Oldalak

2011. május 10., kedd

Izrael hatvanhárom éves... de nem látszik meg rajta :)

3 megjegyzés:

Mantis írta...

Avraham!

Volna pár kérdésem. Miért nem izraelben vagytok? Úgy tudtam a cionizmus lényege hogy minden zsidó visszatérjen izraelbe. Mi akadályoz ebben benneteket?

Mantis írta...

Helló!

Feltettem egy kérdést. volnál szíves válaszolni? Most abszolút nem ellenséges szándékból tettem fel a kérdést, pusztán kíváncsiságból.

A kérdés tehát ismét:

- Tudomásom szerint a cionizmus lényege hogy a zsidók vissza térjenek izraelbe. Izrael már létezik, tehát lehetne menni. Valamiért mégsem akaródzik menni. Miért?

Várom a választ

Nechemia ben Avraham írta...

Bocs a késlekedésért, szombaton a blog nem üzemel.

A kérdés jó és jogos. Sajnos nem lehet röviden megválaszolni. A blog átalakítás előtt áll, és tervezzük, hogy ezzel kapcsolatban egy nagyobb vitaindító posztot írunk.

Nincs általánosan elfogadott válasz arra, hogy aki nem megy, miért nem megy. Csak a tények vannak. A tények azt mutatják, hogy minden nagyobb alija- (bevándorlási) hullám katasztrófaalija volt, valami elől menekültek az emberek, vagy kitoloncolták őket. A személyes véleményem a maradókról dióhéjban az, hogy túlságos mértékben asszimilálódtak a gáluti (száműzetés) társadalomba, így attól képtelenek elszakadni. Magyarországon ez a probléma különösen súlyos, miután a mintegy százezer zsidó nagy részének nincs zsidó identitástudata. Nem vallásos, nem cionista, saját magát magyarnak tartja, 90 % vegyesházasságban él. Néhány tucat emberben felébred évente a hívó szó, a nagy többségnek azonban csak akkor jut eszébe, hogy zsidó, ha az antiszemiták eszébe juttatják.

Ismétlem: ez a blogger egyéni véleménye, a jelenségre nézvést nincs közmegegyezéses válasz a zsidóság berkein belül.