Oldalak

2008. november 9., vasárnap

Zsidó női misztikum, lírában

Örvendetes, hogy szaporodnak a zsidó blogok, csak a minap két újabbra is bukkantam, ráadásul olyanokra, amelyek hozzám hasonlóan elsősorban érzelmi oldalról állnak hozzá a zsidóság ügyéhez és Izraelhez. Most azonban egy másik jelenségről, Levana blogbejegyzéseiről szeretnék írni – néhány napja láthatjátok, hogy a baloldalról oda lehet kattintani, de biztos, ami biztos, jöjjön egy rövid beköszöntő, mert megéri.

Anno, a gengszterváltással azért sok minden szabad lett, hála Istennek: a könyvkiadás is. Aminek lett jó meg rossz oldala. Bezúdult minden, ami évtizedekig ki volt rekesztve, köztük egész műfajok, így a new age is – értem ez alatt a mindenféle világmegváltó eszmét, és mindent, ami valahol „para”. A tömegtermelt cikkek java általában szemét, nincs ez másként a könyvkiadás terén sem. A new age cuccok kezdetén megírtak és lefordítottak sok mindent, ami szép volt, okos volt, érték volt. És miután a szekér ment, jó magyar szokás szerint erre állt rá boldog és boldogtalan, míg tönkre nem tették. Ma raklapszám áll a new age a könyvesboltokban, a zöme már mit sem ér, általában nők veszegetik a lelki egyensúlyukhoz, a férfiak tojnak ilyesmire, azok beverik a vodkát a sörrel, és helyre van kattintva a lelki egyensúly. De aki megvett eddig kétszáz darab „ez ott Erikát”, az megveszi a kétszázegyediket is. Nagy nehezen.

Ez ott Erika zsidó témában is jelent meg szép számmal, de azért ezt a területet mégsem tudták annyira hazavágni, mint más misztikumot. Ehhez nem csak érteni kell (márpedig a new age-esek némi lelki masztin kívül nem sok dologhoz értenek), de át is kell tudni érezni, amit csinálsz. Lehet, hogy a new age-rajongó kötelességszerűen megvette Árje Káplánnak az Ábrahám könyvéhez írott monográfiáját, elolvasni viszont nem nagyon tudta, mert nem volt meg hozzá az előképzettsége.

Az Egyesült Államokban már évek óta hatalmas a piaca a női ortodox irodalomnak, és egyáltalán ne csak a kóser szakácskönyvekre tessék gondolni, és ne is csak a parókával, a zárt nyakú blúzokkal és a lapos sarkú cipőkkel foglalkozó szakirodalomra. A zsidó női lélek épp így külön szakma és szakterület, csak igazi odaadással működtethető, és az értő közönség figyelme ugyanazt teszi vele, mint víz a virággal: kibontakoztatja.

Mainapság örvendetes verseny folyik a magyar-zsidó honlapok terén is, és a netezők a minap megállapíthatták, hogy a Chabad, amelytől sohasem állt távol a média profi kezelése, most igazi nagyágyúra tett szert, olyasvalamire, ami a többieknek még nincs: profi női bloggerre, aki elképesztő biztonsággal kezeli az ortodox vallásos hátteret, ráadásul a magyar irodalmi tudás is a kisujjában van, lénye pedig a zsidó nő álomprofilja. Mindez egyesül Levanánál egyfajta utánozhatatlan, lírai, derűs, női zsidó misztikummá, amely röpke néhány bejegyzéssel rajongótábort kanyarított magának. A Chabad el is különítette a többi, jobbára politizáló blogbejegyzéstől, és Hanna Női Blog címmel külön rovatot hozott létre, amit már az eddigi teljesítmény is nyilvánvalóan indokolt. Megannyi gondosan csiszolt, bájos igazgyönggyel találkozhatni ott, a Mehicá (a zsinagógában a női szakaszt elválasztó függöny) mögött.

Minden hölgyet arra biztathatunk csak: ha megunta itt a politikát, fáradjon át a http://www.zsido.com/ site-ra és kattintson baloldalt a Hanna Női Blogra. Nem fog csalódni.

Persze a férfiak sincsenek kitiltva.

Nincsenek megjegyzések: