Oldalak

2012. október 15., hétfő

„Nincs Isten Allahon kívül”


Ez olvasható Barack Obama elnök gyűrűjén.

Már akkor is a gyűrűsujján viselte, mikor még nem ismerte Michelle-t, állítja Jerome R. Corsi, a WND internetes portál riportere. Mégis ezt húzták az ujjára az esküvőn. Rajta van a mai napig. Alábbiakban a WND cikkét hozzuk magyar fordításban, változtatás nélkül.


Barack Obama már a Harvard jogi karának hallgatójaként is viselt egy aranygyűrűt azon az ujjon, amelyen az eljegyzési gyűrűt szokták viselni. Hallgatótársait zavarba hozta ezzel az ékszerrel.

Most olyan képeket tettek közzé Obamáról, amelyek az 1980-as években készültek; ezek arról tanúskodnak, hogy az Egyesült Államok leendő elnöke nőtlen egyetemistaként azt a gyűrűt hordta, amit Michelle az 1992. évi esküvő idején az ujjára húzott.

Mi több, az arab nyelv és az iszlám szakértői szerint az Obama által több mint harminc éve viselt gyűrűt az iszlamista hit deklarációjának, a Sáhádának az első része díszíti: „Nincs Isten Allahon kívül.”


Bevésés Obama gyűrűjén

A Sáháda az iszlám öt pillére közül az első, s két fundamentális hitet fejez ki, amitől egy személy muzulmán lesz: nincs Isten Allahon kívül, Mohamed pedig Allah prófétája.

A Sáháda őszinte elmondása az egyetlen követelmény, ha valaki muzulmánná akar lenni, mivel kifejezi, hogy az illető minden más „istent” elvet.

Mark A. Gabriel egyiptomi születésű iszlám tudós a WND kérésére megvizsgálta azokat a felvételeket, amelyek Obama gyűrűjéről készültek, és megállapította, hogy az ékszerbe a Sáháda első részét vésték be.

„Kétség nem férhet ahhoz, hogy ha valaki a ’Nincs Isten Allahon kívül’ bevésést viseli, az nagyon közeli kapcsolatban áll az iszlám hittel, az iszlám vallással és az iszlám társadalommal, amelyhez erősen kapcsolódik ez a kijelentés”, mondta Gabriel a WND-nek.

Elsőként Joel Gilbert, az Álmok az igazi apámról című film producere, az arab nyelv ismerője és a Közel-Kelet szakértője jutott arra a következtetésre, hogy Obama gyűrűje, ami állítólag indonéziai, iszlamista vésetet visel.

A múlt héten a New Yorkerben fotók jelentek meg abból az időszakból, amit Obama az Occidental College-ben töltött; a képeket diáktársai készítették, s arra következtetni belőlük, hogy Obama már harminc éve azt a gyűrűt viselte, amit most is hord a Fehér Házban.


Barack Obama

Mint azt a WND júliusban jelentette, korábban publikált képeken látszik, hogy Obama az Occidentalban töltött 1981-es év óta folyamatosan hordja a gyűrűt, az rajta volt, amikor 1983-ban végzett a Columbián, 1988-ban Afrikába látogatott, valamint az 1988-1991 közötti harvardi éveken. Mostanáig azonban nem készült olyan kép, amely kellő részletességgel ismertethette volna a jelenleg is viselt ékszert.


A WND foglalkozott a Harvard Law Review szatirikus kiadásával, amelyet 1990-ben állítottak össze diákok. Ebben szerepel egy hamis Dewers Scotch hirdetés, amely Obamából űz gúnyt. Az Obama „legutóbbi hozzájárulásait” tartalmazó listán szerepel ez is: „A bal kézen viselt gyűrűvel kapcsolatos folyamatos kérdezősködés elhárítása.”

A kommentár azt sugallja, hogy a gyűrű egy időben a többi diák kíváncsiskodásának középpontjában állt, Obama pedig nem szolgált magyarázattal.

Azt sem magyarázta meg a mai napig, miért viselte a gyűrűt a gyűrűsujján már jóval azelőtt, hogy feleségül vette Michelle-t.

Gabriel, aki muzulmán szülők gyermekeként született Felső-Egyiptomban, az iszlám kultúrában elmerülve nőtt fel. Tizenkét évesen betéve tudta a Koránt, 1990-ben pedig M.D. fokozatot szerzett a neves kairói al-Azhar egyetemen, a szunnita muzulmán tanok első számú központjában.

Elmagyarázta, hogy Obama gyűrűjére a „Nincs Isten Allahon kívül” deklaráció (La illaha il Allah) két részben van rávésve, egyik rész a másik fölött. A felső részben áll a „Nincs Isten”, arab betűkkel, balról jobbra: lam, alif, alif, lam, ha. Az alsó részben olvasható ugyancsak balról jobbra írt arab betűkkel: alif, lam, alif, alif, lam, lam, ha.
.
Az alsó részben látható „Allahon” szó részben a „kívül” szó fölé került, jegyezte meg Gabriel, az Islam and Terrorism (Iszlám és terrorizmus), valamint a Journey Inside the Mind of an Islamic Terrorist (Utazás egy iszlám terrorista agyában) című művek szerzője.

Az iszlám művészetben és az arab kalligráfiában – különösen ha a Korán üzeneteit fejezik ki ékszerben – mindennapos dolog a betűk egymás fölötti, művészi módon történő elrendezése annak érdekében, hogy a nekik szánt területre beférjenek.

Az itt látható ábra azt mutatja be, miként illeszkednek az arab feliratok egymáshoz Obama gyűrűjén.


Az „Allahon kívül nincs Isten” felirat Obama gyűrűjén. Balra fent: oldalnézet. Középütt fent: az eredeti. Fent jobbra: a szöveg.

Nicholas Kristof, a New York Times újságírója a 2008. évi elnökválasztási kampány idején kérdéseket tett fel Obamának az indonéziai iszlám tanulmányairól. Az elnök 1967 és 1971 között élt Indonéziában.

Miután arról számolt be, hogy egy alkalommal bajba került, mert az általános iskolai Korán-órán pofákat vágott, Obama recitálta Kristofnak az arab imára szólítás, az Adhan kezdő sorait.

Az imádság magában foglalja a Sáhádát, az iszlám hit megvallását, s minden sorát kétszer mondják el:

Allah a legfelsőbb! Allah a legfelsőbb!
Tanúsítom, hogy nincs Isten Allahon kívül
Tanúsítom, hogy Mohamed az ő prófétája

Kristof megjegyezte, hogy Obama „első osztályú kiejtéssel” recitálta arabul az imát.

„Egy elragadóan spontán megjegyzésben (az alabamai szavazók szívrohamot fognak tőle kapni) Obama úgy írta le az imádságot, mint ’egyikét a legszebb földi hangoknak napnyugtakor’”, írta Kristof.

Joel Gilbert rövid videón összegzi a gyűrűvel kapcsolatos nézeteit.

Gabriel azt állította a WND-nek: ha valaki a „Nincs Isten Allahon kívül” feliratú gyűrűt visel, azzal demonstrálja, milyen fontossággal bír az iszlám az életében.

„Keresztények soha nem használják ezt a kijelentést”, mutatott rá. „A Sáháda ékszerként viselésével az illető azt kommunikálja, hogy minden körülmények között Allah kontrollál. Allah irányít; Allah egy és az egyetlen.”

Obama, aki húsz évig járt a chicagói Jeremiah Wright tiszteletes Krisztusi Egyesült Háromság Egyházába, több alkalommal azt bizonygatta, ő keresztény.


Obama keze egy fehér házi fotón

Gabriel kihangsúlyozta a Sáháda fontosságát az iszlám hit gyakorlásában.

A muzulmánok elmondják a Sáhádát, mikor reggel felkelnek, és mielőtt este aludni mennek”, mondta. „Minden nap öt alkalommal mondják el az imára hívásban minden mecsetben. A Sáháda egyetlen alkalommal, arabul, őszintén történő elmondása szükséges egyedül ahhoz, hogy valaki felvegye az iszlámot.”

Gabriel úgy véli, lehetetlen, hogy Obama ne legyen tudatában annak, mi áll a gyűrűjén, amelyet „az iszlám áldott kijelentésének” nevez. „Azzal, hogy valaki a kezén hordja ezt a vallási kijelentést, összekapcsolódik az iszlámmal”, mondta. „Abban a reményben viseli, hogy vele lesz Allah védelme; abban a reményben, hogy előnyöket szerez Allahnál.”

Megerősítette, hogy a muzulmán férfiak annak dacára viselnek aranygyűrűt, hogy az iszlám jog azt tiltja.

„Jóllehet az iszlám jog tiltja, hogy férfiak aranyékszert viseljenek, a szokás széles körben elterjedt, még szigorú iszlám országokban is”, mondta. „Az aranygyűrűk viselete még elfogadottabb, ha vallásos üzenetet tartalmaz, mint a ’Nincs Isten Allahon kívül’.”

Megjegyezte, hogy az aranyékszerek férfiak általi viselete ugyancsak széles körben elfogadott olyan nem arab, iszlám társadalmakban, mint Indonézia, Banglades, Malájzia és Pakisztán, ahol a muzulmánok általában megértik, hogy a muzulmánok erős hatásoknak vannak kitéve a nem-arab kultúrák részéről.

„Így aztán, bár technikailag meg van tiltva, nem nézik le az aranygyűrűt viselő muzulmán férfit, kivált ha az ékszer az iszlám szeretetét fejezi ki és iszlám társadalommal kapcsol össze”, mondta. „Még elfogadottabb üzletembereknél, akik hitetlenekkel tárgyalnak, mivel az ilyen személyt befolyásosnak tartják.”


Obama törvényt ír alá

Joel Gilbert filmes, az iszlám történelem szakértője megjegyezte, hogy Obamán elnöksége első hónapjaiban, így a 2009. június 4-i, nagy jelentőségű beszédekor rajta volt a gyűrű.

Most új kontextusban vizsgálhatjuk meg, mit akart Obama mondani, amikor a kairói iszlám hallgatóságával közölte, „három kontinensen ismerte meg az iszlámot”, mondta Gilbert. „Azt is mondta a kairói közönségnek, hogy az Egyesült Államok elnökeként felelősnek érzi magát azért, hogy ’harcoljon az iszlámmal kapcsolatos negatív sztereotípiákkal, bárhol is jelennek azok meg’. Minden vallásos muzulmán definíció szerint köteles megvédeni az iszlámot.”


Gilbert legújabb, a Közel-Kelettel kapcsolatos dokumentumfilmjei: Búcsú Izraeltől: Bush, Irán és az iszlám lázadása, valamint az Atomdzsihád: Ahmedinedzsád közelgő háborúja és Obama defetista politikája.


Obama Kairóban, 2009. június 4-én


Obama Kairóban, 2009. június 4-én; közeli részlet

A New Yorkerben a múlt héten megjelent képek tanúsága szerint Obama az Occidental College-ban is viselte a gyűrűt.

Az egyik képen Obama az Occidental-beli szobatársa, Hasan Chandoo társaságában látható 1981-ben, nyilvánvalóan felszolgálásra várva.


Barack Obama és szobatársa, Hasan Chandoo az Occidental College-ban 1981-ben (Tom Grauman, New Yorker magazin)


(Tom Grauman, New Yorker magazin)

A második, nemrégiben publikált képen Obama egy könyvért nyúl az Occidental College könyvtárában.


Barack Obama az Occidental College könyvtárában, 1981-ben (Tom Grauman, New Yorker magazin)

Alább könyvtári fotó kinagyított részlete:


Barack Obama gyűrűs keze az Occidental College könyvtárában, 1981-ben (Tom Grauman, New Yorker magazin)

A fenti fotón látható a gyűrű dizájnja, így egy sor párhuzamos kidudorodás, amelyek külsejét jellegzetessé teszik.

A gyűrűről említést tett a New York Times egy 2009-es, Obamáék esküvőjével foglalkozó cikke is.

A sztoriban Jodi Kantor leírja a „tekervényes arany mintázatot”, és megjegyzi, hogy az Barack Obama gyerekkori hazájából, Indonéziából származik, s Michelle-ével ellentétben nem hagyományos.

Kantor ezt írta:

Épp mielőtt ifj. Jeremiah A. Wright tiszteletes 1992. október 3-án este férjjé és feleséggé nyilvánította Barack Obamát és Michelle Robinsont, esküvői gyűrűiket – aláhúzva az új, tartós köteléket – felmutatta a Krisztusi Egyesült Háromság Egyháza vendégeinek. Michelle-é tradicionális volt, Baracké viszont tekervényes arany mintázatú Indonéziából, ahol fiúként élt.

A cikkben nem történik említés arról, hogy Obama akkor már több mint egy évtizede hordta azt a gyűrűt.

A gyűrűről készült 1980-as képek összehasonlíthatók frissebbekkel, így amelyeket a Huffington Post közölt 2010-ben Anya Strzemientől Obama „tekervényes” indonéziai esküvői gyűrűje: KÖZELKÉP címmel.


Obama esküvői gyűrűje, Huffington Post, 2010. március 18.


Obama esküvői gyűrűje, Huffington Post, 2010. március 18.