Oldalak

2008. március 5., szerda

Kik azok a palesztinok, hol van az a Palesztina?

Sajnálatos, hogy ennyire az alapoktól kell kezdeni… mindazonáltal megpróbáljuk. A jól értesültek nyugodtan scrollozzanak. Azok, akik csak annak hiszik magukat, figyeljenek. Annyira azért mégsem olyan bonyolult a közel-keleti helyzet, mint hinnék.

Kezdetnek leszögezhetjük: soha a történelem folyamán nem létezett sem olyan civilizáció, sem olyan nép, sem olyan nemzet, amelyet palesztinnak neveztek volna. A palesztin arab nemzet kifejezés a világ legnagyobb csalását takarja, miután soha nem létezett palesztin kultúra vagy nyelv. Sohasem létezett továbbá a történelem folyamán olyan palesztin(ai) államalakulat, amelyet arab-palesztinok kormányoztak volna, és soha nem létezett komolyabb palesztin-arab nemzeti mozgalom 1964 előtt – ami, akárhogyan is számolunk, három évvel az előtt volt, hogy a „palesztinok” elveszítették a Nyugati Partot (Júdeát és Somront), valamint Gázát az 1967-es Hatnapos Háborúban (amelyet az arabok kezdtek). Az úgynevezett palesztin nép bálványa, Jasszer Arafat egyiptomi volt. A palesztinok mint olyan kitalált nép, olyan nép, amelynek nincs nyelve, kultúrája, civilizációja, népművészete, történelme. Célja is csak egy van: a zsidó állam elpusztítása.

Az első izraeli államalakulat i.e. 1312-ben jelentkezett, kétezer évvel az iszlám megszületése előtt. Hétszázhuszonhat évre rá, 586-ban Babilon királya, Nabukodonozor lerombolta az Első Templomot, számos zsidót megölt, még többeket rabságba hurcolt, de sokan maradhattak. A következő ötszáz évben újra betelepültek, felépítették a Második Templomot. Az arabok – és legújabban Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök – állítása, miszerint a zsidók a Holocaust után jelentek meg a közel-keleten, teljesen komolytalan.

70-ben – mások szerint 69-ben –, 2000 éve a Római Birodalom vetett véget a zsidó államiságnak, és odalett a Második Templom is. Sok zsidót lemészároltak és elhajtottak, mások maguktól mentek el, mert az élet ellehetetlenült a Szentföldön. Rómát Bizánc, az arab hódítás, Egyiptom, a keresztesek, a mamelukok, a törökök, őket pedig az első világháború végétől a britek uralma követte, mígnem 1948-ban helyreállt a zsidók szuverenitása Izrael Földje felett. A felsoroltak közül senki nem foglalkozott azzal, hogy ezen a földön felépítse a saját nemzetét. Kivéve a zsidókat.

Reklám

A 636-tól megjelenő araboknak esze ágában sem volt, hogy külön országot csináljanak Palesztinából, a palesztin nemzet fogalma pedig senkiben fel nem ötlött. Egyszerűen arabok voltak, akik, mint előttük oly sokan, bevándoroltak egy Palesztinának nevezett geopolitikai térségbe.

Magát a Palesztina szót érdemes közelebbről szemügyre vennünk. Ezt a nevet a hódító rómaiak adták Erec Jiszráélnek, éspedig abból a célból, hogy ezzel is kifejezésre juttassák: a lázadó, nyakas nemzetnek többé e földhöz semmi köze. A Palesztina országnevet 135-ben találták ki. A Júdeáért felelős római prokurátor történészeihez fordult, hogy megtudakolja, ki volt a zsidók legelkeseredettebb ellensége a történelem során, és amikor azt a választ kapta, hogy a filiszteusok, elrendelte, hogy Izrael Földjét nevezzék a továbbiakban Philistiának. Ez a név torzult később Palesztinává. A filiszteus egyébként héber szó, betolakodókat jelent, így enyhén szólva mulattató, hogy a földre igényt támasztó arab „népnek” héber neve van, és egy olyan népről kapta, amihez soha köze nem volt, nem is lehetett, hiszen sok-sok évszázad választja el őket egymástól (nem beszélve arról, hogy maguk a filiszteusok sem voltak egy nép, hanem elsősorban égei-tengeri és délkelet-európai, szedett-vedett horda, amely két és fél ezer éve kipusztult, ugyanúgy, ahogyan Erec Jiszráél többi őslakosa, a kánaániták, a jebusziták, a föníciaiak).

A Palesztina szónak arab nyelven nincs jelentése. Az arabban minden szót meg lehet magyarázni a Korán alapján, kivéve ezt az egy szót. Még mulattatóbb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy ez nem csoda, tudniillik az arab ábécében, noha huszonnyolc mássalhangzó szerepel, nem kapott helyet a P betű. A palesztin kifejezés természetesen sűrűn előfordul a huszadik század első felében. Megmaradt a római elnevezés, így volt Palesztina, annak angol nyelvű lapja, a Palestine Post, amely természetesen zsidó lap volt; futballválogatottja, amely zsidó labdarúgókból állt; szimfonikus zenekara, amelyben kizárólag zsidók játszottak. Létezett Palesztina Brigád, kizárólag zsidó önkéntesekből, a brit hadsereg soraiban. Az arabok azonban elutasították a „palesztin-arab” identitás minden formáját, miután ők úgy tartották, Palesztina semmi más, mint az egykori török tartomány, Nagy-Szíria (a mai Izrael, Jordánia, Szíria és Libanon) része.

Talán mondanunk sem kell, hogy a huszadik században felvirágzott régészet, amely tízezerszám talált leleteket a zsidóság több ezer éves itt-tartózkodásával kapcsolatban, soha még egy betűt, adatot nem lelt arra nézvést, hogy a föld valaha is „palesztin” lett volna, nyomát sem találta a palesztin népnek, sem az arab jelenlétnek a hatodik század előtt. Az arab-palesztin történelmet csak 1948 után kezdték kitalálni, és még ez a folyamat is csak a Hatnapos Háború után kapott lendületet. Hogy ebben mekkora cinizmus játszott szerepet, azt jól érzékelteti a Trau című holland lap 1977. március 31-i száma, ebben nyilatkozott ugyanis a kérdésről – igazi szemérmetlen őszinteséggel – Záhir Muhszein, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja. Posztunkat zárjuk az ő szavaival:

„A palesztin nép nem létezik. A palesztin állam megalakítása számunkra csak eszköz, hogy az arab egység kedvéért fokozzuk Izrael állama ellen a harcunkat. A valóságban ma nincs különbség jordánok, palesztinok, szírek és libanoniak között. Ma csakis politikai és taktikai okokból beszélünk a palesztin nép létezéséről, lévén az arab nemzeti érdekek azt követelik, hogy a cionizmussal szemben mutassuk be egy ’palesztin nép’ létezését.”

27 megjegyzés:

Kovács Katalin írta...

Szia Ricsi!
Nagyon nagy örömmel olvasom e sorokat a " palesztin" népről. Azon gondolkodom, hogyan lehetne ezteket a gondolatokat nagyobb nyilvánosság elé vinni. Nagyon szeretném, ha világosabb képet kapnának az emberek az izraeli helyzetről. Köszönöm a Szerelmem c. vers közzétételét, tegnap sikerült egy jó kiadósat pityeregnem rajta, és egész este izraeli zenét hallgattam és izraeli képeket nézegettem. Minden írásod szívemből szól, üdvözöllek: R

Bozót írta...

Szia!

Nemrég találtam rá a blogodra és nagyon tetszik amit és ahogyan írsz. Csak így tovább!
Egyúttal engedd meg, hogy felhívjam figyelmed közös blogismerősünk, Hevel igen aktuális bejegyzésére :)

Nechemia ben Avraham írta...

Rebekának: Azon gondolkodsz, hogyan lehetne ezeknek a soroknak nagyobb nyilvánosságot adni. Ennél nagyobbat sehogy, mint ahogyan egy másik rendszeres olvasómnak is, aki néha ír is ide, írtam. Csak úgy, ha azok, akik szeretik ezt az oldalt, minél szélesebb körben terjesztik. Elküldik pl. mindazoknak, akik benne vannak a címlistájában. Feltüntetik a saját blogjukon, ahogyan többen is tették (hevel, ben-ji stb.) Így lassan, de biztosan kinövi magát a blog. Egyébként a neonácik már megtalálták, rengeteg mocskolódó megjegyzést kell a kukába szórni.

Bozótnak: köszönöm, olvastam. Hevel irtó jópofa... :-)

Unknown írta...

Ricsi, azt hiszem, hogy Bozót az ajándékozósdira szerette volna a figyelmed felhívni!

Rebeka, a Szerelmem című vershez én Aaron Razel zenéjét szoktam hallgatni és tesóm festményeit nézegetni.

Palesztinokról annyit, hogy az otthoni dokim félig palesztin, félig magyar. Most már annyira szégyelli, amit a "honfitársai" művelnek, hogy ha a nevét firtatják, csak azt mondja: Palesztinából származó arab.

Bozót írta...

Ha megengeded, én is szívesen tennék egy linket hozzád a blogomra.

Bozót írta...

Ami Hevelt illeti (tényleg jópofa, sőt...), én a Bday giveaway-re gondoltam, hátha indulnál az ajándékért :)

Nechemia ben Avraham írta...

Bozótnak: természetesen megköszönöm és viszonzom a linket, ez magától értetődik.

Hevelnek: én arra gondoltam, hogy az öcsédet beöltöztetik kóser hot dognak. :-)

Unknown írta...

Zsidó gyűlés van? :D Uhh bazzeg, mintha egy román nacionalista beszélne rólunk magyarokról, akik "kicsit" elfogultak történelmükkel kapcsolatban.. Dehát a zsidók ilyenek, szánalom :D

Unknown írta...

Ezt a cikket egy az egybe a történelemkönyvekbe vésném CAPITAL-ekkel vastagon kihúzva színessel kiemelve.

Névtelen írta...

szia Ricsi! most találtam meg a blogodat. Az íráshoz annyit hogy egyrészt teljesen igaznak gondolom amit irsz, de két dolgot azért hozzáfűznék:
1. A Muszlim vallásúak MINDIG is úgy gondoltak magukra mint egy nép. Tehát az hogy a palesztinokat egy kalap alá veszik a mondjuk pl. a Jordánokkal az tök természetes.

2.Tetszik nem tetszik Izraelnek hosszútávon mindenképpen ki kell egyezni a palesztinokkal. Mindegy hogy 2000 évvel ezelőtt ott éltek e vagy sem. Most ott vannak és nem akarnak elmenni.

Névtelen írta...

"1. A Muszlim vallásúak MINDIG is úgy gondoltak magukra mint egy nép. Tehát az hogy a palesztinokat egy kalap alá veszik a mondjuk pl. a Jordánokkal az tök természetes."

De ez az - hogy NEM veszik egy kalap alá! Holott megtehetnék, Jordánia lakosságának 60 %-a palesztin. Hajrá, van palesztin állam, tessék csak, tessék. Aki lemarad, az kimarad!

"2.Tetszik nem tetszik Izraelnek hosszútávon mindenképpen ki kell egyezni a palesztinokkal. Mindegy hogy 2000 évvel ezelőtt ott éltek e vagy sem. Most ott vannak és nem akarnak elmenni."

Izraelen nem múlott a kiegyezés, amely szerintem az arabok miatt lehetetlen.
Ricsi

Névtelen írta...

szia ricsi!

Figyelj. Mondom hogy igazad van. Csak próbálom árnyalni. amúgy 2- 3 millió embert nem túl szép dolog csak úgy elpaterolni hogy menjetek oda meg oda mert hogy ott a ti hazátok... De tény hogy a zsidókon nem múllot. Remélem hogy a jövőben sem fog! És hamarosan lesz egy olyan "palesztin" vezetés akikkel lehet tárgyalni érdemben is...

sanyi

Névtelen írta...

Tulajdonképpen ha nem élt Palesztina területén '48 előtt semmilyen szervezett nép, akkor most kik laknak sátrakban? kik lettek kiűzve a házukból? Valahogy úgy tudom, hogy volt ott egy Palesztina, bármennyire is gyér volt demográfiailag, ill. kulturálisan nézve. '48-ig ezek a 'kitalált nép' itt éltek 1-1,5 évezreden keresztül. Szerintem burkoltan azt írtad le, hogy 48-ban az ENSz meg úgy mindenki azzal volt elfoglalva, hogy nehogy a 2 szuperhatalom 3. WW-t csináljon, így nem nagyon figyeltek oda, hogy a zsidók rendesen (bár igen okosan) kilakták helyükről az eddig ott élő arabokat, akik jelenleg sátrakban élnek... Na persze, mivel a zsidó lobbi az egész világon közismert, sőt Amiban asszem ezt leírni is felesleges...
Szerintem azért te is néznél rendesen, hogyha beköltöznék a kertedbe (most te vagy egy 'palesztin', én meg a zsidó) majd felhúznék egy házat, mert hát van itt hely ugye, aztán idővel a IX. kerületi haverjaimmal (ők lennének az Amik) kiüznélek a házadból, majd le is rombolnám, mert zavarja a kilátást... Tudom ez elég alpári megfogalmazás/példa volt.
Meg olvastam egy 'olyanról', hogy elvileg meg kellett volna alakulnia egy palesztin államnak is azon a területen, ezt az ENSz és még Ami is kikötötte Izraelnek. Igen, azt hiszem úgy 50 éve volt...

Üdvözlettel: Tomi

Névtelen írta...

Gábor írta: "Ezt a cikket egy az egybe a történelemkönyvekbe vésném CAPITAL-ekkel vastagon kihúzva színessel kiemelve."

Legfeljebb a ti szélsőségesen nacionalista cionista elnyomó történelemkönyveitekben, Izraelben. A magyar történelemkönyvekbe javaslom az igazságot.

Csodálkozom rajtatok, hogy ilyen írások után még a tükörbe tudtok nézni.

Nechemia ben Avraham írta...

Tényekkel vitatkozz, öreg. Egyet cáfolj meg az állítások közül. Csak egyet!

Névtelen írta...

Kedves Richárd! Ez az a stílus, ami miatt sok embernek felmegy a vérnyomása és hirtelen nem fogja kedvelni a "fajtádat". És nem azért, mert nincs igazad, ugyanis amit leírsz, az tényszerűen igaz, még akkor is ha nem teljes és fair.
Tudom, nem érted... De képzeld el, ha Ülő Bika ma élő leszármazottja, elvándorolna New Yorkba, közölné az ott élő 10 millióval, hogy ők tulajdonképpen többezer éve ott élnek, csak a gonosz sápadtarcúak kergették el őket onnan, és akkor most mindenki menjen a vérbe, és egyébként olyan nemzet hogy amerikai egyébként nem is létezik, hogy kultúráról, nyelvről ne is beszéljünk, mert mindenki olasz-ír-zsidó-indiai stb származék, úgyhogy fel is út le is út...

Az izraeli helyzetről a legvilágosabb kép pedig az, hogy a tömeggyilkosság akkor is tömeggyilkosság, hogy ha a választott nép válaszott fia teszi és hogy ha a nemzettelen arab/palesztin/akárki teszi. Ennyi. Tudom ezt sem fogod felfogni.

Névtelen írta...

Igazából, valahogy így volt!

Hérodotosz a tengerparti és az azon túli területeket is Palesztina néven jegyzi. Hadrianus császár, az utolsó zsidó nemzeti szabadságharc, a Bar-Kochba felkelést levertét követően (i. sz. 135), hogy még a Júdea nevet, és a zsidó királyság emlékét is eltörölje, újra Palesztina néven jegyzi a területet.

Kozma-Joó Violetta írta...

Ha palesztinok nincsenek, ott ahol őket hisszük kik lázadnak kik ellen? Arabok arabok ellen, hogy ők már nem arabok, hanem palesztinok? Érdekes jelenség. Talán érdemes lenne mégis csak elismerni őket végre palesztinoknak. Ők már biztos kinőttek a zsidóságból.

Kozma-Joó Violetta írta...

Ezek szerint palesztinában az arabok lázadnak az arabok ellen és nem akarnak arabok lenni? Se zsidók? Bizonyára megvan rá az okuk. Talán már kinőttek a zsidóságból. Lássuk be, még a kereszténység is magasabb szellemi szintű vallás.

Csotek írta...

Zseniális írás!

Névtelen írta...

Eldrad írja:
...
A világ meghülyült... ezt ugye, tudjuk, de egyszerűen nincs olyan téboly, amit ne lehetne alulmúlni.
...
Ami egy percig nem lenne érdekes, ha valami eszelős zsebdiktatúra bizonyítaná ezt újra és újra.
...
De ez:
...
http://www.guardian.co.uk/world/2011/oct/31/unesco-backs-palestinian-membership
...

"...The UN cultural and educational agency Unesco has granted Palestine full membership..."
...
Vágjátok?
...
A saját gyerekeiből, teljes lakosságából módszeresen tömeggyilkos, pszichopata szörnyetegeket nevelő "palesztina" (AZ MI?) teljes jogú tagja immár az ensz nevű beteg sóhivatal KULTURÁLIS ÉS NEVELÉSI BIZOTTSÁGÁNAK!!!
...
WTF???
...
És újra, WTF???
...
Adolf Hitler Békedíjat mikor szavaznak meg?
...
Vagy Pol Pot Emberség- és Haladás díjat?
...
Esetleg MA Ce Tung Filozófia- és Humanitás díjat?
...
De legyen akkor már Közép- Afrikai Bokassa, esetleg Jasser Arafat Kultura- és Gyermekvédelem Albizottság is...
...
Ilyen nincs, és mégis van... állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni... :(
...
Ricsi, cikket ebből???
...
?!?

Névtelen írta...

na, remek, akkor én félig magyar vagyok, félig meg nem létezem :D köszi, h szóltál, de tényleg, egyébként meg nem fűznék semmit hozzá a fantasztikus, történelmileg módfelett helytálló, és hazugságot, ferdítést egyáltalán nem tartalmazó íráshoz :D gratulálok! :D

Leila

Névtelen írta...

Kedves Richárd!

Azt kerted, hogy egy valamit cafoljak meg....Pl.: Jasszer arafat nem egyiptomi hanem palesztin volt csak egyiptomban született.
És igen is vannak Palesztinok. Lehet, hogy te azért irod ezt mert Jewish vagy és nem szereted a Palesztinokat, de nem értem, hogy te honnan tanulsz történelmet azt könyvekből kell nem játékból kitalani szóval kérlek fontold meg a cikkeddet mert az EGÉSZ egy szedett vedett hazugság

Nechemia ben Avraham írta...

Kedves névtelen hozzászóló, ez nem cáfolat. Jasszer Arafat nem volt palesztin, már amikor a diákszövetség élére megválasztották, akkor is sokan kifogásolták a palesztinai arabság részéről, hogy mit keres ez az egyiptomi a mozgalom élén. Ettől függetlenül: lehet sorolni a palesztin királyokat, államfőket, kormányokat, írókat, művészeket, a palesztin történelem nagy épületeit, régészeti maradványokat, amelyek igazolják, hogy ott valaha palesztin állam létezett volna. Nem fog menni. 1948-ban létrejöhetett volna, de hát a háborút választották inkább, nem volt elég, amit az ENSZ-határozat nekik ítélt (a teljes Erec Jiszráél 80 %-a). A hatvanas évek közepe előtt nem találod még a sajtóban sem leírva ezt a szót, hogy palesztin. Mint a cikkben is olvashattad, Záhir Muhszein, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja nyilatkozta: „A palesztin nép nem létezik. A palesztin állam megalakítása számunkra csak eszköz, hogy az arab egység kedvéért fokozzuk Izrael állama ellen a harcunkat. A valóságban ma nincs különbség jordánok, palesztinok, szírek és libanoniak között. Ma csakis politikai és taktikai okokból beszélünk a palesztin nép létezéséről, lévén az arab nemzeti érdekek azt követelik, hogy a cionizmussal szemben mutassuk be egy ’palesztin nép’ létezését.” Erre mit mondasz?

Névtelen írta...

A válasz könnyű: Palesztina egy ősi nép, a Filiszteusok utóda. Bizonyítja ezt az a tény, hogy a zsidó épületek alatt muszlim épületek vannak, illetve a héber írás a filiszteus írásból levezethető.

Hogy hol van? Nagyjából a ma Izraelnek nevezett állam területén, amit a zsidók önkényesen elfoglaltak.

Galilea pedig a "gójok országa" tehát ott sem voltak zsidók.

Egyébként meg mindkettő nép (aka palesztin és zsidó) szemita nép, egyforma genetikával, kultúrával, népzenével, hagyománnyal, és igen szomorú, hogy irtják egymást, ahelyett, hogy békében élnének. Akkor mindkét nép sokkal többre vihetné.

ivan.k írta...

Az arbok is sémiták, így alacsony termetűek akárcsak a zsidók és a töbi sémita származású emberek, azonban a filiszteusok hatalmas termetűek voltak (magasabbak, mint a svédek vagy norvégok).
A Dávid és Góliát harcából ismert philiszteus harcos, még a saját harcostársai közül is kiemelkedett 270 cm-es magasságával.

mufurc írta...

Golan fensikon talaltak temetot hol 2 m es csontvazajat talaltak