nyilvánosság elé.

Mellesleg érdekesnek tartom, hogy Berlusconi most hirtelen fölvetetné Izraelt az EU-ba. Aznap mondta, hogy kiderült, mennyi földgáz van.

Nem tudom, szerintem ezek után nem annyira sürgős... :-)

Kovács Katalin írta...

Ezt nem is tudtam, de szerintem se sürgős! Nem is annyira fontos!

Névtelen írta...

Gratulálok én is az izraelieknek.
kiváncsi vagyok mit szól az iráni főmuki!
allah jutalmazza Izraelt?

Mitya Ivanov írta...

Izrealt az EU-ba? ugyanmár, teljesen más kultúra, ahogy törökország is. Köszönjük nem kérjük!

Nechemia ben Avraham írta...

Tamásnak: Fordítva. Köszönjük - de mi vagyunk azok, akik nem kérünk egy öngyilkos civilizációból.

Mitya Ivanov írta...

mindegy hogy hogyan, de egyre gondolunk.

Timsó írta...

Ez csak a kezdet. Nem tudjátok, hogy próféciák vannak arra, hogy Izraelben írtó sok olajat is fognak találni, vagy lehet valami hasonlót, de valami nagyon értékeset ezekben az időkben? Tudom sokan nem hisznek ebben,de attól még lehet így. majd meglátjátok:-)Mikor ezt a hírt olvastam azt hittem, hogy csak valami régi hír, mert már olvastam egy könyvben ami a biblia-és a mai politika elemzésével íródott, vannak bibliai ígéretek Izraelnek olajra-vagy gázra, azt nem tudni pontosan, de azt igen, hogy nem csak ennyire.(Persze értelmezhettük rosszul ezeket, de íme ez nem biztos:-) ) A prófécia további részében Oroszország -Iránnal és még pár iszlám hatalommal együtt lerohanja Izraelt, valószínű a gázért/olajért, miközben Európa és sajnos Amerika sem csinál semmit, viszont Isten saját kezűleg védi meg Izraelt, valamiféle természeti csapásokkal, jégesővel, földrengéssel, a végén pedig egymás ellen fordulnak az ellenségei és egymást öldöklik. Na most nyugodtan kiröhöghettek...már megszoktam:-)

Nechemia ben Avraham írta...

Most kapcsoltam be a CNN-t, Washingtonban még csak reggel h7 van, és már tömve van a beiktatási színhely, van, aki már tegnap ott volt a fagyban, hogy jó helyet biztosítson magának. Hát adja Isten, hogy Obama nyolc éve úgy folytatódjon, amilyen ez a kezdet.

Nechemia ben Avraham írta...

Nos, ezen a fórumon ugyan senki sem fog kiröhögni, efelől biztosíthatlak, de ha tudsz, adj pár forrást erre nézvést, mert engem nagyon érdekelnek az ilyen jóslatok.

Nechemia ben Avraham írta...

Tamásnak: örülök, ez máris egy dolog ezexerint, amiben egyetértünk.

:)

Kovács Katalin írta...

Tamásnak
Mert Ciprus nem teljesen más kultúra, mint mondjuk Németország, vagy Litvánia? Voltál már a határon kívül? Mert Európa annyira sokszínű, hogy szomszéd államok is teljesen más kultúrával rendelkeznek! Szerencsére már sokban jártam, de nem hasonlít egymásra jobban pl Olaszország és Finnország, mint ahogy Izrael hasonlít Finnországhoz. De nagyon rosszat tenne Izraelnek, ha ott is ennyit nyafognának mindenen, mint az Eu-ban! Nem is nagyon tudna vele mit kezdeni szerintem!

Nechemia ben Avraham írta...

Én még azt tartom különlegesen nagy poénnak, amikor sikerült az európai kultúrát Romániával gazdagítani; de úgy hallom, Ukrajnát és Marokkót is be akarják venni némelyek... :-)))

Névtelen írta...

Mindenkinek ajánlom Joel C Rosenberg: Epicentrum című könyvét. Timsó által leírt dolgokat elemzi, és szót ejt a jövőben felfedezett olaj és földgáz készletekről is... De lehet, hogy a jövő már itt van!? :)

Üdv.

Timsó írta...

Ebben a könyvben olvastam a próféciákról:

http://www.konyvesboltom.hu/index.php?id=termekek&art_id=122769&erkezett=www.kirakat.hu#

(Joel C. Rosenzweig: Epicentrum)
Nekem nagyon meggyőző volt, és már sok minden bejött belőle, érdemes elolvasni, egy politikai elemző írta, aki sok emberrel beszélgetett, fejesek közül is, pl: Netanjau választási stábjában is benne volt.Tehát nem a vakvilágba lövöldözik, viszont ahogy ő mondja, az eseményeket a Biblián keresztül nézi.Ennek a könyvnek az egyik fejezete szól az olajról, ott is Izraeli olajcégek vezetőivel beszélgetett. Ők mondták, hogy nagy készleteket sejtenek.

Névtelen írta...

Az a könyv egy nagy rakás szar tele van ködös utalásokkal, ostoba általánosítással. Dan Brown szintű hatásvadász könyv. Keverjünk össze egy kevés hiteles tény nagyon sok kitalációval.
Azzal indokolja hogy sok olaj van Izraelben mivel isten nem lehet annyira hülye, hogy pont a népének nem teremtett.

Nechemia ben Avraham írta...

Én még csak a felénél tartok, de szerintem nem. És ami azt illeti, a múltra vonatkozóan is tudott újat mondani.