Oldalak

2008. szeptember 11., csütörtök

Levana: Hölgyek, urak: Jungreisz Eszter rebecen újra közöttünk!

Budapestre látogat s egyben rendhagyó előadással örvendeztet meg minket szeptember 15-én a Szegedről elszármazott, New Yorkban élő Esther Jungreis ortodox rebecen. Az Uránia Filmszínházba este hét órakor megrendezendő programon díszvendég lesz két nagykövet asszony: April H. Foley az Egyesült Államokból és Aliza Bin Nún Izrael Államból.

Magyar zsidó berkekben ugyan ki nem hallott volna a híres magyar rabbidinasztiából származó Jungreisz Eszterről? Izgatott kérdezősködésemre – „Ugye te is ott leszel?” – mégis úgy tűnik, még sokak számára cseng ismeretlenül e varázslatos név. Pedig aktivitása páratlan és népszerűsége a zsidóságon is túlmutató.

Az idős híresség által 1973-ban alapított Hineni mozgalom több évtizede derekas lélekmentő munkát végez a jobbára már világi amerikai zsidók soraiban. Egy-egy előadókörútján tömegeket képes megmozgatni szerte a világon. Önálló televíziós műsora – a Sinai Live TV-n – milliós nézetséget mondhat magáénak az angolszász kultúrkörben. Könyvei (The Jewish Soul on Fire, The Committed Life, The Committed Marriage, Life is a Test) villámgyorsan felkerültek az amerikai bestseller listák élére. Áldásos tevékenységének köszönhetően New Yorkban a West End Avenue-n 1982 óta működő Hineni Heritage Centerben található Soá Múzeum sikeresen tartja életben a Vészkorszak emlékezetét az amerikai társadalom lelkében.

Még 2005-ben, a Chabad Károly körúti központjában volt szerencsém személyesen találkozni a világ e talán egyik leghíresebb rabbi feleségével, s a Bergen-Belsent megjárt hölgy emléke mai napig elevenen bennem él. A Vince kiadó gondozásában 2004-ben magyarul megjelent Elhivatott élet (The Committed Life) című könyvének bemutatója óta az általa dedikált példányt féltve őrzöm, s nagy becsben tartom a könyvespolcomon.


Felkavaró személyiség. Szuggesztivitása, karizmája engem sem hagy érintetlenül. Személyisége a bibliai idők harcos asszonyait idézi, míg visszafogott, makulátlan ortodox eleganciája nagyvilági dámát takar. A rebecen maga a megtestesült energikusság, közvetlensége, figyelme lenyűgöző, s az élete őszinte elhivatottságról tanúskodik. Mindennek tetejében kifogástalanul bírja és használja anyanyelvét, a magyart.

Tevékenysége több szempontból példaértékű. Kitűnően mintázza a tanító, a közösséget összefogó, akár szociális feladatokat is felvállaló felvilágosult zsidó nő szerepét (jöjjön valaki azzal a buta sztereotípiával, hogy az ortodox zsidó nők el vannak nyomva). Másrészről ő egy igazi kelet-európai jiddise máme, négy gyermek büszke édesanyja, többszörös nagymama. Továbbá sikeres elsőgenerációs bevándorló, aki özvegysége ellenére – az apai és a férji örökséget felvállaló – csodálatos vallási vezető lett a Holokauszt rémségei után.

Ekkora élni akarás és tetterő láttán, ha eszembe jut, gyakran eljátszok azzal a gondolattal, hogy Jungreisz Eszter segítsége révén, amennyiben családjával itthon marad Magyarországon, mivé fejlődhetett volna Pesten a zsidó vallási élet – avagy: miért is nem alapított eddig Jeruzsálem után nálunk is központot a Hineni? Persze az a kínzó kérdés is többször felmerült bennem, vajon lesz-e a magyar rabbifeleségek között akár csak egy olyan rebecen, aki méltó követője lehet egyszer majd e nagyszerű asszonynak?

Az általa alapított mozgalom szlogenjére (Hineni – „Itt vagyok”) asszociálva annyit üzennék képzeletben neki, ha kérdeznétek: Rebecen, mi is itt vagyunk és szeretettel várunk!

Személyéről és a mozgalomról itt találhattok bővebb információt: http://www.hineni.org/.

Nincsenek megjegyzések: