Oldalak

2008. október 16., csütörtök

Kumrán és a Holt-tengeri tekercsek – Vermes Géza nyomán

Nagy József a Bét Orim Közösség szervezésében tart 25-én a Bálint Házban előadást Reflexiók a kumráni közösség és a Holt-tengeri tekercsek történetéről címmel. Ami már önmagában is izgalomba hozza azokat, akiknek pszichéjét nem hagyják érintetlenül a több ezer éves rejtélyek, s akik néha megborzonganak, ha a Holt-tengert övező napmarta sivatagra gondolnak…


Ezen a tájon találta meg több évtizede egy beduin pásztor a híres tekercseket, amelyekről azóta is legendák keringenek (a képen a négyes számú barlangot rejtő hegyet látjátok).

Az előadó Vermes Géza oxfordi professzor (balra) kutatásainak egyes pontjaira reflektál ill. ezekből kiindulva indítana vitát. Vermes két műve, A kumráni közösség és A Holt-tengeri tekercsek története, valamint a keresztények megváltója és a júdaizmus világa egyes fejezeteinek kritikai rekonstrukciójára vállalkozik, azon előfeltevésből kiindulva, hogy a holt-tengeri tekercsekkel, valamint Jézussal mint történeti személyiséggel kapcsolatos judaisztikai vizsgálódások ismerete fontos a júdaizmus és a kereszténység közti összefüggéseknek, végső soron pedig magának a júdaizmusnak a megértéséhez.


Menjetek el, érdekes lesz. Tehát: Bálint, Grün terem, 25-e, szombat este este hatkor. Szóljatok a többieknek is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha ismael és izsák tesvérek voltak akkor az utódaik miért nem ölelik meg egymást ?